Krychu_Szprotawa Napisano 3 Kwiecień 2020 Share Napisano 3 Kwiecień 2020 Witam, odznaka niewielkich rozmiarów, brak szpilki mocującej. Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 3 Kwiecień 2020 Share Napisano 3 Kwiecień 2020 Mała bo to zapewne miniatura odznaki. Odznaka być może Austro-Węgry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 3 Kwiecień 2020 Share Napisano 3 Kwiecień 2020 Austro-Węgry to raczej nie będą. Przeglądam wydawaną lata temu "Encyklopedię Lotnictwa Wojskowego. Mundury Lotnicze" i takowej odnaleźć nie mogę ale z drugiej strony przecież wcale wojskową być nie musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 3 Kwiecień 2020 Share Napisano 3 Kwiecień 2020 A kto mówi, że ma być wojskowa Sądzę, że bardziej A-W niż niemiecka (pruska, bawarska) Bylo wiele różnych wersji, odmian <https://www.google.com/search?q=austrian+pilot+badges&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiInejO9szoAhVjwosKHbZaB2cQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1600&bih=736> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 3 Kwiecień 2020 Share Napisano 3 Kwiecień 2020 Jak dla mnie, to coś dla weteranów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychu_Szprotawa Napisano 4 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2020 Witam, możliwe, że to odznaka jakiegoś klubu/związku związanego z lataniem szybowcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychu_Szprotawa Napisano 7 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2020 Witam, tereny Dolnego Śląska, stąd pochodzi odznaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Kwiecień 2020 Share Napisano 7 Kwiecień 2020 Miniaturka właściwej odznaki - noszona nie do munduru a ubrania cywilnego, czyli przez weterana. Na tarczy herbowej krzyż pattee - w czasie I WŚ oznaczenie przynależności państwowej samolotów Niemiec i A-W czyli odznaka z jednego z tych krajów (wg mnie A-W) Nie ma nic wspólnego z szybownictwem, czy lotnictwem sportowym (cywilnym). W okresie I WŚ i po niej do lat 20-tych XX w. nie było zorganizowanego ruchu szybowcowego. w w/w krajach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychu_Szprotawa Napisano 7 Kwiecień 2020 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2020 Dziękuję za ciekawe informacje. Można pokazać przykładowe zdjęcie takiej odznaki? Jakich gabarytów była? bo moja to najprawdopodobniej miniatura. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.