Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 468
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
10 godzin temu, formoza58 napisał:

Marynarze z MD Lot. ...

l mdl3.JPG

l mdl4.JPG

Zdjęcie górne - jedna z dwóch latających łodzi LeO H-13B3 ewent. H-13E - były też dwie - lub jedna z siedmiu amfibii LeO H-135B3). Różniły się pewnymi elementami konstrukcyjnymi (prócz oczywiście podwozia w amfibii) ale zdjęcie nie pozwala na  identyfikację.

Zdjęcie dolne - jedna z czterech latających łodzi CAMS 30E nr 2 - 3 (wcześniejsze malowanie numeru z myślnikiem) z Sekcji Ćwiczeń MEO (użycie w latach 1926-1929).

Napisano
22 godziny temu, formoza58 napisał:

Jw.

Żołnierze 3 PL na ćwiczeniach letnich, w chwili odpoczynku.

lot cwiczzz 3pl.JPG

Poznaniacy chyba na Mazowszu...

Dwóch przybranych w pasiaste łowickie zapaski naramienne (nawet nie wiedziałem, że taka jest poprawna nazwa, dla mnie to peleryny, narzutki ? a jeden żołnierz (na dole) w modlitewnym szale żydowskim ?

Napisano
12 godzin temu, formoza58 napisał:

Z Allegro.

Marynarze MD Lot.

lot marynaa mdlot5.JPG

Odchodzący do rezerwy marynarze II Esk.Liniowej "Rugia" z MDLotu, Puck 12.09.1932 r.

W tle samolot szkolny Bartel BM - 5 a centralnie siedzi por.mar.pil. Alfons Stempkowski obok niego NN bosman.

Napisano
18 minut temu, Sedco Express napisał:

Dwóch przybranych w pasiaste łowickie zapaski naramienne (nawet nie wiedziałem, że taka jest poprawna nazwa, dla mnie to peleryny, narzutki ? a jeden żołnierz (na dole) w modlitewnym szale żydowskim ?

Warto by kiedyś zobaczyć to zdjęcie pokoloryzowane, ciekawe byłoby zestawienie kolorów mundurów , zapasek i żółtych otoków na rogatywkach ? Odnośnie modlitewnych  szali żydowskich, raczej białe z czarnymi paskami na końcach były . Tutaj żołnierz założył sobie raczej " coś ludowego".