Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba zwykły, wz.19 tak ułożony na rogatywce z miękkim denkiem, że tarcza amazonek wygląda wyjątkowo duża. Ale  specjalistą nie jestem .? 

------------------------------------------------------------------------------

W warsztacie jednej z eskadr w początku lat dwudziestych (?)

lot syl zoln warsztat.JPG

• Odpowiedzi 468
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzięki za zbliżenie, to tylko potwierdza to co napisałem wyżej. Przeważnie chłopcy zostawiali tarczę amazonek w spokoju, a orzełka podginali . Tak dla fasonu. Bywało, ze  profilowali również tarcze ( najczęściej w furażerkach). Tak, że... nic niezwykłego ? 

to to.JPG

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, formoza58 napisał:

Jw.

Na wycieczce w Gdyni.

1bat balonowy torun.jpg

Zdjęcie powinno zakupić Muzeum Miasta Gdyni.

Zdjęcie zrobione na Kamiennej Górze z widokiem na port. Za pierwszym wojakiem z lewej widoczne w oddali zabudowania "Domu Żeglarskiego" ("Dom Żeglarza Polskiego" - budowany w latach 1937-39).

Obecnie mieści się tam Wydział Nawigacyjny Akademii Morskiej.

Wcześniej była tam PSRM (Państw.Szk.Ryb.Morskiego) włączona do PSM (Państ.Szk.Morska) z wydziałem nawigacyjnym. Po likwidacji PSRM (wydział rybacki - połowowy) i przekształceniu PSM w 1968 r. w WSM (Wyższa Szk.Morska) utworzono w tych budynkach drugi wydział - wydział administracyjny.

Edytowane przez Sedco Express