Klaudiusz94 Napisano 26 Grudzień 2019 Napisano 26 Grudzień 2019 Witam. Wie ktoś coś więcej na temat tego kielicha? Wygląda mi to na srebro jest strasznie zgnieciony. Warto to prostować? Znaleziony w okolicy Kłodzka. Pozdrawiam.
abcd Napisano 26 Grudzień 2019 Napisano 26 Grudzień 2019 Na spodzie stopki pewno będziesz miał puncę probierczą podejrzewam wyrób rosyjski.
sqr Napisano 27 Grudzień 2019 Napisano 27 Grudzień 2019 Jeśli próba "800" to bardziej bym się skłaniał ku pruskim wyrobom...
bialawy Napisano 27 Grudzień 2019 Napisano 27 Grudzień 2019 Popieram 'sqr'. Wg mnie to niemiecki wyrób A nie rosyjski. A z tym prostowaniem... rozmawiałem swego czasu z metaloplastykiem i to nie takie proste. Wielokrotne wygrzewanie i spokojne studzenie w celu zlikwidowania naprężeń na zazagięciach. Efekt nie musi być zadowalający a wg mnie szkoda byłoby uszkodzić dodatkowo taki ładny kielich. Ja swego czasu próbowałem wyprostować wygiętą w paragraf dużą mosiężną posrebrzaną łyżkę... niestety z bardzo marnym skutkiem. Tak więc jeżeli chciałbyś to prostować to na pewno trzeba to oddać w ręce fachowcom. Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 29 Grudzień 2019 Napisano 29 Grudzień 2019 Jak chcesz to prostować to poszukaj zakładu który się zajmuje naprawą instrumentów dętych. Wojtek
brodkasz Napisano 26 Grudzień 2019 Napisano 26 Grudzień 2019 Raczej Judaika ale ta literka ch nie pasuje. Co tam są na nim za litery?
Klaudiusz94 Napisano 26 Grudzień 2019 Autor Napisano 26 Grudzień 2019 Są tylko te litery "CH" I próbą 800na podstawce kielicha.
Pytanie
Klaudiusz94
Witam. Wie ktoś coś więcej na temat tego kielicha? Wygląda mi to na srebro jest strasznie zgnieciony. Warto to prostować? Znaleziony w okolicy Kłodzka. Pozdrawiam.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.