anemon Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Witam, wpadło mi takie zdjęcie żołnierzy niemieckich. Jaki to rodzaj jednostki i kim jest jegomość pośrodku? Będę wdzięczny również za przetłumaczenie napisu. anemon
Edmundo Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 7 godzin temu, anemon napisał: Super , bardzo dziękuję za te informacje! : ) W takim razie mam jeszcze pytanie, a nawet dwa. Jaki mieli kolor otoku na myckach i kokardach? I kto stacjonował tam po 1882? Bo sądząc po feldmutze zdjęcie jest po 1910 roku. W Hagenau stacjonował 137 Pułk Piechoty (2 Dolnoalzacki) czyli Infanterie-Regiment Nr. 137 (2 Unter-Elsässische) utworzony w 1887 r. wchodzący w skład 62 Brygady Piechoty ze składu 31 Dywizji Piechoty która to z kolei podlegała pod XXI Korpus Armijny. Ponadto 31 Pułk Artylerii Polowej (1 Dolnoalzacki) oraz część 67 Pułku Artylerii Polowej (2 Dolnoalzacki) które to tworzyły 31 Brygadę Artylerii Polowej wchodzącą w skład 31 Dywizji Piechoty.
pawel_breslau Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 Może ten jegomość z pasem na piersi to swego rodzaju dyżurny, do którego należało między innymi utrzymywanie porządku wśród żołnierzy i przydzielania im pracy. Coś w rodzaju naszego dyżurnego w WP, który przesiadywał na korytarzu każdej kompani z plakietką. Pozdrawiam. Paweł
Edmundo Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 1 godzinę temu, pawel_breslau napisał: Coś w rodzaju naszego dyżurnego w WP, który przesiadywał na korytarzu każdej kompani z plakietką. Wcześniej z biało-czerwoną opaską na ramieniu, ale to tak na marginesie tegoż tematu i pewnie nieliczni to pamiętają
anemon Napisano 23 Grudzień 2019 Autor Napisano 23 Grudzień 2019 Dziękuję za pomoc! Warto zauważyć, że kołnierz również jest w kolorze szarfy - patrząc na odcień zapewne jest to czerwony.
Edmundo Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 Oj, oj, z tymi odcieniami w fotografii czarno-białej to różnie bywa, jako stary "fotografista" hołdujący fotografii tradycyjnej i oczywista czarno-białej nieraz się o tym przekonałem. Pozdro.
pawel_breslau Napisano 23 Grudzień 2019 Napisano 23 Grudzień 2019 8 godzin temu, Edmundo napisał: Wcześniej z biało-czerwoną opaską na ramieniu, ale to tak na marginesie tegoż tematu i pewnie nieliczni to pamiętają Tak, pewnie nieliczni Przepraszam, że nie w temacie
toyotomi Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Czołem. Napis na zdjęciu Co można przetłumaczyć jako - Posterunek stajenny 4/5 (lub 415) w landzie Hagenau. Hagenau - miasto/gmina w Alzacji - obecnie w francuskim departamencie Bas-Rhin. Za czasów pruskich, w granicach imperium niemieckiego cesarstwa. W latach 1786-1882 stacjonowała tam jednostka - Lauenburgisches Jäger-Bataillon Nr. 9 czyli - 9-ty Lauenburski batalion strzelców, przeniesiony z Ratzeburga Z tego wynika, że to koniowody i stajenni tegoż batalionu. ----------------------- A co do tego jegomościa z łańcuchem na piersi - nie mam - na razie - pojęcia. Jakaś wyższa (od koniuchów) persona. pzdr. stani
anemon Napisano 22 Grudzień 2019 Autor Napisano 22 Grudzień 2019 Super , bardzo dziękuję za te informacje! : ) W takim razie mam jeszcze pytanie, a nawet dwa. Jaki mieli kolor otoku na myckach i kokardach? I kto stacjonował tam po 1882? Bo sądząc po feldmutze zdjęcie jest po 1910 roku.
Pytanie
anemon
Witam,
wpadło mi takie zdjęcie żołnierzy niemieckich. Jaki to rodzaj jednostki i kim jest jegomość pośrodku? Będę wdzięczny również za przetłumaczenie napisu.
anemon
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.