Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie żołnierze niemieccy

anemon

Pytanie

Napisano

Witam,

wpadło mi takie zdjęcie żołnierzy niemieckich. Jaki to rodzaj jednostki i kim jest jegomość pośrodku? Będę wdzięczny również za przetłumaczenie napisu.

anemon

zdjęcie.jpg

zdjęcie1.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 godzin temu, anemon napisał:

Super , bardzo dziękuję za te informacje! : ) W takim razie mam jeszcze pytanie, a nawet dwa. Jaki mieli kolor otoku na myckach i kokardach? I kto stacjonował tam po 1882? Bo sądząc po feldmutze zdjęcie jest po 1910 roku.

W Hagenau stacjonował 137 Pułk Piechoty (2 Dolnoalzacki) czyli Infanterie-Regiment Nr. 137 (2 Unter-Elsässische) utworzony w 1887 r. wchodzący w skład 62 Brygady Piechoty ze składu 31 Dywizji Piechoty która to z kolei podlegała pod XXI Korpus Armijny. Ponadto 31 Pułk Artylerii Polowej (1 Dolnoalzacki) oraz część 67 Pułku Artylerii Polowej (2 Dolnoalzacki) które to tworzyły 31 Brygadę Artylerii Polowej wchodzącą w skład 31 Dywizji Piechoty.

Napisano

Może ten jegomość z pasem na piersi to swego rodzaju dyżurny, do którego należało między innymi utrzymywanie porządku wśród żołnierzy i przydzielania im pracy. Coś w rodzaju naszego dyżurnego w WP, który przesiadywał na korytarzu każdej kompani z plakietką.

Pozdrawiam.

Paweł

Napisano
1 godzinę temu, pawel_breslau napisał:

Coś w rodzaju naszego dyżurnego w WP, który przesiadywał na korytarzu każdej kompani z plakietką.

Wcześniej z biało-czerwoną opaską na ramieniu, ale to tak na marginesie tegoż tematu i pewnie nieliczni to pamiętają???

Napisano

Dziękuję za pomoc! Warto zauważyć, że kołnierz również jest w kolorze szarfy - patrząc na odcień zapewne jest to czerwony.

Napisano

Oj, oj, z tymi odcieniami w fotografii czarno-białej to różnie bywa, jako stary "fotografista" hołdujący fotografii tradycyjnej i oczywista czarno-białej nieraz się o tym przekonałem. Pozdro.

Napisano
8 godzin temu, Edmundo napisał:

Wcześniej z biało-czerwoną opaską na ramieniu, ale to tak na marginesie tegoż tematu i pewnie nieliczni to pamiętają???

Tak, pewnie nieliczni ?

Przepraszam, że nie w temacie ?

Napisano

Czołem.

Napis na zdjęciu 

1.stallwache.thumb.JPG.7921a055f0ce736a0662f5a834252be8.JPG

Co można przetłumaczyć jako - Posterunek stajenny 4/5 (lub 415) w landzie Hagenau.

Hagenau - miasto/gmina w Alzacji - obecnie w francuskim departamencie Bas-Rhin.

Za czasów pruskich, w granicach imperium niemieckiego cesarstwa.

W latach 1786-1882 stacjonowała tam jednostka - Lauenburgisches Jäger-Bataillon Nr. 9

czyli - 9-ty Lauenburski batalion strzelców, przeniesiony z   Ratzeburga

475506604_1.batalion.strzelcw.JPG.3e8073a24dbbced5a08cdf0107d7886e.JPG

Z tego wynika, że to koniowody i stajenni tegoż batalionu.

-----------------------

A co do tego jegomościa z łańcuchem na piersi - nie mam - na razie - pojęcia.

Jakaś wyższa (od koniuchów) persona.

pzdr.

stani

Napisano

Super , bardzo dziękuję za te informacje! : ) W takim razie mam jeszcze pytanie, a nawet dwa. Jaki mieli kolor otoku na myckach i kokardach? I kto stacjonował tam po 1882? Bo sądząc po feldmutze zdjęcie jest po 1910 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie