welloo Napisano 8 Październik 2019 Napisano 8 Październik 2019 Witam. Proszę o pomoc w znalezieniu rąbka przeszłości przedmiotu ze zdjęć. Wykonany z mosiądzu ostrosłup ścięty, prawdopodobnie był odlewany, bo nie widać śladów cięcia. wymiary: podstawy 20x20mm. góra 13x14mm. wysokość 12mm. w podstawie widoczne znaki oznaczone na zdjęciu. Z góry dzięki za info.
m4sherman Napisano 9 Październik 2019 Napisano 9 Październik 2019 20 godzin temu, bjar_1 napisał: Odważnik. Do monet.
abcd Napisano 9 Październik 2019 Napisano 9 Październik 2019 Nie do monet https://www.historische-apotheke.de/gewichte/medizinalgewichte/vormetrische-medizinalgewichte twój odważnik to zapewne 1 uncja różnice w wadze są spowodowane korozją
m4sherman Napisano 9 Październik 2019 Napisano 9 Październik 2019 Mam podobny, sygnowany u podstawy jednostką miary tj. 1/2 L (oth) - łut, od góry wyobrażeniem orła pruskiego.
sqr Napisano 9 Październik 2019 Napisano 9 Październik 2019 43 minuty temu, m4sherman napisał: Do monet. Ty jesteś do monet Odważnik kupiecki ewentualnie aptekarski (1 uncja)?
m4sherman Napisano 9 Październik 2019 Napisano 9 Październik 2019 2 minuty temu, sqr napisał: Ty jesteś do monet Odważnik kupiecki ewentualnie aptekarski (1 uncja)? Dawno temu, na tym forum, ktoś napisał, że były do monet. I tego się trzymałem. Do dziś.
welloo Napisano 8 Październik 2019 Autor Napisano 8 Październik 2019 Nic nie znalazłem na temat odważników w takiej wadze 28,5g. Największe mi zamieszanie robią oznaczenia na stronie dolnej. Czy znaki które są wybite, mogą być odczytywane jako identyfikacja wagi danego przedmiotu przez użytkownika?
welloo Napisano 11 Październik 2019 Autor Napisano 11 Październik 2019 Dzięki serdeczne za poświęcony czas. Pozdrawiam.
Pytanie
welloo
Witam.
Proszę o pomoc w znalezieniu rąbka przeszłości przedmiotu ze zdjęć.
Wykonany z mosiądzu ostrosłup ścięty, prawdopodobnie był odlewany, bo nie widać śladów cięcia.
wymiary:
podstawy 20x20mm.
góra 13x14mm.
wysokość 12mm.
w podstawie widoczne znaki oznaczone na zdjęciu.
Z góry dzięki za info.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.