Skocz do zawartości

HJZ - Sd.Kfz. 251 in United States Army

Młody duchem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ot..taki sobie temacik początkujący serię trochę innych "gospodarzy" esdeków:))

pierwsze dwa posty to "rodzinki" - trzeci zostawiam Waszej spostrzegawczości i chęci podzielenia się wynikami z innymi /ja tak sobie skorzystam "boczkiem"/

Oczywiście wszelkie inne informacje mile widziane

PS. HJZ - Historia Jednego Zdjęcia.....gdyby ktoś nie skapował...

Napisano
2 godziny temu, Młody duchem napisał:

któryś (?) z portów USA - przybywamy na nowy kontynent:)))

Na tych zdjęciach oko cieszy akurat inna perełka...

Napisano

Ba: oczywiście, już są w koszu;  ale "nadrobiłeś" całym talerzem słodkości:))) i to chyba nie jednym

Gr: a cóż takiego leży w Twoich zainteresowaniach że znalazłeś perełkę? może mógłbym w czymś pomóc?

Kaz

Napisano

Gr..ciągniki to Twój konik czy tak przy okazji?)) dla celów Dak musiałem się nauczyć je rozróżniać..ot choćby po kształcie otworów odciążających w kołach jezdnych gąsienic:))

Jeżeli to zdjęcia to chętnie doślę wszystko co mam w temacie DAK..Jeżeli propozycja realna na priv sprecyzuj które typy..:)

Kaz

Napisano
50 minut temu, Młody duchem napisał:

ale 7/6 to podobno Luftwafe - co taki tam może ciągnąć?

Sd.Kfz. 7/6 to jest dedykowana wersja pomiarowa artylerii przeciwlotniczej, służąca do przewozu 4 m dalmierza przeciwlotniczego i holująca zarazem przyrząd centralny baterii - np. Kdo.Ger. 36 na Sd.Ah. 104.

Napisano

no i dla róznych:

43A 01446 D_1.jpg

44A 01447 D_1.jpg

45A 01448 D_1.jpg

Na razie zatem pokazałem wszystko co posiadam w tym temacie...:))

proszę: może jednk ktoś w grupie "różne" znajdzie coś ciekawego: "rodzinka", miejsce, data...

Kaz

Napisano

U23 - nie pasuje do tematu. Transport rannych z Kampfgruppe Diefenthal w okolicach Aachen. Drugi transporter w kolumnie ma rejestrację WH a powyżej godło LSSAH. Ta uwaga odnosi się do wątku tablic rejestracyjnych poruszanego w temacie Sd.Kfz.251/4.

Zdjęcia i tekst dotyczące Calliope a umieszczone na rosyjskim forum zostały "ukradzione" z książki serii Panzerwrecks Lee Archera i Williama Auerbacha.   

Napisano

MJ...co mam biedny zrobić:

image.png.f5d13a779dba1a1a84e33fd279226e83.png

- widzę żołnierzy US

- widzę dodga, jeepa..

to co sądzić o 251 używanych jako wozy sanitarne? mnie przynajmniej nasuwa się wniosek: zdobyli sprawne, wykorzystali jako sanitarki..

i to "wykorzystali" wrzuca foto w odpowiedni temat...

Co do Calipoe - wiem, temat mi znany...sam mam związane z takimi sytuacjami dylematy.. a może jadę na takim samym wózku? , gdzie jest granica uczciwości? jak to robić by mieć czyste sumienie? uff....to też temat dyskusji...

Kaz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie