Młody duchem Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 Dzięki Mer za wszelkie info:)) Do wszystkich mam kolejne pytanie - w tym temacie umieściłem: : znalazłem dla innych typów: A pytanie brzmi: co to za białe oznaczenia krawędzi błotników kół przednich??? dwa zdjecia to 11DP.. czy to znak tej DP? czy tylko tej? w jakim czasie? etc... KAZ
HD1940 Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 Białe pasy, które umieszczano nawet na motocyklach z wózkami bocznymi) służyły do 2 celów: - ułatwiały załadunek pojazdów na platformach kolejowych, bo łatwiej było wyczuć gabaryt poszczególnych pojazdów w trakcie manewrów przy załadunku lub wyładunku, - pomagały w trakcie nocnych przemarszów w kolumnach przy zaciemnieniu.
Młody duchem Napisano 13 Październik 2019 Autor Napisano 13 Październik 2019 HD: zatem żadnego znaczenia militarnego? każdy malował jak chciał?)) z drugiej strony: mam takich zdjęć 6 szt../no..może jeszcze pogrzebię w zbiorach i coś się znajdzie/ - pozostałe /tak około 1600/ raczej bez.. Może malowano tak w jakiś szkołach kierowców? /jednostki szkolne.../. Chyba po doświadczeniach '39 zaczęto unikać białego koloru w większych płaszczyznach../wnętrze, krzyże../ Kaz
HD1940 Napisano 13 Październik 2019 Napisano 13 Październik 2019 Na motocyklach malowano te pasy mniej więcej w latach 1940-41, gdy obowiązywały odmiany szarego lakieru. Potem wszedł kolor "sraczkowaty" czy też bardziej fachowo beżowo-żółty i pasy znikły z motocykli. Pewnie też okazało się, że to co pomaga w jednej kwestii jest zabójcze w innej - patrz właśnie duże białe krzyże na pojazdach.
merten Napisano 19 Październik 2019 Napisano 19 Październik 2019 I jeszcze w kwestii ilości SdKfz 251/6 w dywizjach. Trafiłem na informację dla SS-PzGrenDiv "Das Reich" z 31 marca 1943. Opisano ten pojazd jako Kommando-Wagen. Ten konkretny egzemplarz z Das Reich miał numer podwozia 811 392. Ciekawe czy gdzieś można zidentyfikować wersję? Zgodnie z etatem miała mieć 1 taki pojazd i 1 miała. Co ciekawe raportowano to na standardowym drukowanym formularzu, który nawet nie przewidywał takich wersji jak SdKfz 251/3, SdKfz 251/4. Trochę to jednak dla mnie zaskakujące, że wersja łączności SdKfz 251/3 weszła do użycia jeszcze później.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.