Młody duchem Napisano 13 Październik 2019 Autor Share Napisano 13 Październik 2019 Dzięki Mer za wszelkie info:)) Do wszystkich mam kolejne pytanie - w tym temacie umieściłem: : znalazłem dla innych typów: A pytanie brzmi: co to za białe oznaczenia krawędzi błotników kół przednich??? dwa zdjecia to 11DP.. czy to znak tej DP? czy tylko tej? w jakim czasie? etc... KAZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 13 Październik 2019 Share Napisano 13 Październik 2019 Białe pasy, które umieszczano nawet na motocyklach z wózkami bocznymi) służyły do 2 celów: - ułatwiały załadunek pojazdów na platformach kolejowych, bo łatwiej było wyczuć gabaryt poszczególnych pojazdów w trakcie manewrów przy załadunku lub wyładunku, - pomagały w trakcie nocnych przemarszów w kolumnach przy zaciemnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 13 Październik 2019 Autor Share Napisano 13 Październik 2019 HD: zatem żadnego znaczenia militarnego? każdy malował jak chciał?)) z drugiej strony: mam takich zdjęć 6 szt../no..może jeszcze pogrzebię w zbiorach i coś się znajdzie/ - pozostałe /tak około 1600/ raczej bez.. Może malowano tak w jakiś szkołach kierowców? /jednostki szkolne.../. Chyba po doświadczeniach '39 zaczęto unikać białego koloru w większych płaszczyznach../wnętrze, krzyże../ Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 13 Październik 2019 Share Napisano 13 Październik 2019 Na motocyklach malowano te pasy mniej więcej w latach 1940-41, gdy obowiązywały odmiany szarego lakieru. Potem wszedł kolor "sraczkowaty" czy też bardziej fachowo beżowo-żółty i pasy znikły z motocykli. Pewnie też okazało się, że to co pomaga w jednej kwestii jest zabójcze w innej - patrz właśnie duże białe krzyże na pojazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 19 Październik 2019 Share Napisano 19 Październik 2019 I jeszcze w kwestii ilości SdKfz 251/6 w dywizjach. Trafiłem na informację dla SS-PzGrenDiv "Das Reich" z 31 marca 1943. Opisano ten pojazd jako Kommando-Wagen. Ten konkretny egzemplarz z Das Reich miał numer podwozia 811 392. Ciekawe czy gdzieś można zidentyfikować wersję? Zgodnie z etatem miała mieć 1 taki pojazd i 1 miała. Co ciekawe raportowano to na standardowym drukowanym formularzu, który nawet nie przewidywał takich wersji jak SdKfz 251/3, SdKfz 251/4. Trochę to jednak dla mnie zaskakujące, że wersja łączności SdKfz 251/3 weszła do użycia jeszcze później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.