Woodhaven Napisano 13 Lipiec 2019 Share Napisano 13 Lipiec 2019 Cytat Uwaga! Dorwijmy wspólnie tych złodziei! Proszę wszystkich o udostępnianie! W dniu dzisiejszym, tj. 13.07.2019 roku, na cmentarzu garnizonowym Twierdzy Modlin stwierdzono kradzież dwóch krzyży, które były wykonane z gąsienic i zębatek TK1 - słynnego polskiego mini czołgu. Krzyże stały nad grobami Oficerów Wojska Polskiego z modlińskiego Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej, tj. śp. kpt. Zbigniewa Sienkiewicza (zm. 1939) oraz śp. kpt. Mieczysława Chrzanowskiego (zm. 1937) Krzyże zostały skradzione prawdopodobnie pod konkretne zamówienie dla jakiegoś prywatnego kolekcjonera. Jak dla mnie to zwykłe barbarzyństwo! Oby wam ręce odpadły za tą kradzież sku.wysyny! Mam nadzieję, że szybko wpadniecie w ręce sprawiedliwości, zanim dopadną was zwykli obywatele, kochający i szanujący polską historię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Lipiec 2019 Share Napisano 14 Lipiec 2019 Skurwysyństwo nie ma granic w tym kraju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 15 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2019 Dziś już mogę oficjalnie przekazać informacje; " Uwaga! Proszę o udostępnienie tej informacji. Nie wierzyłem w siłę Facebooka, gdy pisałem informację o kradzieży krzyży z grobów oficerów Wojska Polskiego. A jednak! Post miał ponad 1700 udostępnień oraz dotarł do prawie 300 tysięcy osób. Tak moi drodzy... Gąsienice z TK1 oraz zębatki, z których były zrobione krzyże zostały odzyskane. Taką informację miałem juz w dniu wczorajszym. Sprawcy kradzieży zostali zatrzymani przez Policję. Chciałem podziękować wszystkim, którzy zaangażowali się w tą akcję... Nie przypuszczałem, że ta sprawa odbije się takim echem wśród kolekcjonerów i muzealników. Dziękuję w imieniu Nowowdworzan, miłośników lokalnej historii i patriotów... Teraz pozostaje tylko odrestaurowanie grobów... Ochotnicy już są..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 16 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2019 ZARZUTY ZA OGRABIENIE GROBÓW Nowodworscy kryminalni rozwiązali sprawę kradzieży zabytkowych krzyży z cmentarza fortecznego w Twierdzy Modlin. Wartość kolekcjonerska krucyfiksów została oszacowana na ponad 10 000 zł. Mundurowi zatrzymali dwóch podejrzanych i odzyskali skradzione przedmioty. Mężczyźni w wieku 32 i 35 lat usłyszeli zarzut z art. 262§2 kk. Za to przestępstwo grozi kara od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności. Nowodworscy kryminalni pracowali nad sprawą ograbienia grobów na cmentarzu fortecznym w Twierdzy Modlin. Zostały tam zdemontowane dwa krzyże wykonane z elementów czołgu. Wartość zabytkowa została oszacowana na ponad 10 000 zł. W toku podjętych czynności policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy są podejrzani o to przestępstwo. Mundurowi odzyskali również zdemontowane krzyże, które ukryte były w zaroślach na terenie Zakroczymia. Wczoraj zatrzymani usłyszeli zarzut ograbienia grobów. W rozmowie z policjantami przyznali się do przestępstwa. Teraz o ich losie zdecyduje sąd. sk Policjantka w trakcie czynności z zatrzymanym Odzyskane elementy zabytkowych krzyży Miejsce odnalezienia elementów zabytkowych krzyży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 Wiem, że nie opadły jeszcze emocje po ostatnich barbarzyńskich wydarzeniach na cmentarzu garnizonowym Twierdzy Modlin lecz pomimo tego, chciałem się podzielić z Wami dobrą wiadomością! Skontaktował się ze mną wnuk kapitana Mieczysława Chrzanowskiego, komandor Tomasz Teliczan, który podziękował wszystkim zaangażowanym w akcję odzyskania artefaktów z grobu jego dziadka oraz przesłał kilka bardzo cennych zdjęć z pogrzebu kpt. Chrzanowskiego jak również cenne informacje o zmarłym przodku. Okazuje się, że kpt Mieczysław Chrzanowski był instruktorem nauki jazdy na TK1 w Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej w Modlinie, który mieszkał w samej twierdzy, przy obecnej ulicy płk. Edwarda Malewicza 119. Zmarł w młodym wieku w skutek wylewu we własnym domu, po powrocie ze służby. Mama Pana Tomasza Teliczana, po pogrzebie męża, kpt. Chrzanowskiego, po raz pierwszy odwiedziła jego grób dopiero w latach 70-tych ubiegłego wieku ponieważ wcześniej nie było możliwości wjechania na teren twierdzy (kto pamięta czasy przepustek, to wie jak było). Jak Wam wiadomo, pamięć o kpt. Mieczysławie Chrzanowskim jest wciąż żywa ponieważ pielęgnuje ją przewodnik po Twierdzy Modlin, Maciek Kostrzewski, który zawsze przyprowadza wycieczki pod groby naszych oficerów. Pan Tomasz obiecał, że w niedługim czasie postara się o więcej informacji ze służby i życia swojego dziadka. Czekamy więc z niecierpliwością A teraz zapraszam do galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 17 Lipiec 2019 Share Napisano 17 Lipiec 2019 @ Woodhaven - Dobra robota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 17 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2019 2 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: @ Woodhaven - Dobra robota... Świetna robota całej masy pozytywnie zakręconych ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 5 Czerwiec 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Cytat Właśnie wczoraj się dowiedziałem, że groby naszych żołnierzy zostały odrestaurowane i gąsienice od TKS wróciły na miejsce. Mam tylko nadzieję, że żaden sku.wysyn nie zakłóci już nigdy więcej spokoju spoczywających tam oficerów Wojska Polskiego. Chciałem gorąco podziękować Burmistrzowi, Jackowi Kowalskiemu, że przywrócił dawny wygląd tych grobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Czerwiec 2020 Share Napisano 7 Czerwiec 2020 W dniu 17.07.2019 o 22:11, Spirit of Warsaw napisał: @ Woodhaven - Dobra robota... Pokłon i Szacunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.