Abramson Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 Cześć Na jednej z aukcji w Internecie widziałem takiego orła z literą H. Stało się interesujące, gdzie takie orły były używane? Nie mogłem sam znaleźć informacji i chcę prosić o pomoc Państwa. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 Nikt nie wie co to, ale poszedł za ponad 5000 zet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edmundo Posted June 26, 2019 Share Posted June 26, 2019 Jedyne z czym mogę skojarzyć tego orła to orzeł z przepisu z 1919 r. który to wprowadzał orła z numerem pułku lub oddziału a w przypadku służby z inicjałem na tarczy. Jak powszechnie wiadomo orły te nie zostały powszechnie wprowadzone. Być może jest to orzeł wykonany zgodnie z tymże przepisem. Tylko co oznaczała litera H na tarczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abramson Posted June 26, 2019 Author Share Posted June 26, 2019 6 hours ago, bjar_1 said: Nikt nie wie co to, ale poszedł za ponad 5000 zet Och tak, tak. A miał też złamaną głowę Dzieci zerwały podczas gier. 2 hours ago, Edmundo said: Jedyne z czym mogę skojarzyć tego orła to orzeł z przepisu z 1919 r. który to wprowadzał orła z numerem pułku lub oddziału a w przypadku służby z inicjałem na tarczy. Jak powszechnie wiadomo orły te nie zostały powszechnie wprowadzone. Być może jest to orzeł wykonany zgodnie z tymże przepisem. Tylko co oznaczała litera H na tarczy ? Dziękuję, Pan! Trzymałem niektóre z tych orłów wz. 19. Były to jednak tylko niektóre z numerów pułkowych. (prawdopodobnie najczęstszych, jakie spotkałem 52) i litera R - związek rezerwistów. Orły z innymi literami nigdy więcej nie spotkały się. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slajmi130 Posted June 26, 2019 Share Posted June 26, 2019 cyt" Ustęp VII instrukcji z 1917 roku przewidywał, że na czapkach będzie noszony „matowy orzełek z metalu” z powtórzonym na tarczy numerem z naramienników, który w pułkach piechoty, artylerii polowej, ułanów i saperów miał oznaczać numer pułku, w oddziałach lotnic twa, służby łączności, samochodowych, sanitarnych – numer kompanii, w taborach zaś – numer szwadronu. Ponadto w oddziałach haubic, oprócz numeru, miała być noszona litera H, a w bateriach ciężkich – litera C. Do przepisu były załączone litografowane tablice, z których jedna przedstawiała orła do czapki." http://www.polska1918-89.pl/pdf/u-progu-niepodleglosci-–-orzel-wz.-17,1844.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edmundo Posted June 26, 2019 Share Posted June 26, 2019 Slajmi130, pięknie, o to chodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Abramson
Cześć
Na jednej z aukcji w Internecie widziałem takiego orła z literą H.
Stało się interesujące, gdzie takie orły były używane?
Nie mogłem sam znaleźć informacji i chcę prosić o pomoc Państwa.
Pozdrawiam
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.