Trevi Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Czy ktoś spotkał się z taką sygnaturą na dokumencie jak w tytule.
Trevi Napisano 28 Kwiecień 2019 Autor Napisano 28 Kwiecień 2019 Dziękuje za odpowiedzi.Dokument dotyczy żołnierza biorącego udział w działania wojennych pierwszej wojny światowej,przeniesionego do rezerwy w 1919.Według mnie jest to tzw.wtórnik wydany w latach 1936-37.
Trevi Napisano 28 Kwiecień 2019 Autor Napisano 28 Kwiecień 2019 Przepraszam ale nie mogłem dodać zdjęć w jednym poście.
Erih Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 I wszystko pasuje. Weteran oprawił sobie dokument w eleganckie okładki. Trevi, dzięki za zdjęcia uzupełniające wątek.
Erih Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 DRP - Niemiecki patent, obok po angielsku Foreign Patent - patent zagraniczny. Pewnie jakieś pomysłowe rozwiązanie oprawy.
toyotomi Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Czołem. Tak jak kol. Erich napisał - sygnowanie to nie dotyczy samego dokumentu, a jedynie oprawki na dokument. Producent tej oprawki, zarejestrował ją w urzędzie patentowym - D.R.Pat - Deutsches Reichspatent. Patent zarejestrowany na podstawie kupionej za granicą licencji - Forgn. Pat. - Foreign Patent. W skrócie powstało oznaczenie - D.R.Pat- Forgn. Pat. ......i wszyscy zadowoleni. Nabicie stosowane na produktach zarejestrowanych w urzędzie patentowym Rzeszy, których licencja została kupiona za granica - od 1877 roku. pzdr. stani
Trevi Napisano 28 Kwiecień 2019 Autor Napisano 28 Kwiecień 2019 Mam rozumieć, że jest to dodatkowa oprawa(okładka) zamówiona przez właściciela książeczki wojskowej.
Erih Napisano 28 Kwiecień 2019 Napisano 28 Kwiecień 2019 Jeżeli w środku jest książeczka wojskowa-to tak. Takie sygnowanie było stosowane powszechnie, również na przedmiotach codziennego użytku.
Pytanie
Trevi
Czy ktoś spotkał się z taką sygnaturą na dokumencie jak w tytule.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.