formoza58 Napisano 29 Maj 2019 Autor Share Napisano 29 Maj 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 I jeszcze jedno, grupowe sprzed 4 godzin. Przed wejściem głównym do Teatru Ślaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego, pl. Rynek, Katowice. Trochę nie bardzo, ale chciałem pokazać, jaka jest wielkość tego budynku, zbudowanego w 1907 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Maj 2019 Autor Share Napisano 29 Maj 2019 Szkoda, że tych obu zdjęć nie imieścileś oddzielnie jeden pod drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 Bardzo, bardzo. Zdjęcie współczesne ze zdobieniami przy drzwiach lewych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Maj 2019 Autor Share Napisano 29 Maj 2019 No to tła zdjęć, na których widnieje nasz bohater, mamy ustalone, to może skupmy się na Jego osobie Dokument z końca stycznia 1922 roku. Wynika z tego, że Oszek został uhonorowany Krzyżem Srebrnym Virtuti Militari nie po zakończeniu wojny 1920 roku , tylko po walkach na Górnym Śląsku. A więc niejako " za całokształt" za lata 1920- 1921. Czytając " Zarys historii Flotylli..." , po przeczytaniu listy kawalerów VM, myślałem , że do powstania poszedł z VM na piersi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 Z rysu biograficznego na stronie IPN odnośnie wystawy. ...Walczył przeciwko bolszewikom we flotylli pińskiej i dnieprzańskiej.Został odznaczony dwukrotnie Krzyżem Walecznych oraz krzyżem Virtuti Militari. ... Za działalność na Górnym Śląsku został dwukrotnie odznaczony Krzyżem Walecznych i ponownie przedstawiony do odznaczenia krzyżem Virtuti Militari. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 29 Maj 2019 Share Napisano 29 Maj 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Krzysztof115 napisał: Z okazji wystawy o Oszku wyszła także publikacja. Może jest jeszcze dostępna w IPN w Katowicach. Nie znalazłem w ofercie na stronie. Edytowane 29 Maj 2019 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Maj 2019 Autor Share Napisano 29 Maj 2019 Ja również szukałem i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 Może to tylko dodatek promocyjny do wystawy, na dzień otwarcia ? Jest krótki artykuł w Polsce Zbrojnej 12/2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Z tą odznaką zastanawiałem się kiedyś, gdzie ją nosili marynarze oddziału. Przez jakiś czas nie kojarzyłem " blachy" na ich czapkach, myśląc, że to przeżytek po czasach " kajzer wilusia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 A o jakich wymiarach była ta ciekawa odznaka? A może przy okazji, rozpoznanie 3 osób (obok Oszka) z tej fotografii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 Na jakiej ulicy w Katowicach zostało wykonane zdjęcie sam.panc. "Powstaniec"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 Kolega, bosman Karol Walerus. Jakoś mało znana postać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 2 godziny temu, Krzysztof115 napisał: A o jakich wymiarach była ta ciekawa odznaka? A może przy okazji, rozpoznanie 3 osób (obok Oszka) z tej fotografii? Tutaj widnieją na otokach czapek. Wymiarów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 3 godziny temu, Krzysztof115 napisał: Na jakiej ulicy w Katowicach zostało wykonane zdjęcie sam.panc. "Powstaniec"? Ulica Szopena (obecnie Chopina) od strony ulicy Mickiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 We wspomnianym artykule w PZ są nazwy ,,krążowników szos'' oddziału Oszka. ''Korfanty'' ''Woźniak - Walerus'' zwany też ''Powstaniec'' ''Zabrski Powstaniec'' (właściwie ''Zabrski Kocynder'') - to chyba o samym Oszku. ''Górny Śląsk - Alzacja'' przedtem ''Kazimierz Grudzielski''. Flagowcem był ''Korfanty''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Kolejna ciekawostka... Informacja o przejściu do rezerwy. Tylko czemu przy Oszku figuruje " kpt. por" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Maj 2019 Share Napisano 30 Maj 2019 (edytowane) Tego nie wiem. Wychodzą różne kruczki gdyż jednak 1924, a na stronie 4 jest dokument, że w 1923 w stanie nieczynnym. Czy ktoś może rozwinąć skróty w nawiasie ? Edytowane 30 Maj 2019 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Maj 2019 Autor Share Napisano 30 Maj 2019 Ja mimo najszczerszych chęci niestety. A z tym " kpt. por" raczej rzadki przypadek w dziennikach personalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 31 Maj 2019 Share Napisano 31 Maj 2019 1 st. of. - to może być pierwszy stopień oficerski. zaw. - ? lok. 19 - lokata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 31 Maj 2019 Share Napisano 31 Maj 2019 Czy ktoś posiada ten artykuł z "Tygodnika Morskiego", nr 22/1971- autor W. Horski "Powstańcy w marynarskich bluzach"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 31 Maj 2019 Share Napisano 31 Maj 2019 Jest jeszcze taki "śmieszny podpis" pod zdjęciem sam.panc. "Powstaniec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 31 Maj 2019 Share Napisano 31 Maj 2019 (edytowane) W dniu 30.05.2019 o 23:37, formoza58 napisał: A z tym " kpt. por" raczej rzadki przypadek w dziennikach personalnych. Może porucznik awansowany na kapitana rezerwy? Edytowane 31 Maj 2019 przez MarekA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Maj 2019 Autor Share Napisano 31 Maj 2019 Raczej nie Marku, on odchodził do rezerwy jako kapitan. Sam nie wiem, może błąd drukarski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi