Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to tła zdjęć, na których widnieje nasz bohater, mamy  ustalone, to może skupmy się na Jego osobie ?

Dokument   z końca stycznia 1922 roku. Wynika z tego, że Oszek został uhonorowany Krzyżem Srebrnym Virtuti Militari nie po zakończeniu wojny 1920 roku , tylko po walkach na Górnym Śląsku. A więc niejako " za całokształt" za lata 1920- 1921. Czytając " Zarys historii Flotylli..." , po przeczytaniu listy kawalerów VM, myślałem , że do powstania poszedł z VM na piersi...

osz vm1.JPG

osz vm2.JPG

osz vm3.JPG

Napisano

Z rysu biograficznego na stronie IPN odnośnie wystawy.

...Walczył przeciwko bolszewikom we flotylli pińskiej i dnieprzańskiej.Został odznaczony dwukrotnie Krzyżem Walecznych oraz krzyżem Virtuti Militari. ... Za działalność na Górnym Śląsku został dwukrotnie odznaczony Krzyżem Walecznych i ponownie przedstawiony do odznaczenia krzyżem Virtuti Militari. ...

Napisano

Z tą odznaką zastanawiałem się kiedyś, gdzie ją nosili marynarze oddziału. Przez jakiś czas nie kojarzyłem " blachy" na ich czapkach, myśląc, że to przeżytek po czasach " kajzer wilusia" ? 

oszek odznaka.JPG

oszek rko odzn.JPG

oszek reko.JPG

Napisano

We wspomnianym artykule w PZ są nazwy ,,krążowników szos'' oddziału Oszka.

''Korfanty''

''Woźniak - Walerus'' zwany też ''Powstaniec''

''Zabrski Powstaniec'' (właściwie ''Zabrski Kocynder'') - to chyba o samym Oszku.

''Górny Śląsk - Alzacja'' przedtem ''Kazimierz Grudzielski''.

Flagowcem był ''Korfanty''.

Napisano (edytowane)

Tego nie wiem.

Wychodzą różne kruczki gdyż jednak 1924, a na stronie 4 jest dokument, że w 1923 w stanie nieczynnym.

Czy ktoś może rozwinąć skróty w nawiasie ?

Edytowane przez ptasznik