Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 34

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Czy ktoś pamięta zdjęcie rozbitego (połamane podwozie i śmigło) we wrześniu 1939 Lublina R.XIII - 4 i [osa] ?

Jest znana miejscówka upadku ?

Napisano

Ten, na sterze numer 56.115.

W 60 tomie ''100 lat polskich skrzydeł'' są trzy inne zdjęcia. Opisane jako zestrzelony 1 września, załoga ppor.Łapa i kpr. Duda. Według tekstu lądował przymusowo koło Sosnowca.

Napisano
13 minut temu, ptasznik napisał:

Ten, na sterze numer 56.115.

W 60 tomie ''100 lat polskich skrzydeł'' są trzy inne zdjęcia. Opisane jako zestrzelony 1 września, załoga ppor.Łapa i kpr. Duda. Według tekstu lądował przymusowo koło Sosnowca.

Na Forum Mysliwcy piszą;

2/26 Pluton:    
01.09.1939 – Zestrzelony podczas rozpoznania. Załoga: ppor. obs. Łapa, kpr. pil. Duda lekko ranni. Samolot zapalił się w powietrzu i pilot z największym trudem zdołał wylądować w okolicy Sosnowca. Samolot poważnie uszkodzony, odwieziony koleją do naprawy w 2 Bazie Lotniczej Kraków. Na zdjęciach z Krakowa widnieją dwa samoloty Lublin R-XIII.    

czyli nie ppor.Lapa i kpr. Duda

jest  tam również więcej zdjęć tego samolotu i dyskusja na ten temat

https://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=&s=384

Napisano

Historia już opisana w tym wątku....Trzeba NIESTETY trochę poszukać....Samolot po ostrzelaniu przyziemił na polach w okolicy Mikołowa(gdzie tam Sosnowiec!!)we wsi BUJAKÓW...drugi natomiast po ostrzelaniu lądowal przymusowo na terenie obecnego Mikołowa-tj. na terenie obecnego Cenrtum Handlowego....zawadził o sieć energetyczną i ześliznął się do jaru....Wg.pilota.Talagi wyciągnięto go i załadowano na lorę kolejową....ale poszukiwania nie potwierdziły tego zdarzenia...Możliwe,że już za późno...podjęliśmy poszukiwania....

Napisano

A ja gupi myślałem, że odkryłem hamaryke.

W tle jednego ze zdjęć widoczna wieża kościoła w Bujakowie koło Mikołowa (gdzie tam Sosnowiec !!!). W tle innego ściana drewniano-murowanego budynku, wypisz wymaluj jakaś stodoła. Majątek Bujaków, pole na południe od Bujakowskiego kościoła.

Napisano

Co ciekawe samolot jest ustawiony silnikiem o jakieś 180 stopni od kierunku lotniska, najwidoczniej obrócił się łamiąc podwozie.

Jest gdzieś do obejrzenia ten film dokumentalny ?

Napisano

Był kiedyś na yotube.....ale znikł.....Od dłuższego czasu czekam na kopię dla mnie....Czekam.....ale chyba ponownie sie upomnę..Dzięki ptasznik za przypomnienie...

Napisano

Co do ustawienia samolotu...to był on ściąganyz pola i obracany.....zatem kierunek wylotu nie ma nic wspólnego z pozycją samolotu na zdjęciach....Pilot pomimo odniesionych śmiertelnych ran....wylądował pod wiatr..

Napisano

Pilot por .Czyżowski zmarł po wyciągnięciu z samolotu, obserwator por. Konikowski ranny dostał się do niewoli.

A mieli tak niedaleko, ze cztery kilometry.

----------------------------------

I kolejna żółta karteczka do wklejenia do kolejnej książki.

Napisano

Już pisałem do reżysera filmu....powinnem dostać swoją kopię...Tytuł filmu..."Przerwany lot"...Ptasznik jesteś gdzieś z regionu???

Napisano

Z regionu, ale ... na welocypedzie nie dojadę.

Obrazy z google street. Kościół (zegar współczesny) i po prawej dom widoczny na jednym ze zdjęć jako przed kościołem. Na drugim widok podobny do tego ze starego zdjęcia, tyle że z mniejszej odległości.

Zrzut ekranu (26).png

Zrzut ekranu (27).png

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie