Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To fotka z E-bay 2013 roku ...widać możliwie pierwotne położenie samolotów po ewakuacji na lotnisko polowe...Fotki mają podpis tylko  "polnische flugzeug..-e"  A tak przy okazji Michał zmieniles nr .telefonu???

E-bay 2013.jpg

Edytowane przez Hornet
Napisano
3 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał:

- Łoś, jak amen w pacierzu.

Na oryginale mego zdjęcie wykonanego przez niejakiego herr Caspera widnieje opis "Abgeschoossener polnischer Bomber bei Piatek" - czyli po naszemu jest to PZL-37A "Łoś" uszkodzony i spalony przez załogę z 211(11) Eskadry Bombowej por. obs. Kazimierza Bokowca po przymusowym lądowaniu w dniu 4 września 1939 roku koło m. Piątek na trasie Łęczyca - Łowicz. 

Personalia pozostałych członków załogi mile widziane.

Napisano
19 godzin temu, Hornet napisał:

To fotka z E-bay 2013 roku ...widać możliwie pierwotne położenie samolotów po ewakuacji na lotnisko polowe...Fotki mają podpis tylko  "polnische flugzeug..-e"... 

B. interesująca fotografia, jak diorama. SP-BLJ jeszcze z ogonem, RWD.13(S?), RWD.17 i dwa RWD.8... ?

Napisano
23 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał:

- Łoś, jak amen w pacierzu.

Jestem pod wrażeniem! Patrząc na to zdjęcie nie postawiłbym na Łosia, bardziej mi się skojarzyło z niemieckimi publikacjami z 1940 roku. Podobnie jestem zaskoczony, że Łosie A były wtedy w linii, bo byłem przekonany, że tylko w szkolnictwie. Sądząc po wygiętych łopatach śmigieł, Łoś siadł na brzuchu z pracującymi silnikami.

Napisano
W dniu 25.12.2019 o 16:52, Wojtek_1 napisał:

0 0.jpg

Moje zdjęcie robione trochę z innego kąta, opis Polish bomber destroyed by German airforce near Piatek

Polish bomber destroyed by German airforce near Piatek.jpg

Napisano
W dniu 29.12.2019 o 15:45, Spirit of Warsaw napisał:

„Dzwon” prototypu SP-AMF / 08.04.1936 / pil. AW Wiktor Modzelewski † - majątek Sadul-Szałas, gmina Wawer. Uwagę zwraca ”wannowa” kabina (RWD-DWL)

To pierwszy egzemplarz RWD-8, prototyp zrobiony dla wojska (nr fabr. 60), stąd "wannowa" kabina. Wpisany do rejestru 19 kwietnia 1934,  wykreślony 1 lipca 1936.