Matias189 Napisano 22 Kwiecień 2019 Napisano 22 Kwiecień 2019 Witam. Jak w tytule. Wpadł mi taki herb . Całość jest wykonana z metalu.Na niebieskim tle wydaje mi się ,że jest żubr, jeleń w pionie. Na prawym jakby ptak . Miejsce: okolice Warszawy , powiat piaseczyński,gmina Lesznowola. Wie ktoś co to mogło być/do czego służyło , z jakiego jest okresu i kogo/czego to herb. Za wszelkie wskazówki z góry dziekuję
Matias189 Napisano 22 Kwiecień 2019 Autor Napisano 22 Kwiecień 2019 2 minuty temu, Soda napisał: Lokalizacja znaleziska (miejscowość)? Zapomniałem dodać. ,już jest podane .
jarasek Napisano 22 Kwiecień 2019 Napisano 22 Kwiecień 2019 Emblemat związany z postaniem styczniowym. https://bliskopolski.pl/historia-polski/powstanie-styczniowe/
Matias189 Napisano 22 Kwiecień 2019 Autor Napisano 22 Kwiecień 2019 2 minuty temu, jarasek napisał: Emblemat związany z postaniem styczniowym. https://bliskopolski.pl/historia-polski/powstanie-styczniowe/ Chyba trochę naciągane. Inny kształ, kolorystyka. Obiekty w herbie też inne. Chyba,że istaniała taka odmiana jak moja a ja się nie znam
Matias189 Napisano 22 Kwiecień 2019 Autor Napisano 22 Kwiecień 2019 2 minuty temu, czestar napisał: Odznaka patriotyczna. Wydaje się to bardzo prawdopodbne. Będę szukał w ta stronę.
czestar Napisano 22 Kwiecień 2019 Napisano 22 Kwiecień 2019 Odznaka patriotyczna powstania styczniowego 1863r.herb Polski,(orzeł)Litwy(pogoń) Rusi(Archanioł)
abcd Napisano 22 Kwiecień 2019 Napisano 22 Kwiecień 2019 Herb Rządu Narodowego ale przedmiot niekoniecznie z okresu Powstania 1861 czy wkrótce po nim ,patriotyczne gadżety z jego wizerunkiem produkowano także póżniej nawet na pocz XX wieku.
Matias189 Napisano 22 Kwiecień 2019 Autor Napisano 22 Kwiecień 2019 Dziękuję bardzo Panowie za szybko pomoc. Pozdrawiam.
Pytanie
Matias189
Witam.
Jak w tytule. Wpadł mi taki herb . Całość jest wykonana z metalu.Na niebieskim tle wydaje mi się ,że jest żubr, jeleń w pionie. Na prawym jakby ptak .
Miejsce: okolice Warszawy , powiat piaseczyński,gmina Lesznowola.
Wie ktoś co to mogło być/do czego służyło , z jakiego jest okresu i kogo/czego to herb.
Za wszelkie wskazówki z góry dziekuję
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.