Chrobry Napisano 2 Marzec 2019 Napisano 2 Marzec 2019 Witam Poszukuję archeologa z papierami, ewentualnie pasjonata z dużą wiedzą z okolic Ostrowa Lednickiego, Gniezna bądź Poznania w celu konsultacji tematycznych. Mam kilka dręczących mnie zagwostek historycznych dotyczących początków państwa polskiego, wikingów, pieców dymarskich itd itp. Jeżeli na forum są takie osoby, bardzo chętnie nawiążę kontakt i przedstawię więcej szczegółów.
bjar_1 Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Napisz do Wielkopolskiego WKZ. Może przydzielą ci archeologa z urzędu.
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Juz bylem. Niestety wszyscy z urzedu sa juz wynajęci
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Z ciekawości*- co chciałbyś zrobić, że do tego potrzebne są papiery i inne uprawnienia? * wiem, wiem, do piekła pójdę... ale lepsze piekło niż niewola...
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Mam kilka ciekawych miejsc do obejrzenia i potwierdzenia. Przede wszystkim miejsce ktore bez wątpienia służyło do przetopu jakiegos metalu. Jest to kilka, oddalonych od siebie stanowisk ziemnych. Znajduje sie w nich glina/polepa ktora pod wpływem wysokiej temperatury zbiła sie w twarde formy przypominające kształtem duze misy. Czy byly to dymarki ? Nie wiem. Mam za mala wiedze zeby to stwierdzic. Dlatego wlasnie potrzebny mi ktos z odpowiednią wiedza. Dlaczego wspominam o archeologu z pamierami ? Poniewaz ta drogę wskazał mi WKZ
bjar_1 Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 18 minut temu, Chrobry napisał: Juz bylem. Niestety wszyscy z urzedu sa juz wynajęci Zaproponuj wyższą stawkę.
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 4 minuty temu, bjar_1 napisał: Zaproponuj wyższą stawkę. Juz tak na serio mowiac, oczywiscie WKZ bardzo chetnie ze mna pojedzie obejrzeć wszystkie miejsca ktore mu przedstawiłem. (Tak przynajmniej stwierdzil;) ) Jednak najpierw wolalbym miec potwierdzenie jakiejs rzetelnej osoby ktora mogłaby ocenic czy faktycznie mam racje, i sa to np dymarki. Lub jasno i rzeczowo powie mi ze te doły z wypalona glina powstaly np. po wizycie harcerzy
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Chrobry A nie jest to zarejestrowane stanowisko i/lub jego część?
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Zdecydowanie nie. Przynajmniej z dotychczasowych moich ustaleń nigdzie nie jest wpisane lub zarejestrowane
magius28 Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Chrobry, wrzuć zdjęcia tych miejsc przynajmniej poglądowe, to wcale nie muszą być dymarki, ale mogą być np. pozostałości ognisk obozowych z epoki co nieco starszej niż harcerze.
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 Niestety zdjęć całości terenu nie posiadam. Wedy zupełnie o tym nie myślałem. Jeżeli udam się tam następnym razem, zrobię kilka zdjęć. Mam tylko jedno zdjęcie małego fragmentu gliny który wpadł mi w oko jaki pierwszy. Dlaczego podejrzewam że był tam przetapiany jakiś metal ? Ponieważ w niektórych takich fragmentach (Zdjęcie w poście niżej) były kawałki metalu które przywarły do gliny podczas zastygania. Powiem szczerze że wersja z ogniskami obozowymi ( lub jakimikolwiek innymi ogniskami ) jest dla mnie także bardziej prawdopodobna ze względu na ukształtowanie terenu i bliskość okolicznej rzeki. Jednak kawałki przetopionego metalu oraz to że wstępnie naliczyłem takich "stanowisk" 5 lub więcej, trochę łamią tą teorie. Dodam jeszcze że miejsce obfituje w rude darniową, co oczywiście o niczym nie przesądza, jednak gdyby w okolicy ruda nie występowała, teoria z dymarkami byłaby praktycznie nierealna.
magius28 Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Skoro ruda darniowa i podłoże gliniaste, to mogło się coś wytopić nawet samoistnie w ognisku (choć to wróżenie z fusów) tak czy siak przepalona glina nie występuje w przyrodzie naturalnie (chyba że jako efekt pożaru, ale wtedy to mamy ją na całym obszarze, a nie punktowo), więc miejsce może być interesujące.
jarasek Napisano 3 Marzec 2019 Napisano 3 Marzec 2019 Widzę, że zostało w Tobie dużo zapału i "młodzieńczego" entuzjazmu Nawet jeśli znajdziesz jakiegoś archeo, który będzie skłonny pojechać tam z Tobą i zidentyfikuje te miejsca jako stanowisko z dymarkami, to nie sądzę, żeby cokolwiek zrobiono w tym temacie. Po prostu zostanie to odnotowane jako stanowisko i.... zapomniane. Niestety, dymarki pracujące na rudzie darniowej to dość popularny temat w Wielkopolsce. W bajki poznańskiego WKZetu, że chętnie to obejrzy jakoś z nich nie wierzę. Przecież tam siedzą same panie, które w życiu nie były w polu. Jeśli masz ochotę to walcz ale cudów się nie spodziewaj a tym bardziej hymnu pochwalnego o dowodach wdzięczności nie wspomnę
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 3 minuty temu, jarasek napisał: Widzę, że zostało w Tobie dużo zapału i "młodzieńczego" entuzjazmu Nawet jeśli znajdziesz jakiegoś archeo, który będzie skłonny pojechać tam z Tobą i zidentyfikuje te miejsca jako stanowisko z dymarkami, to nie sądzę, żeby cokolwiek zrobiono w tym temacie. Po prostu zostanie to odnotowane jako stanowisko i.... zapomniane. Niestety, dymarki pracujące na rudzie darniowej to dość popularny temat w Wielkopolsce. W bajki poznańskiego WKZetu, że chętnie to obejrzy jakoś z nich nie wierzę. Przecież tam siedzą same panie, które w życiu nie były w polu. Jeśli masz ochotę to walcz ale cudów się nie spodziewaj a tym bardziej hymnu pochwalnego o dowodach wdzięczności nie wspomnę Co do poznańskiego WKZ mamy podobne zdanie, Panie są bardzo miłe i sympatyczne jednak odnoszę wrażenie że wolą posiedzieć w ciepłym biurze niż biegać po bagnach i lasach z jakimś maniakiem historii. Dlatego też szukam archeologa który jest obcykany z tematem. Zresztą temat z dymarkami to tylko przykład. Podobnych tematów mam kilka, jednak przedstawienie ich wszystkich na forum wymagałoby ogromu czasu którego nie mam. Dodam że miejsca które potencjalnie uważam za ciekawe odkryłem w ciągu kilku lat poprzez głownie lidar, analizowanie roczników i innej literatury oraz dając wiarę temu że w każdej miejscowej legendzie jest odrobina prawdy.
Chrobry Napisano 3 Marzec 2019 Autor Napisano 3 Marzec 2019 co do zdjęcia z małym odłamkiem gliny/polepy to oczywiście jest to tylko drobna część której reszta znajduję się pod ziemią i ma kształt jakby dużej misy
Chrobry Napisano 30 Marzec 2019 Autor Napisano 30 Marzec 2019 Dokończenie tematu. Pamiętając slowa konserwatora zabytkow ktore brzmiały. "Kiedy udamy sie z Panem zeby potwierdzic odkrycie, przede wszystkim bedziemy szukac śladów ceramiki itp" Pojechałem na miejsce, i obejrzalem dokladnie fragment terenu. Z racji wczesnej wiosny nie pojawiła sie jeszcze trawa i okazalo sie ze ceramiki, żużlu i różnych śladów bytności ludzkiej jest tam calkiem sporo. Wiec mam swoja wlasna osadę Udalo sie zakończyć identyfikację terenu bez udzialu archeologa. Teraz pozostało zgłosić odkrycie i upajac sie uczuciem satysfakcji ze zrobilo sie cos fajnego, co prawdopodobnie nigdy, nikomu zupelnie do niczego sie nie przyda Pozdro
jarasek Napisano 30 Marzec 2019 Napisano 30 Marzec 2019 9 godzin temu, Chrobry napisał: "Teraz pozostało zgłosić odkrycie i upajac sie uczuciem satysfakcji ze zrobilo sie cos fajnego, co prawdopodobnie nigdy, nikomu zupelnie do niczego sie nie przyda " Rzeczywistość alternatywna. Dziękujemy za zgłoszenie stanowiska jednocześnie informujemy, iż dwóch naszych zaufanych archeologów przebadało to stanowisko za pomocą wykrywaczy metali, nie znajdując ŻADNYCH metalowych zabytków. W związku z powyższym proszę dobrowolnie oddać wszystkie metalowe przedmioty, które zgłaszający znalazł za pomocą wykrywacza metalu na tym stanowisku zanim zostało ono zgłoszone do WKZetów. W przypadku nie oddania przedmiotów metalowych, sprawa zostanie zgłoszona na policję. AMEN.. P.S.. Ta skorupa nie wygląda na pradzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.