niubio Napisano 22 Luty 2019 Napisano 22 Luty 2019 Witam, uprzejmie proszę o pomoc z identyfikacji. Śmigło wykonane z grubej blachy - podejrzewam pochodzenie lotnicze producenta z kraju rad, ale nie wykluczam że jest to jakiś element dziwnego urządzenia wyprodukowanego po 1945 u nas.
niubio Napisano 22 Luty 2019 Autor Napisano 22 Luty 2019 Próbowałem przeglądać schematy/przekroje migów i innych yaków, ale nie mogłem zlokalizować takiego elementu. Śmigła lotnicze z oczywistych względów posiadają większe rozmiary... Może to jakiś napęd do motorówki? Nie znam się kompletnie na konstrukcjach tego typu
jarasek Napisano 22 Luty 2019 Napisano 22 Luty 2019 Ostano taki śmigiełko widziałem na metalowym samolociku przyczepionym do gołębnika
niubio Napisano 22 Luty 2019 Autor Napisano 22 Luty 2019 A to jakiś historyczny okaz? Trochę gruba blacha mi się wydaje na zwykłą zabawkę/akcesorium ogródkowe, no i te donitowania wzmaciające konstrukcję na każdym płacie...
Erih Napisano 22 Luty 2019 Napisano 22 Luty 2019 A jakiś wymiar? Mnie to wygląda na element wentylatora przemysłowego.
hipolit-O4 Napisano 22 Luty 2019 Napisano 22 Luty 2019 Lub wiatrak chłodnicy silnika spalinowego czy przemysłowego agregatu chłodniczego.
niubio Napisano 22 Luty 2019 Autor Napisano 22 Luty 2019 38 minut temu, hipolit-O4 napisał: Lub wiatrak chłodnicy silnika spalinowego czy przemysłowego agregatu chłodniczego. Też się powoli skłaniam ku tej tezie! Średnica śmigła: 40cm
Pytanie
niubio
Witam,
uprzejmie proszę o pomoc z identyfikacji. Śmigło wykonane z grubej blachy - podejrzewam pochodzenie lotnicze producenta z kraju rad, ale nie wykluczam że jest to jakiś element dziwnego urządzenia wyprodukowanego po 1945 u nas.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.