formoza58 Napisano 13 Luty 2019 Autor Napisano 13 Luty 2019 Z kolei na zdjęciu przedstawiającym zabite konie i rozbity jaszcz 2 baterii w gospodarstwie Sekuły, w dolnym, lewym rogu leży poległy bombardier .
formoza58 Napisano 25 Luty 2019 Autor Napisano 25 Luty 2019 Trochę stron z albumu poświęconego bitwie pod Mokrą...
formoza58 Napisano 5 Marzec 2019 Autor Napisano 5 Marzec 2019 Z pamiątek po rtm. Antonim Kropielnickim. Kartka świąteczna dla rodziny rotmistrza od gen. J. Rómmla, z jego akwarelką przedstawiająca Ulana Podolskiego. Jest również zdjęcie żony rotmistrza, która po śmierci spoczęła w Kwaterze Wojennej w Miedźnie, wśród podkomendnych jej męża poległych w boju.
formoza58 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Napisano 6 Marzec 2019 Z pamiątek po rtm. Antonim Kropielnickim. 1 . Z 5 maja 1939 roku.
formoza58 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Napisano 6 Marzec 2019 Z rekonesansu majowego przed rekonstrukcją. Kamienie pamiątkowe upamiętniające bój. Na szczególną uwagę zasługuje kamień w pobliżu miejsca śmierci dowódcy 3 szwadronu 12 Pułku Ulanów Podolskich, rtm. Jerzego Hollaka.
formoza58 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Napisano 6 Marzec 2019 Ten ostatni kamień stoi tuż przy drodze. Rotmistrz zginął dokładnie w miejscu, gdzie widoczna jest od lewej kępa krzewów. Tam spoczywał przez okupację do ekshumacji i przeniesienia na cmentarz Miedźnie.
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Przepust kolejowy przy którym " Śmiały" zaskoczył i zmasakrował niemieckie wozy bojowe na postoju i uzupełnianiu paliwa. Ciekawe miejsce, oj bardzo...
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Droga do przepustu kolejowego na Miedźno. Widoczna linia lasu przed nasypem, gdzie były stanowiska szwadronów 12 P.Uł. Podolskich. Tutaj wyraźnie widać od drogi w kierunku Mokra I, wyraźne obniżenie terenu. Przeczy to wersji o ewentualnej lokalizacji wrakowiska przed gospodarstwem Sekuły. Na zdjęciach wrakowiska, za niemieckimi maszynami teren się podwyższa. Jest to bowiem miejsce przy drodze głównej w Mokra II.
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Ja już ten teren obszedłem wielokrotnie systematycznie od 2009. Ale z aparatem foto i moim " Wilkiem" przy pasie, nigdy z " przedłużaczem". Mimo, że gospodarze terenu, mieli propozycję legalnych poszukiwań . Kilka lat wstecz miały być badania archeologiczne stanowisk w mistycznym rejonie 3 baterii 2 DAK-u . Jakoś nie miałem " parcia" na grzebanie w ziemi . Co nie znaczy, ze czasami o coś się przypadkiem potknąłem ...
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 O co ? ... Ot, choćby, kiedyś Koledzy zaprosili mnie na poszukiwania w miejsce walk 7 PSK. Oni na dwa wykrywacze, ja " lajtowo" tradycyjnie, z aparatem fotograficznym i z " wilkiem". Okazało się jednak, ze nawet ten ostatni był niepotrzebny. Koledzy znaleźli kilka łusek i dwa guziki, ja wykopałem spod starego korzenia czerep " adriana". Czubkiem butów I zrobiło się trochę "nie hallo". Zawiedziona Wiara orzekła jednogłośnie, że zaprosili mnie raz, ale za to dwa razy... Pierwszy i ostatni Ale, jak to wśród swojaków rozeszło się " po kościach", choć nie " na sucho"... Kiedy jestem w Mokrej, nie myślę o jakiś znaleziskach. Dla mnie jest to BARDZO SZCZEGÓLNE MIEJSCE, po prostu święte. I to bez krztyny patosu Lubię w ciszy, w letni wieczór pochodzić po stanowiskach. Szczególnie, przysiąść i "zaborchać" fajkę we wspomnianym mistycznym miejscu, jakim są stanowiska 3 baterii.
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Wzdłuż pozycji obronnej 12 P.Ul. Podolskich. W głębi widoczny budynek, gdzie stała gajówka, na drugim zdjęciu od lewej zabudowania MokraI
czestar Napisano 7 Marzec 2019 Napisano 7 Marzec 2019 3 godziny temu, formoza58 napisał: O co ? ... Ot, choćby, kiedyś Koledzy zaprosili mnie na poszukiwania w miejsce walk 7 PSK. Oni na dwa wykrywacze, ja " lajtowo" tradycyjnie, z aparatem fotograficznym i z " wilkiem". Okazało się jednak, ze nawet ten ostatni był niepotrzebny. Koledzy znaleźli kilka łusek i dwa guziki, ja wykopałem spod starego korzenia czerep " adriana". Czubkiem butów I zrobiło się trochę "nie hallo". Zawiedziona Wiara orzekła jednogłośnie, że zaprosili mnie raz, ale za to dwa razy... Pierwszy i ostatni Ale, jak to wśród swojaków rozeszło się " po kościach", choć nie " na sucho"... Kiedy jestem w Mokrej, nie myślę o jakiś znaleziskach. Dla mnie jest to BARDZO SZCZEGÓLNE MIEJSCE, po prostu święte. I to bez krztyny patosu Lubię w ciszy, w letni wieczór pochodzić po stanowiskach. Szczególnie, przysiąść i "zaborchać" fajkę we wspomnianym mistycznym miejscu, jakim są stanowiska 3 baterii. Czubkiem butów powiadaszdobre ,a kolegom skakał gul
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 W tym poszukiwawczym temacie, znalazłoby się znacznie większych i jeszcze bardziej zgrywnych epizodów. Z pewnością było by tyle , że zapełnił by taki np. " poszukiwawczy wątek". Niech by się " odkrywcza brać" ożywiła, to ocho choo
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Przepust kolejowy. Widoczny kamień pamiątkowy upamiętniający udzial w boju " Śmiałego".
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Na pozycji obronnej 12 P.Ul. Podolskich przy nasypie kolejowym...
formoza58 Napisano 8 Marzec 2019 Autor Napisano 8 Marzec 2019 Na terenie pod ogrodzeniem tego kościółka grzebano po boju , tymczasowo, poległych czołgistów niemieckich...
formoza58 Napisano 8 Marzec 2019 Autor Napisano 8 Marzec 2019 A to wspomniane przeze mnie "mistyczne" miejsce, rejon 3 baterii.
czestar Napisano 8 Marzec 2019 Napisano 8 Marzec 2019 Tu chyba kiedyś nie było tych drzew? ps.jakiego używasz aparatu?
formoza58 Napisano 8 Marzec 2019 Autor Napisano 8 Marzec 2019 Roześmiejesz się pewnie, ale najzwyklejszym FujiFilm- em., 14 mega pixels . Służy mi lata, zmieniam tylko akumulatorki. i , " odpukać", nie zawodzi Jak się spojrzy na mapę satelitarną tego miejsca to jest wyraźny pierwotny zarys siedliska. Te młode samosiejki rosną w miejscu starych drzewek owocowych sadu. teren jest własnością tamtejszych Lasów Państwowych, a oni przez lata mają świadomość, co mają pod opieką. I to widać na zdjęciach...
czestar Napisano 8 Marzec 2019 Napisano 8 Marzec 2019 Ja kiedyś kupiłem kodaka pixpro 16 megapikseli i miałem go może kilka razy w terenie,muszę to zmienić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.