formoza58 Napisano 22 Styczeń 2019 Autor Napisano 22 Styczeń 2019 Przy okazji 75 rocznicy bitwy przekazałem na ekspozycję do muzeum kilka drobiazgów, min. akwarelka wg. Edwarda Mesjasza walka 3 szwadronu 12 P.Ul. Podolskich"...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2019 Autor Napisano 22 Styczeń 2019 Jw. Obrazek olejny rozbita armatka ppanc przy przepuście". Przekazałem również pięć akwarelek przedstawiających kotlarzy wszystkich oddziałów Wołyńskiej Brygady Kawalerii. Ciekawe, czy weszły w skład stałej ekspozycji?
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2019 Autor Napisano 24 Styczeń 2019 Ciekawe zdjęcie... 35 PR ustawiony na rynku w ordynku w garnizonowym Bambergu, w listopadzie 1938 roku
formoza58 Napisano 26 Styczeń 2019 Autor Napisano 26 Styczeń 2019 Cd. informacji nabytych podczas spotkania w Mokrej II, podczas obchodów 75 rocznicy bitwy.Płk. Hans Steglein, dowódca 1 batalionu 35 PR. Ciężko ranny w boju pod Mokrą, jego miejsce zajął dowódca 2 kompanii batalionu, kpt. Meinard von Lauchert. Straty 35 PR były nastepujące:Zabitych- 22Rannych- 29Wg źródeł niemieckich liczba unieruchomionych czołgów- około 60.
formoza58 Napisano 28 Styczeń 2019 Autor Napisano 28 Styczeń 2019 W przypadku unieruchomionych wg. źródeł niemieckich 60 maszyn, rachunki polskie podają nawet sto. Myślę, ze nie jest to liczba fantazyjna...Kiedyś próbowałem, na podstawie naszych materiałów ustalić choć przybliżoną liczbę unieruchomionych niemieckich maszyn. Niestety, w miejscach największych walk to bardzo trudne do ustalenia.Natomiast z wiadomych informacji wygląda to następująco:12 Pułk Ułanów Podolskich- Por. Tabaka trafił z UR-a 1 czołg, dwa unieruchomiło działo ppanc. pułku w Mokra III. Kpr. Jan Sobiło, celowniczy UR-a z 1 pl 3 szwadronu twierdził, że w rejonie obrony szwadronu rtm. Hollaka w Mokra II unieruchomiono 10 maszyn. Brak jest konkretnych danych z obrony pułku przy przepuście. Wiadomo, że st.uł. ( w trakcie boju awansowany na kaprala) Jan Kawiak uziemnił" ze swego boforsa 7 maszyn wroga. To razem daje 20 wozów.21 Pułk Ułanów Nadwiślańskich- Tutaj jest bardzo skąpo z informacjami. Wiadomo o jednym wozie unieruchomionym granatami i dwóch z UR- a przez ppor. Morawskiego. Ponadto kpr. Marcin Piotr Cieleban z armatki ppanc. unieruchomił 3 wozy. To razem 6 wozów.2 Pułk Strzelców Konnych- Wiadomy jest bilans walk dwóch pułkowych boforsów, wspierających Podolaków. Pierwszy dzialon kpr. Józefa Walczuka miał na koncie 4 czołgi, drugi kpr. Jana Suskiego 8. Razem 12 unieruchomionych niemieckich wozów bojowych.2 Dywizjon Artylerii Konnej- Tutaj jest również sporo luk w informacjach. Wiemy, ze 1 bateria unieruchomiła 1 samochód pancerny i 2 czołgi atakujące od Mokra I, oraz około 10 wozów atakujących z rejonu przerwy leśnej. Z kolei 3 bateria, wg. por. Stanisława Pokornego miała na koncie 17 wozów, z tego 8 unieruchomionych przez kpr. Leonarda Żłoba. O stratach zadanych wrogowi przez 2 baterię wiemy prawie wcale, a przecież znajdowała się w najbardziej newralgicznym miejscu boju. Wiadomo, ze Niemcy ponieśli niemałe straty przy próbie zniszczenia baterii przy jej próbie odskoku z zagrody Sekuły...Tak więc wg. ww. 2 DAK w dniu swego święta unieruchomił 27 niemieckich maszyn.---------------------------------------------Razem daje to 65 unieruchomionych wozów bojowych wroga.Straty zadane wrogowi przez Śmiałego" zostawiłem na koniec. Tutaj konkretnych liczb brak, choć na pewno były nie małe, a powiedział bym duże. Choćby przy przepuście na Izbiska, gdzie pociąg zaskoczył wozy bojowe uzupełniające paliwo. Tam do dziś brzęczy" w ziemi na wspomnienie tego epizodu. Brak również konkretów odnośnie strat zadanych przez pociąg podczas wspierania linii obrony wzdłuż nasypu...Reasumując, te 100 wozów wg. polskiej strony wcale nie musza być przesadą ;-)
formoza58 Napisano 28 Styczeń 2019 Autor Napisano 28 Styczeń 2019 I kilku naszych Killerów" niemieckich wozów.Kpr. Leonard Żłób z 3 baterii, pogromca 8 maszyn.
formoza58 Napisano 29 Styczeń 2019 Autor Napisano 29 Styczeń 2019 Kpr. Marcin Piotr Cieleban z 21 P.Ul. Nadwiślanskich... 3 czołgi. --------------------------------Wg. mjr. Starzeckiego z 21 P.Uł. zniszczono: przez 4 szwadron- 4 czołgi, przez 3 szwadron na wzg. 268 1 wrogi wóz.
bjar_1 Napisano 29 Styczeń 2019 Napisano 29 Styczeń 2019 Istnieje KTB 1 DPanc.? Przecież tam musi być wszystko czarno na białym. Pytam, bo Mokra to nie mój temat.I nie 35 PR. Jeśli już to PR 35.
formoza58 Napisano 29 Styczeń 2019 Autor Napisano 29 Styczeń 2019 I nie 35 PR. Jeśli już to PR 35."... Drobiazg, bumu" nie ma, wiemy o co chodzi ;-) ---------------------------------Działon ppanc 2 Pułku Strzelców Konnych. Trzeci od lewej kolejny Killer", kpr. Józef Walczuk- 4 czołgi.
formoza58 Napisano 29 Styczeń 2019 Autor Napisano 29 Styczeń 2019 Zdjęcia kpr. Jana Kawiaka, który miał na koncie 7 czołgów, nie mam. Niech wystarczy Jego działon podczas walki w pracach Edwarda Mesjasza...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Napisano 30 Styczeń 2019 Por. Stanisław Pokorny.Jego 3 bateria unieruchomiła 17 wozów wroga.
bjar_1 Napisano 30 Styczeń 2019 Napisano 30 Styczeń 2019 Ktoś już siedzi w tej Mokrej i coś pisze, zbiera materiały itp.? Bo tak sumując te zniszczone czołgi, to wychodzi że nasi roznieśli tą 4.DPanc...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Napisano 30 Styczeń 2019 W tym roku kolejna okrągła" rocznica. Jest więc okazja, aby tam pojechać i zapytać, czy ktoś już siedzi i coś pisze, zbiera materiały itp" ;-)Póki co, to po ostatnim zdaniu w ostatnim poście widać, że faktycznie Mokra to nie Twój temat.Dlatego, jeśli jest ochota i wola poznania , polecam odwiedzenie jej w ostatni weekend sierpnia.;-)
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Napisano 30 Styczeń 2019 I jeszcze jedno...Bo tak sumując te zniszczone czołgi, to wychodzi że nasi roznieśli tą 4.DPanc..." Do tej pory sumując zniszczone czołgi mamy 66, więc widać, że daleko jeszcze do rozniesienia". A na dzień dzisiejszy wyczerpał się mi bank informacji" i nie ma póki co szansy na powiększenie listy strat 4 D,Panc. ;-)
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2019 Autor Napisano 31 Styczeń 2019 Jeszcze jedno zdjęcie z przygotowań do widowiska. W głębi za drzewami przy drodze wiodącej do przepustu, wyraźnie widoczny spadek terenu.
bjar_1 Napisano 1 Luty 2019 Napisano 1 Luty 2019 Do tej pory sumując zniszczone czołgi mamy 66"Zniszczone na amen czy tylko unieruchomione czasowo?Jak to się ma do meldunków niemieckich?
formoza58 Napisano 1 Luty 2019 Autor Napisano 1 Luty 2019 W źródłach niemieckich podają ok. 60 wozów.Fakt, przeważnie używam terminu unieruchomione", w tym zacytowanym przez Ciebie zdaniu na moment mnie poniosło" ;-)
formoza58 Napisano 2 Luty 2019 Autor Napisano 2 Luty 2019 Patrząc na to jedno z licznych fotografii naszej tankietki i ten pancerniacki hełm leżący tutaj przed wrakiem na ziemi, kogo jest? Poległego w nim plut. Marcina Wieliczki, czy kierowcy, który wyskoczył z płonącego pojazdu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.