Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcia

radekh8

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki wielkie postaram się wstawić jeszcze zdjęcia co do zdjęcia nr 9 zdjęcie zostało zrobione w zakładzie fotograficznym w łucku.
Napisano
Zdjęcie które przed chwilą wysłałem jest uzupełnieniem do zdjęcia nr. 2 do zdjęcia nr. 3 w odznace strzelaca ckm są 2 poziome belki.
Napisano
Kolego radekh8 troszkę zamieszałeś ze swoją numeracją zdjęć ale jakoś damy radę a więc:
Fot. 9- To z pewnością nie jest 26 Pułk Ułanów (na patkach kołnierzowych nie ma proporczyków kawaleryjskich) a zapewne 26 Pułk Piechoty który stacjonował w Gródku Jagiellońskim a jego III batalion we Lwowie. Drugą opcją jest 26 Pułk Artylerii Lekkiej ze Skierniewic.
Fot. ? (już nie wiem jak to po Twojemu numerować) z 2018-12-11 10:10:34 to szeregowiec Korpusu Ochrony Pogranicza w nietypowej dla szeregowych kurtce kroju oficerskiego na której to widoczne są (prawa kieszeń) Odznaka Grenadierska, Państwowa Odznaka Sportowa i fragment Odznaki Strzeleckiej, na lewej kieszeni Odznaka Pamiątkowa KOP a służbę graniczną".
Co do oznaki naramiennej strzelca ckm wprowadzonej w 1932 r. to raczej nie było dwóch poziomych belek czyli oznaka haftowana przedstawiająca fragment taśmy nabojowej bez belki- celowniczy ckm dobry, oznaka z jedną belką celowniczy ckm bardzo dobry.
Napisano
A jeszcze jedna uwaga. To że dana fotografia była zrobiona w Łucku to do końca nie świadczy o tym że żołnierz na niej uwieczniony musiał służyć w Łucku, mógł tam przebywać czasowo, być mieszkańcem tegoż miasta czy też okolic itd.
Napisano
Po tych malutkich zdjęciach ciężko będzie. Zrób zdjęcia pojedyńczych postaci i szczególnie ich charakterystycznych elementów umundurowania. NP tak jak ta odznaka cekaemisty na rękawie na największym zdjęciu, numerki z naramienników itp
Napisano
Postaram się zdjęcia są bardzo stare większość przedwojenne 2 z nich były robione zakładzie fotograficznym w lucku i listy były z wolynia..
Napisano
Zapodaj zapytanie na dobroni.pl. Powiększysz możliwość oceny fotek. Tak jak kolega napisał powyżej, każdą fotkę powiększ i wklej oddzielnie.
Napisano
Tak jak napisałeś na naramiennikach widoczny jest monogram Batalionu Stołecznego, na prawej stronie kurtki odznaki jak na większości poprzednich zdjęć.
Napisano
Fot. 1 (2018-12-10 16:51:16)- strzelec, fotografię wykonano po 1930 r., na lewym ramieniu sznur strzelecki strzelca bardzo dobrego, pod nim odznaka pułkowa 50 Pułku Piechoty im. Frencesko Nullo (stacjonował w Kowlu, III batalion w Sarnach), na prawej piersi Państwowa Odznaka Sportowa, niżej Odznaka Strzelecka. Na naramiennikach najprawdopodobniej monogram pułku czyli stylizowane litery FN". Na forum jest cały temat poświęcony temu pułkowi, polecam dla zgłębienia tematu.
Fot. 2 (2018-12-10 16:52:44)- strzelec, najprawdopodobniej piechota (pułku nie da się zidentyfikować), na prawej kieszeni Odznaka Grenadierska i Państwowa Odznaka Sportowa.
Fot 3. (2018-12-10 16:53:20)- strzelec, piechota, sznur strzelca bardzo dobrego, na prawej piersi na pewno Państwowa Odznaka Sportowa, Odznaka Grenadierska i chyba (ale nie jestem pewien) Odznaka Strzelecka, na naramiennikach monogram pułku (dla mnie nie czytelny).
Fot 4. (2018-12-10 16:54:06)- fotografia po 1945 r. na piersi Krzyż Walecznych, medal ewidentnie polski i trzeci ewidentnie sowiecki (tu nie chcę gdybać" ale to da się zidentyfikować) poniżej na kieszeni Odznaka Grunwaldzka.
Fot. 5 (2018-12-10 16:55:01)- funkcjonariusze Policji Państwowej, fotografia góra 1936 r.
Fot. 6 (2018-12-10 16:55:43)- ułani lub strzelcy konni sprzed 1935 r.
Fot. 7 (2018-12-10 16:56:50)- fotografia po 1935 r., strzelec (szeregowiec), widoczna Państwowa Odznaka Sportowa.
Fot. 8 (2018-12-10 16:57:54)- patrząc na buty stawiałbym na artylerię, lata dwudzieste.
Fot. 9 (2018-12-10 17:00:23)- strzelec (szeregowiec), na naramiennikach monogram pułku (batalionu), dla mnie nie czytelny ale zapewne do zidentyfikowania.
To tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie