kokomaroko Napisano 31 Październik 2018 Autor Napisano 31 Październik 2018 Grzebień ten ma 8,5 cm. widnieją na nim litery: N P A Z Awięcej nie jestem w stanie odczytać. Litery te są wybite tak jakby małym gwoździem. z którego roku może być ten grzebień? Czy jest on wojskowy?Pozdrawiam
kazioW24 Napisano 1 Listopad 2018 Napisano 1 Listopad 2018 Jak okopówka to przeważnie ryli datę,ale czasu powstania łatwo nie będzie ustalić,wojenny czy powojenny,zapewne w Bieszczadach takie twory powstawały jeszcze w latach 80.
Wolbromiak Napisano 5 Grudzień 2018 Napisano 5 Grudzień 2018 Witam mi trafił się taki sam na linii frontu 1 wojny.
kokomaroko Napisano 5 Grudzień 2018 Autor Napisano 5 Grudzień 2018 Wolbromiak, miał takie same napisy?
kokomaroko Napisano 31 Październik 2018 Autor Napisano 31 Październik 2018 Grzebień ten ma 8,5 cm. widnieją na nim litery: N P A Z Awięcej nie jestem w stanie odczytać. Litery te są wybite tak jakby małym gwoździem. z którego roku może być ten grzebień? Czy jest on wojskowy?Pozdrawiam
kokomaroko Napisano 20 Listopad 2018 Autor Napisano 20 Listopad 2018 Na terenach, na których został on znaleziony, za PRL-u nie prowadzono działań wojennych, lecz w tym rejonie, w 1945r. pierwsze jednostki bojowe 10. Dywizji Pancernej SS Frundsberg" z XXXIX Korpusu Pancernego zajmowały pozycje.
bjar_1 Napisano 3 Listopad 2018 Napisano 3 Listopad 2018 Nacjonalistyczna Polska Armia Zamorskiego Autoramentu.
kazioW24 Napisano 1 Listopad 2018 Napisano 1 Listopad 2018 Wojskowy w sensie zamówień rządowych zdecydowanie nie,jak już to sztuka okopowa.Czyli samoróbka ale kto i kiedy nie dojdziesz,każdy może sobie przypisać pochodzenie jak mu pasuje.
Napoleon North Napisano 17 Listopad 2018 Napisano 17 Listopad 2018 PRL. Inicjały właściciela zapewne .Kiedyś znalazłem taką PRL-oską łyżkę wojskową z przybornika .
altpreuss Napisano 1 Listopad 2018 Napisano 1 Listopad 2018 co do aluminiowychhttp://picclick.de/Stalingrad-alu-Kamm-Pferd-Kavallerie-Heer-Wehrmacht-WH-153174667604.htmlhttp://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=bronimundur-osobiste
ManyFace Napisano 17 Listopad 2018 Napisano 17 Listopad 2018 Uważasz, że te działania wojenne" prowadzone były w na tyle skrajnych warunkach, że wśród żołnierzy rozpanoszyła się wszawica...? =D Dlaczego nie zacytowałeś całego zdania?Napoleon - uciśniony prowokator. =)
ManyFace Napisano 1 Listopad 2018 Napisano 1 Listopad 2018 Na pewno jest to ręczna robota.Prześwity między zębami są niewielkie więc mógł służyć do wyczesywania wesz a od tego już blisko do wojskowości"...
Pytanie
kokomaroko
Grzebień ten ma 8,5 cm. widnieją na nim litery: N P A Z A
więcej nie jestem w stanie odczytać. Litery te są wybite tak jakby małym gwoździem. z którego roku może być ten grzebień? Czy jest on wojskowy?
Pozdrawiam
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.