Jump to content
  • 0

Pokażcie swoje nieśm. carskie.

Raned

Question

Prawidłowa nazwa licznyj znak". Znajdowane są stosunkowo rzadko, ponieważ nie wszyscy rosyjscy żołnierze czy pułki byli w nie zaopatrzeni. Występują w różnych kształtach i czasami znalazca nawet nie wie co znalazł.
Jeżeli chcecie podajcie okoliczności znalezienia lub przybliżoną lokalizację, rodzaj metalu itp.
Ponieważ nie ma na ten temat prawie żadnej literatury pozwoli to rozszerzyć nieco naszą wiedzę na ten temat.
Na początek moje ostatnie trafienie.

Recommended Posts

Niespodzianka! Mocno pogięta i skorodowana blaszka okazała się być carskim znakiem tożsamości. Tym razem cynk mosiądzowany, dlatego stan nikczemny.
Bicia: 30 S.S.P, 11 rota, 146. Może pułk syberyjski? Info mile widziane.

Łukasz, czyżby inni znajdowali tylko łuski?

Frozzer od paru lat latam po Tannenbergui a na 11 rotę nie natrafiłem, z czego wniosek że jest to jedna lokalizacja. Wyciągnęliście 30 więc jest to prawie piąta część tej roty.
Ja swoje 21pp i 30ssp wyciągam też z jednej,małej ograniczonej lokalizacji, na którą inni łatwo nie trafią.

Prawidłowa nazwa licznyj znak". Znajdowane są stosunkowo rzadko, ponieważ nie wszyscy rosyjscy żołnierze czy pułki byli w nie zaopatrzeni. Występują w różnych kształtach i czasami znalazca nawet nie wie co znalazł.
Jeżeli chcecie podajcie okoliczności znalezienia lub przybliżoną lokalizację, rodzaj metalu itp.
Ponieważ nie ma na ten temat prawie żadnej literatury pozwoli to rozszerzyć nieco naszą wiedzę na ten temat.
Na początek moje ostatnie trafienie.

wszystkie blachy jakie mam sa z tej samej roty i pulku, wiec zamieszczam zdjecie tylko ejdnej

jest to 11 rota 23 piechotnego nizowskiego pulku. znalezione na ogolniepojetym tannenbergu :), do tej blachy mam sentyment, bo ma okragly numer zolnierza, 200, no i to byla moja pierwsza carska blaszka :))

wiecej blach moich kolegow jest zamieszczonych w poscie p.t. annenberg denkmal" na forum glownym

no my kopiemy praktycznie wszedzie na calym tannenbergu, ale to sa glownie lasy i laki, zadnych pol nie widzialem

no chyba ze w okolicach olsztynka

ciekawi mnie dlatego, ze blach nizowskiego w sumie ok 30 wyciagnelismy, ale wszystko to 11 rota, ciekawi mnie jak sie te roty w terenie rozkladaly :)

Witam! Jak widać, Ranedzie nie tylko łuski :) Znajomy ma sporo nieśmiertelników, spróbuję Wam je pokazać! Raned, kto to jest ten specjalista od carskich blaszek (z Białegostoku)? Jak możesz puść maila z odp. Pozdrawiam, Łukasz

Ostatnie wejście top jakaś sprytna reklama; nigdzie nie znalazłem ani o licznych czy nagrudnych znakach" ani o otach".
Oto kolejny znak 30 syberyjskiego strzeleckiego pułku 10 rota w trochę lepszym stanie niż poprzedni.

Nieśmiertelnik 4 wejście wyżej to znak 30 Syberyjskiego Strzeleckiego Pułku/8 syberyjska strzelecka dywizja/.
Informację uzyskałem od mojego znajomego z Białegostoku, eksperta w tej dziedzinie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information