Skocz do zawartości
  • 0

Kurtka MO biała.

abcd

Pytanie

Napisano
Fotografią niestety nie dysponuję,biała kurtka mundurowa nie obszyta z metalowymi guzikami koloru srebrnego z orłem prawdopodobnie Milicja,jacy takie nosili drogówka ,milicja wodna, jakie lata ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fotografią niestety nie dysponuję,biała kurtka mundurowa nie obszyta z metalowymi guzikami koloru srebrnego z orłem prawdopodobnie Milicja,jacy takie nosili drogówka ,milicja wodna, jakie lata ?
Napisano
Mieliśmy takie dwie,nówki z metkami
Guziki są białe,z tworzywa
Gdzieś mam zdjęcia,podeślę fotkę metki z datą
Ale były chyba z lat 80tych
Napisano
Jeżeli kurtka zapinana jest na 7 metalowych guzików koloru srebrnego (jak napisałeś) i kołnierz zapinany pod szyją (a nie wykładany do koszuli i krawata), pozbawiony charakterystycznych patek MO to jest to z pewnością letnia kurtka służbowa kompanii ruchu drogowego wprowadzona przepisami ubiorczymi z 1955 r. Późniejsze białe letnie kurtki służbowe drogówki" miały guziki z masy plastycznej i wykładany kołnierz (także pozbawiony patek MO), takową widać między innymi w filmie Nie lubię poniedziałku" z 1971 r.
Ale białe letnie kurtki mundurowe ze stójką zamiast klasycznego kołnierzyka oraz siedmioma metalowymi guzikami przysługiwały w latach pięćdziesiątych także generałom WP.
Jak nie masz fotografii, to opisz dokładniej tą kurtkę.
Napisano
Znalazłem w sieci fotografię analogicznej https://archiwum.allegro.pl/oferta/milicja-kurtka-letnia-rekawiczki-letnie-biale-mo-i5936123533.html
Napisano
To letnia kurtka służbowa milicjanta regulującego ruchem ulicznym wprowadzona przepisami z 1962 r. użytkowana do lat siedemdziesiątych (i to chyba tylko w pierwszej połowie tejże dekady) w latach osiemdziesiątych na pewno już nie noszono białych kurtek służbowych.
Napisano
Jak zdążyłem zauważyć te z białymi guzikami z tworzywa są bardziej poszukiwane przez kolekcjonerów MO gratów więc zapewne rzadsze /droższe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie