Adamcio Napisano 17 Kwiecień 2018 Autor Napisano 17 Kwiecień 2018 Witam. Znalazłem ciekawą bryłkę podczas rozpalania w piecu, była w żużlu po spalonym węglu. Waszym zdaniem to samorodek? Waga 6,4g
endrju241 Napisano 18 Kwiecień 2018 Napisano 18 Kwiecień 2018 Sprawdź najpierw magnesem,24 karatowe złoto nie powinno drgnąć, potem próba Archimedesa. A najprościej udać się do jubilera
Adamcio Napisano 17 Kwiecień 2018 Autor Napisano 17 Kwiecień 2018 Witam. Znalazłem ciekawą bryłkę podczas rozpalania w piecu, była w żużlu po spalonym węglu. Waszym zdaniem to samorodek? Waga 6,4g
Landszaft Napisano 19 Kwiecień 2018 Napisano 19 Kwiecień 2018 mosiądz . pewnikiem wśród wkładu do pieca włożono drewniana deskę ze śrubką mosiężną która uległa stopieniu , Czasami w popielniku znajduję takie artefakty" . Czasami wrzuci się deski do palenia porąbane czasami tkwią tam resztki gwoździ zdarzają się czasami śrubki stalowe mosiężne ,nie chce mi się ich wyjmować i w popiele są ich resztki , przy czym mosiądz się w piecu jak jest mocny żar to popłynie i zostają takie łote kluski, albo łezki"
darekoli Napisano 19 Kwiecień 2018 Napisano 19 Kwiecień 2018 znalazłem podobny kolorem i kształtem, jedyne wyjście to próba cieczy u jubilera.u mnie wyszła że mumsiałem dopłacić do biznesu :)
Gniewkos Napisano 17 Kwiecień 2018 Napisano 17 Kwiecień 2018 nie, raczej coś co się znalazło w palenisku i potem stopiło się pod wpływem temperaturypozdro
Erih Napisano 17 Kwiecień 2018 Napisano 17 Kwiecień 2018 Temperatura w zwykłym piecu węglowym raczej nie jest na tyle wysoka żeby stopić np złoto czy srebro.
Pytanie
Adamcio
Witam. Znalazłem ciekawą bryłkę podczas rozpalania w piecu, była w żużlu po spalonym węglu. Waszym zdaniem to samorodek? Waga 6,4g
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.