Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ładne zdjęcie wagonu artyleryjskiego z bocznym ostrzałem w pociągu pancernym P.P.18 Odsiecz II". Te same zdjęcie - masakra",jest książce PP WP 1918-1939" A.J.Ostrówka, jako Fot.48 podpisane błędnie: Pociąg pancerny nr 8 Wilk".

Napisano
Dlatego min. nie kupiłem tej książki. Nabyłem natomiast model Śmiałego" do sklejania na zimowe dni. Dawno myślałem o zrobieniu dioramy z zimy 1918 1919, z sylwetkami załogi, więc teraz jest okazja ;-) Tam znalazłem zdjęcie właśnie Paderewskiego" i Odsiecz II", w całkiem niezłej jakości.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

I jeszcze w temacie Dowbora", w tym jakże uroczystym dniu.
Tutaj najprawdopodobniej pociąg bezpośrednio po zdobyciu przez widoczny na zdjęciu szwadron 1 P.Uł. Krechowieckim. Na parowozie nie ma jeszcze pierwszej nazwy Krechowiak".

Napisano

Czas jakiś trafiłem na numer Historii, techniki wojskowej" z artykułem Krzysztofa 115 poświęconym PP Lis Kula". Jest w nim jedno zdjęcie, które mnie szczególnie zainteresowało.Przedstawia wczesny wygląd Śmiałego" z 1918 roku , kiedy nie miał na przodzie napisu ŚMIAŁY". Ale na Maryśce" jest namalowana jakby trupia główka. Czy mi się dobrze wydawało?

Napisano

Kadry z uroczystości oddania do użytku w zakładach kolejowych w Stanisławowie ukraińskiego PP Karmeluk",uszkodzonego po wejściu na minę w sierpniu 1920 roku. Uroczystość z udziałem Józefa Piłsudskiego i Semena Petlury odbyła się 5 września 1920. Tutaj msza polowa.

Napisano

Mało znany epizod, związany z pociągiem pancernym wchodzącym w skład oddziałów gen. Bałachowicza. Tutaj w głębi od lewej wagon dla koni i wagon sztabowy Talabczanina", w lecie 1919 roku.