Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Mam tylko taką notatkę i w takiej rozdzielczości. Model kartonowy pociągu pancernego Gen.Dowbor". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Dobrze, że przypomniałeś to zdjęcie Dowbora" w pełnej krasie. Widać dwa wagony bojowe, więc jeśli to były bliźniaki", to miał dwa działa. Gdzie znajdował się ewentualnie jego składzie ten improwizowany wagon artyleryjski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Czołowy,improwizowany,dwu armatni ( 76,2 mm plt.+ polowa 76,2 mm 1902) wagon artyleryjski, zbudowany w warsztatach kolejowych w Zdołbunowie przez polskich saperów i kolejarzy w lipcu 1919 r.)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Drugi improwizowany wagon artyleryjski zbudowany w maju 1919 r. na stacji Brody przez załogę oraz przy pomocy kolejarzy (wagon towarowy kryty) z rosyjską polową 76,2 mm 1902 ( na tym zdjęciu sowiecki Uglekop" ( Górnik")... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Wagon amunicyjny Ukraina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Takie zdjęcie kiedyś przemknęło". Wagon karabinów maszynowych (były wagon artyleryjski, bo armata armata górska została wymontowana !), parowóz rosyjskiej serii O" oraz wagon artyleryjski ( rosyjska górska kal.76, 2 mm wz.1904 o donośności tylko 4 km). End. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Ja je znam bez ostatniego, tyle, że ciekawiło mnie, gdzie w składzie Dowbora" umieszczono ten wrzucony przez Ciebie improwizowany wagon artyleryjski. Znam niemało zdjęć jego bojówki" , ale nie natrafiłem na ten improwizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Wrzesień 2018 Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Starałem się w sposób przejrzysty to zaprezentować oraz w kolejności wagonów w ojówce". Nie znalazłem jak dotąd zdjęcia improwizowanego czołowego, dwu armatniego wagonu i wykorzystałem może podobny wagon w szerokotorowym pociągu pancernym Gen.Sikorski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Ja je znam bez ostatniego, tyle, że ciekawiło mnie, gdzie w składzie "Dowbora umieszczono ten wrzucony przez Ciebie improwizowany wagon artyleryjski. Znam niemało zdjęć jego " bojówki , ale nie natrafiłem na ten improwizowany."Ten mój post dotyczył wagonu amunicyjnego Ukraina, ponieważ nie było jeszcze drugiego powtórnie wrzuconego przez Ciebie tego samego zestawu Dowbora".Pewnie ten improwizowany stanął standardowo przed tym z wymontowanym działem, który spełniał funkcję wagonu bojowego, uzbrojonego tylko w maszynki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 W temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 No tak, tylko, że to nic nowego. Już było wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Czyli jak myślałem, improwizowany wagon przed wagonem z wymontowanym działem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 A ściślej 2 improwizowane wagony artyleryjskie.Zamieszczone przez Ciebie zdjęcie mam i zastanawiam się jak je odratować" ( musi to być wysokiej klasy sprzęt), bo to masakra". Carski Chunchuz" No 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Rosyjska armata górska 76,2 mm wz.1904 ma specjalnej podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Zniszczony Chunchuz No 1. Wiele źródeł podaje, że został zezłomowany,ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 przeczy temu to zdjęcie. Wagon ten jest po remoncie, co zaznaczyłem.End. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Ten zniszczony rosyjski Chunchuz to zaledwie jeden wagon i lokomotywa. Jaki to ma związek z ostatnim zdjęciem wagonu Dowbora" po remoncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 To ma taki związek, że Chunchuz" No 1 został tylko uszkodzony i przez Rosjan został naprawiony i z powrotem skierowany na front. Najpierw Rosjanie wyholowali tylni wagon art. a następnie resztę. Gen. Dowbor" to Chunchuz" No 1! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Tak się właśnie domyślałem, teraz mnie przekonałeś ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Cieszę się, że Ciebie przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Wrzesień 2018 Share Napisano 23 Wrzesień 2018 GD" po remoncie, dotrwała w służbie sowieckiej do 1941 roku, a następnie został zdobyty przez Niemców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 Z racji tego, że wygląd jego jest dla mnie jedną z najbardziej rasowych" sylwetek ( obok PP3 we wszystkich wersjach, oraz Śmiałego " i Piłsudczyka") polskich PP z walk 1918- 1920, zbierałem wszystko, co mi się trafiało odnośnie Chunchuz-a nr.1", od początku jego budowy. Nie wrzucałem do naszych wątków, ponieważ zaraz byłby człowiek postawiony do pionu",że mieszam lata.Toteż, z racji, że chyba wrzuciliśmy wszystkie jego zdjęcia z Generał Dowbor" na burtach, to trochę z okresu powstania i walk w Iwś. Choćby ze względu na jego naprawdę piękne kształty.Podczas budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2018 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2018 W czasie słuzby w rosyjskiej armii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi