formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 Ja to zdjęcie tyle razy oglądałem, ale pod kątem Krechowiaków. I teraz przypadkiem, kiedy jestem w temacie PP, przypomniałem sobie o nim. Porównałem z jedynym chyba zdjęciem Wilka" na Pomorzu, gdzie wyrażnie widać jeden z wagonów bojowych i... Również się cieszę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 4 Czerwiec 2018 Share Napisano 4 Czerwiec 2018 Polskie oddziały przy zajmowania Pomorza w styczniu/lutym 1920 r.były wsparte przez 5 pociągów pancernych: Hallerczyk", Wilk", Boruta", agończyk" oraz Odsiecz II". Do Torunia w styczniu 1920 r.wjechały 2 pociągi pancerne: Wilk" oraz Boruta". Twoje zdjęcie przedstawia Wilka", jednak szkoda, że nie Borutę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 Boruta" w ikonografii to totalna posucha". Ale bądźmy dobrej myśli. A póki co cieszmy się Wilkiem" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 Tego nie zamieszczałem, chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 Już nie Krechowiak", a Generał Dowbór"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2018 ... tego zdjęcia również jeszcze nie wrzucałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2018 Zamieszczane już zdjęcie Danuty" w 1919 roku. Zwraca uwagę źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2018 Z rosyjskiego netu.Z walk rosyjskich PP w maju i czerwcu 1920r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 6 Czerwiec 2018 Share Napisano 6 Czerwiec 2018 Co do zdjęcia Danuty"- zwróć uwagę, że jest podobne z nr 33, a więc sesja fotograficzna. Pytanie jest takie: czy fotograf wykonał TYLKO 2 zdjęcia??Mapa rosyjska ciekawa- 2 sowieckie pociągi pancerne zostały czasowo zdobyte przez Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2018 Być może tylko dwa zdjęcia, przez lata wyłoniły by się kolejne.Znalazłem kiedyś jeszcze kilka takich schematów, niestety bez szczegółowego opisu. jak znajdę folderach to wrzucę, Ty masz większą orientację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2018 I jeszcze z rosyjskiego opracowania.Wg wiadomości tam zawartych 25 lipca 1920 roku w rej. Radziwiłłowa starła się z kawalerią Budionnego polska 35 brygada 18 Żelaznej" DP. Po zażartej walce Polacy zaczęli się wycofywać. Z chwilą, kiedy do walki włączyły się szwadrony 11DK Konarmii, odwrót zamienił się w ucieczkę. Wg. rosyjskich świadków uciekający gromadnie uciekali w stronę polskiego PP stojącego na wschód od Michajłówki, który włączył się do walki, ratując tym resztki 35 brygady. Był to Pionier", który wprawdzie nie przywrócił pierwotnej sytuacji, ale spowodował zatrzymanie ataku szwadronów 11 DK. Tyle Rosjanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2018 Powstańcy z załogi jednego z pociągów pancernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2018 Załoga pociągu por. Lubicz Zaleskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2018 Lista żolnierzy II kompanii Baonu Akademickiego, z zaznaczeniem przydziałów na pokłady PP Śmiały" i Smok"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Czerwiec 2018 Share Napisano 15 Czerwiec 2018 Byłem poza naszym krajem. Co do zdjęcia zamieszczonego 2018-06-14 17:25:01 Powstańcy z załogi jednego z pociągów pancernych". Mam takie pytanie: czy taki jest oficjalny podpis pod tym zdjęciem? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi