Skocz do zawartości
  • 0

Żeliwna skorupa pocisku. Szrapnel?

kolczyk96

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyznaje że nigdy się nie spotkałem ze 105 mm zespolonym, człowiek się uczy całe życie. Nie zmienia faktu że przydało by się to zmierzy.
Napisano
Dzięki vis 1939 fajny link.

Kol.makul jestem na 100% pewny , że te pierścienie są żelazne miękkie. Materiał o dużo mniejszej twardości niż korpus.
A ma może ktoś , coś na temat tych bić na denku?
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Do 12,8cm FlaK i PaK też były scalone.

Owa skorupa z wątku oczywiście nie jest żeliwna tylko stalowa, a wkręcane dno stosowano dla łatwiejszego wyrobu skorupy i elaboracji.
Napisano
vis 1939 powiem szczerze , że czekałem na twoją odpowiedź. Bardzo Ci dziękuję. Ale zmobilizowałeś mnie do tego żeby się przespacerować do garażu i pomierzyć tą skorupę. Biorę psa , butelki na złocistość i za godzinkę dam dokładne wymiary.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
vis 1939 strzał w 10! To jest 105 mm i było pewnie zespolone.
Średnica korpusu 104,4 mm , średnica pierścieni wiodących 108,5 mm
długość 290 mm + trochę bo brakuje. Natomiast co do stali z której jest wykonany korpus to ja jestem w opozycji. Dla mnie jest to odlew
z żeliwa lub staliwa obrabiany metodą toczenia. Stawiam na staliwo ponieważ po zeszlifowaniu przełomu u góry widać grube ziarno i nawet korozję międzykrystaliczną. Szlifierka kontowa prawie nie daje iskry. Stal ma ziarno nie dostrzegalne gołym okiem i daje wyraźną długą , gęstą iskrę przy szlifowaniu.Dzięki vis!!!
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano

Pierścienie wiodące stosowano różniste - KPS, FES or KES stands for the bimetallic type of driving band"

http://www.missing-lynx.com/library/german/flak2_dmourtizsen.html

Napisano
Na pewno to nie jest szrapnel, zbyt grube ścianki. Przydały by się dokładne wymiary. Niemcy używali kal. 105 mm następny zbliżony to 128 mm. Rosjanie mieli kupę 122.
Napisano
Sorry kolego. Lepiej się przyjrzałem i prawie na pewno jak zmierzysz to wyjdzie ci 88 mm. W dolnej części skorupy masz wcięcia na obsadzenie łuski. Niemcy z tego co się orientuje największe zespolone mieli 88 mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie