dimmu66 Napisano 2 Marzec 2018 Autor Napisano 2 Marzec 2018 Wpadł mi w ręce szkut takiego odznaczenia. Środek mocno skorodowany , więc chcę zrobić autolizę i tu moje pytanie - czy nie zaszkodzi na ramki?Robiłem wiele razy autolizę , ale na wyłącznie stalowych/żelaznych przedmiotach , a przy takim połączeniu nie wiem czy nie zaszkodzi na srebżoną ramkę.Owinąć całość aluminium i do Kreta?
vis1939 Napisano 3 Marzec 2018 Napisano 3 Marzec 2018 Elektrolizę zrób to nie zaszkodzi na pewno.Po autolizie w krecie srebrzenie ramek słabo wychodzi, tym bardziej że jest podłej jakości.
dimmu66 Napisano 3 Marzec 2018 Autor Napisano 3 Marzec 2018 Pomoczyłem w nafcie i co się dało usunałem wykałaczką , ale sporo rdzy skrystalizowanej z ziemią. Stan bardzo słaby - traktuję go raczej jako poligon doświadczalny" bo odratować się nie da , a i nie ma co za bardzo ratować
dimmu66 Napisano 12 Marzec 2018 Autor Napisano 12 Marzec 2018 Leży w nafcie , co jakiś czas wyciągany, obskrobywany wykałaczką, traktowany Fosolem i z powrotem do nafty. Traktowany raczej jako poligon doświadczalny , bo stan mocno słabiutki - ramka odlazła a rdzeń się rozsypuje
Cyrograf15 Napisano 12 Marzec 2018 Napisano 12 Marzec 2018 http://odkrywca.pl/krzyz-zelazny,732271.html#732271Poszukaj, jest już kilka wątków w tym temacie.Wojtek
bsam20 Napisano 12 Marzec 2018 Napisano 12 Marzec 2018 Nafta tu nic nie da. Prędzej się zastarzejesz niż go tak doczyścisz.
dimmu66 Napisano 12 Marzec 2018 Autor Napisano 12 Marzec 2018 Po nafce udało mi się usunąć sporo skrystalizowanej ziemi z rdzą.Nieba wem dam fotki obrazujące stan obecny , ale zaznaczam, szłu niema .Z g... bata nie ukręcisz.
dimmu66 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 W międzyczasie doszły jeszc ze 3 szt EK2 - jeden w stanie agonialnym
dimmu66 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 Te w lepszym stanie - przynajmniej bez dziur, ale też bez szału
dimmu66 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 Efeskt końcowy - EK1 i EK2 - ten w zdecydowanie gorszym stanie
dimmu66 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 Robiłem tak - EK1 i EK2 (ten z dziurami) nqajpierw pomoczyłem tydzień w nafcie bo dużo ziemi skrystalizowało się z korozją.Niczym nie mogłem usunąć. Wyjmowałem co jakiś czas i usuwałem igłą co się dało. Potem zalałem na jakieś 3-5 min Domestosem :) I tak kilka razy. Nie robiłem autolizy, bo obawiałem się , że nic z rdzenia nie zostanie.I tak jestem zdziwiony, że coś zostało , bo nastawiłem się , że odzyskam tylko ramkę. W EK1 rdzeń się porozpadał na części. Na koniec Cortanin i Paraloid - nie jestem zachwycony , bo świecą się jak psu ...Pozostałe 2szt EK2 (te w lepszym stanie - nie skorodowane na wylot) podobnie , z tym , że jak z grubsza pozbyłem się korozji, to zrobiłem autolizę. Potem Domestos i znów autoliza (w sumie 3x) i w międzyczasie leżakowanie w nafcie, szczoteczka i igła.Tu tylko pociągnąłem Cortaninem
dimmu66 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 Pozostaje mi jeszcze wypolerować ramkii zlutować te w EK1 , bo odlazły. Zastanawiam się co dalej robić z tymi środkami w 2 szt EK2 w lepszym stanie - nie chcę zabezpieczać Paraloidem , bo strasznie się błyszczy i wg mnie wygląda fajansiarsko. Przez moment zastanawiałem się nad pociągnięciem ich rdzeni farbką modelarską , ale to chyba nie najlepszy pomysł. Chyba je zostawię takimi jakie są w chwili obecnej.
Cyrograf15 Napisano 30 Marzec 2018 Napisano 30 Marzec 2018 Autoliza nie niszczy metalu, w przeciwieństwie do Domestosa który zawiera podchloryn sodu działający jako utleniacz. https://pracownicy.amu.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0014/302090/Domestos-Zero-Kamienia.pdfWojtek
bsam20 Napisano 1 Kwiecień 2018 Napisano 1 Kwiecień 2018 Jak dla mnie nie usunąłeś wcałkowicie korozji. Za dużo taniny. Ja konserwowałem tylko taniną, ale nadmiar ścierałem szmatką w momencie zasychania.
mecenas12 Napisano 10 Lipiec 2018 Napisano 10 Lipiec 2018 Ja bym na twoim miejscu ramek nie polerował. Tak jest ładnie a jak zaczniesz polerować to będą błyszczeć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.