areko-golo Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 hełm to w opłakanym stanie! nawet bym go nie brał...
marcjew Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Przynajmniej za pare lat bede mial co podrzucac synowi:)))
dargen Napisano 18 Styczeń 2009 Napisano 18 Styczeń 2009 Mieszkam w okolicach Radzymina . Na wypady nie chodze z braku czasu , ale z zaciekawieniem czytałem posty na forum. Interesuje mnie , czy ktoś przeczesywał ruiny bunkrow w okolicach Słupna , Marek , i co tam można znależć . Ciekawy jestem czy są niemieckie , czy z 1920 roku , bo stoją na ostatniej linii obrony Polaków . Wiem , że ładne fanty wyczodziły na Zamostkach i Czarnej Strudze . Były tam jakieś dziwne łuski (dł. ok 12 cm , kaliber ok 80 mm), jakies wąskie gąsienice . Obok mojego miejscca zamieszkania są okopy , nie widze sladów poszukiwań . Jestem bardzo wdzięczny za pomoc . Jak ktos chce pogadać , to na priva niech wysle mi nr komórki. Pozdrawiam dargen:)
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Styczeń 2009 Napisano 19 Styczeń 2009 Zajrzyj na tę stronkę: http://www.rt84.republika.pl/ Schrony o które pytasz sa na 100% drugowojenne. Obiekty z lat 1915-1916 wykorzystywane przez Polaków w 1920 roku znajdują sie od Józefowa nad Świdrem do Poligonu w Zielonce,dalej to już tylko umocnienia ziemne(betonowe mogły być rozebrane w latach 1918-1920 oaz po 1921tym) przebudowywane w 1941 i 1944 roku.
pawel888 Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 Witam a czy może sie ktoś pochwalic czy trafił coś ciekawego w okolicach bunkra koło wieży metalowej,pólka i na słupnie,sam tam śmigając moge tylko powiedzieć ze jest kupa odłamków,i pokopane doły przez jakiegoś poszukiwacza który nie miał ochoty tych dołów zakopywać,a poza odłamkami wyszło pare bagnecików,hełm niemiec,i troszke łusek od mausa i lebela z 1ww,jakieś tam duperele z oporządzenia niemieckiego i rosyjskiego
pawel888 Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 aa i bym zaponiał w okolicach bunkra koło wierzy metalowej wyszła klamra SS niestety kiepski stan(stal) i kilka wh stal i jedna alu
HUBERTUS 1656 Napisano 21 Styczeń 2009 Napisano 21 Styczeń 2009 A coś z wyposażenia schronów nie wychodziło?
pawel888 Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 I jeżeli ktoś chciał by fotki bunkrów na Słupnie,i tego fundamentu na pólku to nie ma problemu mam robione jakieś 3 dni temu,płaszczyzne(fundament)na pólku jest strasznie zasypany ziemią i prawie go nie widać ale myśle ze w lato sie to zmieni :D:pa poza tym na ścianach w okolicach tego fundamentu wychodziły szkolne mauserki z drewnianaymi czubami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.