Skocz do zawartości

Czy ktoś szukał w okolicach Białołeki i Nieporętu?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 543
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
Napisano
Mieszkam w okolicach Radzymina . Na wypady nie chodze z braku czasu , ale z zaciekawieniem czytałem posty na forum. Interesuje mnie , czy ktoś przeczesywał ruiny bunkrow w okolicach Słupna , Marek , i co tam można znależć . Ciekawy jestem czy są niemieckie , czy z 1920 roku , bo stoją na ostatniej linii obrony Polaków . Wiem , że ładne fanty wyczodziły na Zamostkach i Czarnej Strudze . Były tam jakieś dziwne łuski (dł. ok 12 cm , kaliber ok 80 mm), jakies wąskie gąsienice . Obok mojego miejscca zamieszkania są okopy , nie widze sladów poszukiwań . Jestem bardzo wdzięczny za pomoc . Jak ktos chce pogadać , to na priva niech wysle mi nr komórki. Pozdrawiam dargen:)
Napisano
Zajrzyj na tę stronkę: http://www.rt84.republika.pl/ Schrony o które pytasz sa na 100% drugowojenne. Obiekty z lat 1915-1916 wykorzystywane przez Polaków w 1920 roku znajdują sie od Józefowa nad Świdrem do Poligonu w Zielonce,dalej to już tylko umocnienia ziemne(betonowe mogły być rozebrane w latach 1918-1920 oaz po 1921tym) przebudowywane w 1941 i 1944 roku.
Napisano
Witam a czy może sie ktoś pochwalic czy trafił coś ciekawego w okolicach bunkra koło wieży metalowej,pólka i na słupnie,sam tam śmigając moge tylko powiedzieć ze jest kupa odłamków,i pokopane doły przez jakiegoś poszukiwacza który nie miał ochoty tych dołów zakopywać,a poza odłamkami wyszło pare bagnecików,hełm niemiec,i troszke łusek od mausa i lebela z 1ww,jakieś tam duperele z oporządzenia niemieckiego i rosyjskiego
Napisano
I jeżeli ktoś chciał by fotki bunkrów na Słupnie,i tego fundamentu na pólku to nie ma problemu mam robione jakieś 3 dni temu,płaszczyzne(fundament)na pólku jest strasznie zasypany ziemią i prawie go nie widać ale myśle ze w lato sie to zmieni :D:pa poza tym na ścianach w okolicach tego fundamentu wychodziły szkolne mauserki z drewnianaymi czubami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie