danieloff Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 TIX - jeżeli przy poważniejszym wezwaniu wyjdzie więcej amunicji lub niewybuchów, wtedy saperzy oczyszczą teren, ale nie prowadzą już regularnych prewencyjnych akcji oczyszczania - np. jest wiele obszarów, gdzie każdy wie, ze zalegają pozostałości wojny, ale bez wezwania patrol saperski sam z siebie tam nie pojedzie. Często po prostu dlatego, ze mają limity paliwa i po prostu ich nie stać. Sytauacja zmienia się, gdy np. władze samorządowe zgadzają się pokryć koszty operacji. W przypadku większych inwestycji (budowy, drogi) teren sprawdzają już prywatne firmy.
SirPolo Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 ok, dzięki:) mieszkam obok Serocka, więc na terenie usianym różnymi nieciekawymi okazami... jak przy płocie znajduję pocisk to zawiadamiam saperów, bo po co się narażać. przyjeżdżają, biorą i już więcej nie widać ich w pobliżu. a w lesie niewypały itp. zostawiam na miejscu w którym znajdę i tyle, bo nie widziałem nigdy w moich okolicach innych poszukiwaczy. co prawda z tego co tu przeczytałem wywnioskować można, że jest kilka osób, które tu szperają;)
KURT2005 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Witam mam pytanie czy ktos szukał juz w lasku nad Kanałem Żerańskim.jest to teren Białołęki czy działo sie cos w tym miejscu .słyszałem jakies głupie opowiesci o czołgu ze kiedys tam było bagno itd.
SirPolo Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 jeszcze pytanko: czy polecacie wykrywacze Rutus?
yama02 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Witamtrochę inne okolice, ale okres ten sam :))PozdrPiotr
yama02 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Hejna terenie poligonu Rembertowskiego (bliżej Wesołej) i bardziej na północ od torów - mogę podesłać mapkęWięcej zdjęć na mojej stronie.Piotr
nz Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Witam.Mogila nowego krzyza sie doczekala jak widze ,ale z tego co pamietam jakies 5 latek temu jakies hieny sie dorwaly i mocno byla ta mogila rozkopana...jeszcze byl stary krzyz.Smutny obraz.Uporzadkowalismy ja ale pozniej znowu ktos zaczal sie dobierac...W terenie mizernie to sie za mogile wzieli:( ,brak slow...
yama02 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Tak, nie tylko biorą się za takie rzeczy :((( Próbowali pociąć na złom pancerz ćwiczebny, który jest niedaleko, ale ich pogoniono.Na szczęście mogiła jest pod opieką kapelana jednostki, to czasami ktos się tam zjawi i popatrzy, co i jak, a ja sam przy każdej wizycie staram się zapalić znicz, w końcu leżą tak daleko od swoich.....
KURT2005 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Odchodzimy od głównego tematu Czy ktoś szukał w okolicach Białołeki i Nieporętu? " :)
SirPolo Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 czyżby ta uwaga była pezpośrednią przyczyną końca forum? :Pw związku z tym, mam pytanie: czy jest tu forum związane z okolicami Serocka?i czy mogę, i jak zamieścić w galerii zdjęcia z Normandii?byłem z tatą przez 4 dni, ale udało się nam sporo obejżeć i chciałbym się tym z Wami podzielić:)
Menthos Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam!A co mysliscie o lasach na w okolicach Kobiałki Olesina i Ruskowego Bródu???Zdarzalo mi sie tam bywac a wasze rezultaty jak sie przedstawiaja?
Darek419 Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam.Kupa śmieci.Złomiarze zrobili sobie tam miejscówkę i obierają kable z miedzi.A ogólnie trochę ammo i łusek od ppszy.
KURT2005 Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Okolice Kobiałki itd.odwiedzilem w poniedziałek 2 łuski jakies blaszki nic ciekawego.Okolica wydaje sie nieciekawa,polecam rejon legionowa(Rajszew)ale rzeby cos znalezc trzeba sie nachodzic.
Menthos Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 no ja natrarfielm na ziemianki,na powirzchni jedej z nich znalezlismy cos co przypominalo zmiazdzony przez czolg helm,ja znalazlem tam srebrny widelec z rodowej kolekcji(pewnie jakis rusek otwieral nim konserwy:)).A bedac tam w ktora strone radzicie sie poruszac aby cos znalezc?
Menthos Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 w tej okolicy(10-15KM) gdzie cos sie dzialo,cos ciekawego znalezliscie?
KURT2005 Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 pytasz o Rajszew czy Kobiałki Olesina i Ruskowy Bródu
raf003 Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Jeśli chodzi o okolice Olesina i Ruskowego Brodu , to uważam , że nie jest tak żle . Niestety najczęsciej są to pozostałości po ruskich , znalezienie np rosyjskiego hełmu nie należy wcale do rzadkości . Są to prawie moje okolice więc dosyć często zapuszczałem się tam przynajmniej w zeszłym roku. Na niemieckie rzeczy łatwiej jednak trafić bliżej trasy na Nieporęt . Pozdr.
Menthos Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 chodzi mi o ruskowy brod.Ja moge powiedziec ze sa to bardzo bliskie z mojej strony miejsca.Chodzilem tam, i widzialem czyjeś dołki:).A cos ciekawego tam znalazles?
Menthos Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Moze zejde troszke z tematu Białołeki,a co myslicie o Elsnerowie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.