formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Znalazłem przypadkiem stare foldery z materiałem dotyczących bratobójczych walk na ulicach Warszawy w maju 1926 roku. Miasta,w obronie którego kilka lat wcześniej, w sierpniu 1920 roku, oddało swoje życie setki młodocianych ochotników i żołnierzy. Kiedy patrzy się na każde zdjęcie, kadr lub nekrolog, to człowiekiem aż trzęsie febra" z przerażenia, oburzenia, złości i gniewu.Jak od słowa do słowa, z durnych sporów polityków, z bezmyślnych i bezdusznych decyzji wodzów", mogło dojść do takiej tragedii, w której setkami ginęli i ponosili rany ludzie bogu ducha winni. Młodzi żołnierze, cywile, których jedyną winą" było to, że znależli się na ulicy w nieodpowiednim miejscu i w czasie. Straszne to i przerażające...Materiały zgromadzone w tym wątku, niech będą ostrzeżeniem i hamulcem przed powtórką.Lepiej czasami chuchać na zimne"...Pamiętajmy, rana zadana bratnią ręką, boli najbardziej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2017 Share Napisano 4 Grudzień 2017 Ale dlaczego krzyczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Mam wrażenie, że swój post wrzuciłeś prawdopodobnie z myślą o innym wątku. Cóż, pomyłki się zdarzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Plac Zamkowy, miejsce pierwszych walk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Pierwsze ofiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Z pogrzebu porucznika Szczepana Olchowicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2017 Share Napisano 4 Grudzień 2017 formoza58 (22882 / 174) 2017-12-04 14:58:23Nie.. to było a propos i exilibis MAJ 1926- GROŻNE MEMENTO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2017 Share Napisano 4 Grudzień 2017 Odnośnie ofiar cywilnych- w sporej części były ofiarami własnej głupoty, czy też ciekawości.Gdy poczytasz wspomnienia z maja w Warszawie, w niemal każdej padają opisy tłumów, które nie reagowały na polecenia czy to policji czy wojska i z wielkim zainteresowaniem śledziły kto-do kogo-jak skutecznie.A cały Maj'26 to temat rzeka, przez który chciano mnie z LO wywalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 A myślałem, że to Twój kolejny wpis, który nie dotarł do jednego z miłych lotniczych wątków" ;-). Więc,jeśli pozwolisz... Jeżeli nie spodobał się Tobie tłusty druk" tytułu tego wątku, nie wciskaj mi krzyku", bowiem z mojej strony jego nie ma...Wiesz, obiecałem sobie, że materiały wrzucę bez komentarza, by czytający lub oglądający mieli możliwość wyrobienia sobie zdania bez ingerencji narratora, ale obawiam się, szczególnie po Twojej ocenie zabitych i rannych jako ofiar własnej głupoty , czy też ciekawości",że niestety tak nie będzie.Apropo tego, powiem Tobie, aby nie dać się sprowokować w dłuższą wymianę takie małe ale"... Moja Babcia idąc do pracy Alejami Ujazdowskimi z koleżanką, chyłkiem z duszą na ramieniu" od drzewa do drzewa,napotkała niespodziewaną przeszkodę, zupełnie od niej niezależną. Mianowicie, rządowy samolocik lecący wzdłuż i sypiący z karabinu maszynowego. Niedaleko Babci padali zabici i ranni, nie jacyś ciekawscy machający do niego, tylko podobnie jak Ona, spanikowani, przerażeni i zdani tylko na los karty".A Ty mi Kolego, opowiadasz dyrdynały", że słuchać hadko. Aż strach się bać, na myśl o Twoich ewentualnych kolejnych złotych myślach".Bez urazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2017 Share Napisano 4 Grudzień 2017 formoza58 (22883 / 174) 2017-12-04 17:09:39Może tak....Poza tym, że Regulamin zabrania nadużywania wielkich liter, to proponuję zapoznać się z netykietą.Co do ofiar cywilnych, nie będę w takim razie, dyskutował, skoro najważniejszymi danymi są wspomnienia Twojej Babci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Nie najważniejszymi, lecz jedną z wielu, których nie uswiadczysz niestety w przeczytanych przez Ciebie stronach opracowań...Jeśli nieświadomie użyłem tłustego druku", poproszę Ciebie jako Moderatora, o zmianę na druk standardowy. Przepraszam za ewentualny kłopot i fatygę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Sensacja nad padniętym koniem, w dniach, kiedy zabici ludzie zalegający na trotuarach byli częstym widokiem. Zwracają uwagę wyłącznie ciekawscy płci męskiej. Kobiet w tej dużej gromadce brak, a jednak ginęły również. Nie zawsze z ciekawości, lub z własnej głupoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Karabinki szwoleżerów 1 pułku Józefa Piłsudskiego skierowane na wroga"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 Ulica Bagateli... Karabiny strzelców jednego z pułków poznańskich, przybyłych na pomoc rządowi, skierowane na wroga". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2017 W bratobójczej walce ginęli przede wszystkim żołnierze, często weterani walk z lat 1918-1920. Do nich należał min. porucznik Kazimierz Giżycki, uczestnik walk o niepodleglość w szeregach 1 Pułku Ułanów Krechowieckich. Po wojnie, akurat w tych tragicznych dniach skierowany z pułku do dalszej edukacji wojskowej w Warszawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi