Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem i czytałem kiedyś te wspomnienia, szukając naszych PP w walce, więc pewnie nie zwróciłem uwagi na nasze zdobycze. Ciekawe, czy odnotował w nich zdarzenie przedstawione jw. ?
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Rysunki lub szkice w necie się trafiają, ale nie związane z Jego służba w 1 P.Uł. Krechowieckich. Zupełny null w tematyce PP...
Jak się nazywał artysta malarz z Hallerczyka"?
Napisano

Jedne pociągi miały w składzie swej załogi plastyków, malarzy lub choćby przyszłych profesorów, inne fotograficznych kronikarzy. Takim był por. Stefan Czarnecki z PP. Gromobój", który chyba nie rozstawał się z aparatem fotograficznym. Uwieczniał na kliszy swoich kolegów z macierzystego pociągu, oraz innych, którzy współdziałając w walkach byli w pobliżu. Z 1919 roku...

Napisano
Miałem kiedyś dylemat, czy wstawiać tych ostatnich Akademików na pozycji pod Lwowem. A myślałem, że ktoś zaneguje je jako dwuznaczne w tym wątku...
Zastanawiam się podziwiając pierścień PP Gromobój", zamieszczony przez Bodzia w Jego wątku. Fajna grawerka, tyle, że na sygnecie z motywem dębowym, widziałem kilka monogramów różnych oddziałów WP.
Ale to pierwsza biżuteryjna" pamiątka tego typu w temacie PP.
Napisano

Póki nie znajdzie się zdjęcie o lepszej jakości, będzie Ciebie to nadal nurtowało. W tym przypadku wszystko w sferze domysłów...

Jeszcze w temacie krakowskich Akademików.