formoza58 Napisano 4 Maj 2018 Autor Share Napisano 4 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Maj 2018 Autor Share Napisano 4 Maj 2018 No tak :-(Epizod z walk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Maj 2018 Share Napisano 5 Maj 2018 Epizod z walk -ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Maj 2018 Share Napisano 5 Maj 2018 Zbliżenie 2 napisu-kto Stefcia" zbudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Maj 2018 Autor Share Napisano 5 Maj 2018 Stefcia" przerabialiśmy już, włącznie z napisami. Apropo, nie odpowiedziałeś mi na ostatnie pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Maj 2018 Share Napisano 5 Maj 2018 Byłem w Nowym Sączu, by porównać przeszłość z teraźniejszością. Byłem także w Warsztatach Kolejowych, by zasięgnąć języka" w sprawie tutaj budowanych pociągów pancernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Maj 2018 Autor Share Napisano 5 Maj 2018 No, to mam nadzieję, że oprócz powielanych zdjęć, dowiemy się czegoś nowego. A apropo mojego pytania, to czy tam właśnie dowiedziałeś się o prezentacji Stefcia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Maj 2018 Autor Share Napisano 8 Maj 2018 Uzupełnienie do postu z 21 kwietnia, godzina 17:53:19, odnośnie baterii oficerskiej w Archangielsku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Maj 2018 Autor Share Napisano 8 Maj 2018 Z 1920 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Maj 2018 Autor Share Napisano 9 Maj 2018 W temacie PP 5 dywizji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Maj 2018 Autor Share Napisano 9 Maj 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Maj 2018 Autor Share Napisano 9 Maj 2018 Zobaczyłem napis fabryczny na przodzie Lwowskiego Dziecka" i wrócę do tego napisu umieszczonym na Stefanie Czarnieckim" Faktycznie sa cennymi informacjami na temat obiektu. Zwróciłem uwagę na datę umieszczoną pod opisem producenta pociągu. Czy oznacza on datę oddania tego pociągu do służby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Maj 2018 Autor Share Napisano 10 Maj 2018 Jeśli tak, to ciekaw jestem, jak wyglądał pierwotny skład np. Pepetrójki", w początkach swojego istnienia w końcu 1918 roku . Bez dołączonych w styczniu wagonów bojowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Maj 2018 Autor Share Napisano 10 Maj 2018 Kpt. Zdzisław Orzechowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 11 Maj 2018 Share Napisano 11 Maj 2018 Zwróciłem uwagę na datę umieszczoną pod opisem producenta pociągu. Czy oznacza on datę oddania tego pociągu do służby? Tak,uroczyste poświęcenie nastąpiło dopiero 15 września 1920 r.Pociąg pancerny Stefek" został skierowany do Łodzi w celu obsadzenia go wyszkoloną załogą. Pierwotny skład Lwowianina" tak wyglądał, jak w tym opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 11 Maj 2018 Share Napisano 11 Maj 2018 Improwizowany wagon artyleryjski pociągu pancernego agończyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Maj 2018 Autor Share Napisano 11 Maj 2018 Ta nazwa nie utrzymała się jednak zbyt długo, nie wiedzieć czemu. Chłopaki woleli używać numeru porządkowego, chrzcząc pieszczotliwym " określeniem nazwy,, które przetrwało do przechszczenia na Lis Kula"...Takie jak na Stefciu", daty umieszczone były również na wagonach bojowych włączonych w skład Pepetrójki" w styczniu 1919 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Maj 2018 Autor Share Napisano 11 Maj 2018 Taśmowanie amunicji do maszynek" w nieustalonym PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Maj 2018 Autor Share Napisano 11 Maj 2018 Sylwetki żołnierzy z załogi Pepetrójki".Od lewej maszynista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 12 Maj 2018 Share Napisano 12 Maj 2018 Taśmowanie amunicji - to jak zwykle -Śmiały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Maj 2018 Autor Share Napisano 12 Maj 2018 Jeden z wzorów orła, namalowanych na burtach Pepetrójki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Maj 2018 Autor Share Napisano 12 Maj 2018 A tutaj drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Maj 2018 Share Napisano 13 Maj 2018 Petlurowski pociąg pancerny. Kilka jednostek tego typu zdobyły oddziały WP podczas walk na Wołyniu w 1919 r. Zdobyte jednostki zostały następnie wykorzystane przez Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Maj 2018 Autor Share Napisano 13 Maj 2018 Bez nazw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Maj 2018 Autor Share Napisano 13 Maj 2018 W temacie wykorzystania czołgów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi