Krzysztof115 Napisano 22 Styczeń 2018 Share Napisano 22 Styczeń 2018 Godło naramienne a nie odznaka pamiątkowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 Tak jest, choć można się domyślać ( w przypadku ostatniego zdjęcia), że to wagon artyleryjski w kole (?). Jeśli tak, to godło było potem motywem do odznaki pamiątkowej jednego z pociągów np. Śmiałego" lub Paderewskiego" . Może się mylę, bowiem tego zdjęcia nie znałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 Poprawiam się...Zastanawiałem się co miał kpt. Madeyski na rękawie w okresie międzywojnia. Teraz już wiem. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 Jeszcze kilka biogramów pomordowanych w 1940 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Wymiana armaty polowej na rosyjską 76,2 mm wz.1902. Pociąg pancerny Lis-Kula" w maju 1919 r. we Lwowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 I jeszcze dwa biogramy. Tutaj Poznań II", ale to chyba chodziło o Poznańczyka" po einkarnacji" w Poznaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 ... natomiast o PP. Bug" nie wiem nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Po raz pierwszy spotykam się z taką nazwą.Współczesna przeróbka znanego zdjęcia- to ma być Pionier-szeroki"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 Postrach" patrzeć...Z tym Wściekłym" wiadomości jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 Kpt. Kazimierz Ajdukiewicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Pociąg pancerny Postrach" to zupełnie inna jednostka a w sumie istniały pod ta nazwą 2 jednostki: Postrach Nr 1" oraz Postrach Nr 2" ( obie jednostki- rosyjski tabor kolejowy).A Wsciekły"-istniał krótko ( podają, że styczeń -7.03. 1919 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 Chodziło mi o lokomotywę, która wyglądem kojarzy się z PP Postrach" vel Listowski"...Współczesna przeróbka znanego zdjęcia Pioniera Szerokiego" ? Nie bardzo rozumiem. W sierpniu zeszłego roku wrzuciłeś jego zdjęcie, jako jedyne i unikatowe tego pociągu. Coś się od tego czasu zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Chodziło mi o to, że ktoś przerobił takie znane zdjęcie ukraińskiego pociągu pancernego o nazwie Wilna Ukraina" ( był to jeden z serii 4 podobnych jednostek, zbudowanych w Kijowie) i tak według tego autora miał wyglądać polski pociąg pancerny Pionier-szeroki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 dla przypomnienia, tak wygląda nie w pełni ukończony pociąg pancerny Pionier-szeroki" ( eks Pomsta"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 i Listowski" także z lokomotywą pancerną, zbudowaną w Kijowie. W trakcie wojny 1918-19120 oddziały Wojska Polskiego zdobyły około 30 lokomotyw rosyjskich, w tym pewną ilość lokomotyw pancernych oraz półpancernych. Przykładowo, zdobyliśmy przynajmniej 4 takie pancerne Zakładów Sormowskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 ... natomiast o PP. Bug" nie wiem nic.Zamieściłeś bardzo ciekawą informację. Ja mam następującą hipotezę: 15 maja 1919 r.został zdobyty w rejonie Sokala halicki pociąg pancerny Numer 212". Jest możliwe, że ta jednostka otrzymała właśnie nazwę Bug". Nazwa na cześć Grupy Bug". Tylko, jest jeden problem, że Grupa Bug" już w tym czasie nie istniała! Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Sięgnąłem do źródła: M. Jabłonowski i A.Koseski O Niepodległą i granice" Komunikaty Oddziału III, gdzie podają, że istniały 2 Grupy o tej nazwie: Grupa Bug"( utw.6.01.1919 r. rozwiązana ?) oraz Grupa Bug" ( DOG Lwów, 6 Armia) utw.1.08.1920 r.Parowóz rosyjski z opancerzeniem typu sormowskiego"( Zakładów Sormowskich ) - pociąg pancerny pod czasową nazwą Strzelec Kresowy 13 DP", nieco później przemianowany na Pierwszy Marszałek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Poświęcenie ukraińskiego pociągu pancernego Karmeluk" w Stanisławowie we wrześniu 1920 r. - i obaj Wodzowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 i jest film z tej uroczystości. Pociąg pancerny Karmeluk" należał do Armii Czynnej Ukraińskiej Republiki Ludowej(URL). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2018 Dzięki za informację o tej ilości przejętych lokomotyw, do tej pory lokomotywa PP Postrach" była jedyna w swoim typie i kształcie. Z tym PP Bug", to jak wspomniałeś jest to nawiązanie do ( nawet nie istniejącej już) grupy.Kiedyś, zamieszczając w pierwszym naszym wątku zdjęcie Dziadka" i Petlury na poświęceniu Karmeluka", zastanawiałem się, jaki to pociąg za ich plecami? Chrzczone dziecko" mają przecież przed sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Wodzowie stoją przodem do ołtarza polowego a tyłem do pociągu pancernego.Armia URL posiadała jeszcze dwie inne jednostki w tym czasie: aporożec" i Czarnomorzec".Nie znalazłem informacji na temat tych działek w Kaniowie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Jeszcze istnieje jedno zdjęcie ukraińskiego pociągu pancernegoNumer 212". Źródła ukraińskie podają, że posiadał jedną armatę. Podaje się taką informację, że mostek kolejowy wysadzili saperzy z polskiego pociągu pancernego agończyk" i jest możliwe, że była to jakby II część agończyka". Ale to tylko hipoteza. Parowóz nie uległ uszkodzeniu oraz dalsze wagony i to mogło wystarczyć do uruchomienia tej jednostki z polską załogą. Nie można wykluczyć, że istniał taki pociąg pancerny o nazwie Bug", ale potrzebne jest jego zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 i jeszcze jeden dowód- gość z lornetką to por. Bolesław Babecki, dowódca agończyka".I kolejny fakt seria zdjęć z tego zdarzenia została wykonana w 1919 r.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 a w wyniku eksplozji część opancerzenia (były to pancerne tarcze okopowe) odpadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 23 Styczeń 2018 Share Napisano 23 Styczeń 2018 Jest dostępny pdf- Pamiętnik gen.Romera, d-cy Grupy Operacyjnej Bug"- czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi