Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Wehrmachtu

Tomasz70

Pytanie

Napisano
Niestety, nie mogę rozszyfrować jednostki - zapis blachy wygląda na 1. Kp. Mot. Nach. Sch. 542. (czyżby zmotoryzowana kompania łączności?)
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc, w tym za info co do przydziału (dywizja, korpus, armia, rejon działania?).
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
Tomasz.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg Twojej dedukcji na to by wyglądało. Ale faktem jest że ja też nie mogę znaleźć tej jednostki i ten Schw mi nie pasuje jakoś. Co innego Nachrichten Abteilung 542 może to jakas pochodna tej twojej jednostki. Gdzie znaleziona ta blaszka?
Napisano
Skrót 1 Kp. Mot. Nach. to tak jak napisałeś 1 zmotoryzowana kompani łączności (chociaż to trochę nie w takiej kolejności być powinno), natomiast skrót Sch. kojarzyłbym z sicherungs czyli zabezpieczenie n.p. 542 pułk czy też batalion a może dywizja zabezpieczenia (ale takowej to chyba nie było). Reasumując to szukaj w tym kierunku.
Napisano
aaa jasne tylko zapis jest spieprzony. Nachsch to faktycznie będzie kolumna zaopatrzenia. No i ja też ślepy jestem zamiast Nach to przeczytałem Nachr i w tym kierunku szukałem
Napisano
Panowie, dziękuję!
Blaszka trochę zjedzona, jak przyglądam się ponownie to może być faktycznie 1.KP.MOT.NACHSCH.542
Nie mam pewności co do pochodzenia - nabyty całkiem niedawno, poprzedni właściciel twierdzi, że znaleziony w okolicach Warszawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie