Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Formoza58, znalazłeś rzecz dość niezwykłą i oryginalną! Mam na myśli fotki z 2017-10-15 18:44:57, 2017-10-22 19:28:52, 2017-10-21 22:23:53, 2017-11-02 13:45:55, chyba też i 2017-11-02 13:45:33.

W historii pociągów pancernych pojawiały się czasem modele wąskotorowe, natomiast to jest powiedzmy chyba jedyny pociąg miniaturowy :)

Na pomysł zbudowania miniaturowej kolejki w skali mniej więcej 1:3 wpadło na początku lat 20. ub. w. dwóch ekscentrycznych milionerów i kierowców wyścigowych: kapitan James Jack" Howey i hrabia Louis Zborowski. Zborowski miał już w swej posiadłości taką miniaturową kolejkę, obaj chcieli jednak zbudować linię turystyczno-rekreacyjną sensownej już długości. Na miejsce realizacji wybrali rejon Romney w hrabstwie Kent. Zborowski zginął w 1924 w wypadku na wyścigach i projekt został dokończony przez samego Howeya. Linię Romney - Hythe otwarto w 1927, potem jeszcze została przedłużona do Dymchurch. Rozstaw szyn wynosi 15 cali (381 mm). Linia ma obecnie długość ponad 22 km i 5 stacji.

http://www.rhdr.org.uk/about.html

W czasie II wojny na linii tej uruchomiono jedyny w swoim rodzaju miniaturowy pociąg pancerny :) . Składał się on z lokomotywy bodajże spalinowej, imitującej parowóz (nie jestem pewien na 100%) i 2 wagonów artyleryjskich". Każdy z nich uzbrojony był w 1 rusznicę przeciwpancerną 14 mm Boys i 2 karabiny masz. 7,7 mm Lewis (w tym 1 na podstawie przeciwlotniczej). Załoga pociągu odniosła nawet bojowy sukces - zaliczono jej zestrzelenie niemieckiego myśliwca Bf 109 :) chociaż z relacji jaką kiedyś gdzieś tam znalazłem wynikało, że to raczej niemiecki pilot, wykonujący atak szturmowy na pociąg, źle ocenił wysokość i za późno rozpoczął manewr wyprowadzenia z nurkowania, doprowadzając do katastrofy... :)
Napisano
Speedy, Wielkie Dzięki za rozjaśnienie genezy tego miniaturowego pociągu. Zamieściłem fotki tego liliputa", ale chyba nie był obsadzany przez polską załogę? Mimo to mieści się jak najbardziej w temacie ego wątku.
W zasadzie to dzięki niemu, zostawiłem sobie furtkę" w tytule nie dodając przymiotnika Polskie..." ;-)

Pozdrawiam
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...