formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Gen. Anders wśród oficerów 5 Kresowej Dywizji Piechoty. Cytuj
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Autor Napisano 7 Marzec 2019 Żolnierze 5 Kresowej Dywizji Piechoty. Cytuj
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2019 Autor Napisano 4 Czerwiec 2019 Sosnkowski i Anders u Ułanów Karpackich. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 Czerwiec 2019 Napisano 4 Czerwiec 2019 W dniu 2017-09-25 o 12:44, formoza58 napisał: Wódz Naczelny, gen. Sosnkowski dekoruje żołnierzy 3 DSK. Na tę okazję na ramieniu generała naszyta naszywka dywizji. Fajna (ta wielkooczkowa) siatka na hełm. Nieczęsta. Amerykanie też ich czasami używali, pytanie tylko (bez odpowiedzi badaczy historii), czy poprzez oficjalne pozyskanie tych siatek, czy raczej ściąganie z commonwealthowskich rannych i zabitych, bo Amerykanom siatek brakowało na frontach MTO i ETO, w każdym razie ich dostawy były nierytmiczne. Cytuj
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2019 Autor Napisano 4 Czerwiec 2019 W dniu 19.10.2018 o 22:27, formoza58 napisał: Strzelcy Karpaccy. Tutaj cała prawdopodobnie kompania honorowa Karpackiej z takimi siatkami. Moża bardziej używano ich w tej dywizji? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 Czerwiec 2019 Napisano 4 Czerwiec 2019 Fajne. Szukam takiej siatki na mój hełm do rekonstrukcji MTO. Cytuj
formoza58 Napisano 4 Czerwiec 2019 Autor Napisano 4 Czerwiec 2019 Mój kumpel kiedyś robił na swój z białej siatki ze starego hamaka sznurkowego. Pamiętam, że wyszedł mu ten " patent" niezgorzej Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 Czerwiec 2019 Napisano 4 Czerwiec 2019 Bo to właśnie o takie cuś chodzi... Cytuj
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2019 Autor Napisano 6 Czerwiec 2019 Rok 1946. Ostatnia wspólna Wielkanoc Ułanów Karpackich. Cytuj
formoza58 Napisano 10 Czerwiec 2019 Autor Napisano 10 Czerwiec 2019 Karpatczycy słuchają " Czerwonych maków..." Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 17 Czerwiec 2019 Napisano 17 Czerwiec 2019 Gdybyś tak upolował zdjęcia Polaków z jakimiś elementami amerykańskiego oporządzenia i/lub wyposażenia to byłbym wdzięczny. Takie rzeczy miały miejsce, tylko nikt już nie wie, skąd się to brało - czy z grabieży amerykańskich rannych lub zabitych, czy z „machniom”. Ale pewnie brało się to ze wszystkiego, co wymieniłem. Cytuj
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2019 Autor Napisano 17 Czerwiec 2019 Trzeba by się przyjrzeć na fotografie. Przyznam się szczerze, że pod tym katem im się nigdy nie przyglądałem Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 17 Czerwiec 2019 Napisano 17 Czerwiec 2019 Te dotychczasowe przejrzałem drobiazgowo, ale nic nie znalazłem. Widziałem jednak zdjęcia naszych z II Korpusu z masą amerykańskiego szpeju - manierki, łopatki M1910, chyba noże M3, jeśli dobrze pamiętam, wykrywacze min itp. Cytuj
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2019 Autor Napisano 17 Czerwiec 2019 W takim razie tylko Ty możesz wysegregować te " drobiazgi" z kolejnych zdjęć. Ja z " amerykańszczyzny" rozróżniam tylko noże M3 Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 17 Czerwiec 2019 Napisano 17 Czerwiec 2019 (edytowane) Tak zamierzam robić Właśnie dlatego tak pilnuję tego wątku. Miałem zasoby takich fajnych zdjęć z US szpejem na Polakach, ale jak to z rzeczami w komputerze bywa sfajczyły się. O ile pamiętam to chyba Polacy i ogólnie commowealhowcy używali też amerykańskich ładownic pistoletowych do .45, bo one do BHP też pasowały. Edytowane 17 Czerwiec 2019 przez Jedburgh_Ops Cytuj
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2019 Autor Napisano 17 Czerwiec 2019 Nie ma sprawy, ogarnę się nieco i może się coś znajdzie. Ja dokumentację trzymam kilkunastu "maluśkich skrzyneczkach" i tam jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia lub zniszczenia. Chociaż, z użycia trafia się czasem smutny " hopel- mopel" i wtedy " smutek"... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 17 Czerwiec 2019 Napisano 17 Czerwiec 2019 Też miałem w maluśkich czarnych skrzyneczkach „renomowanej firmy”, której USB podobno się nie utleniają i nie zaprzestają kontaktowania. Po czym zaprzestały. To usłyszałem od „fachowca”, że „no kto kupuje dyski zewnętrzne tej firmy, dam panu takiej firmy, że nigdy w życiu styki się nie utlenią”. Kolejna „renomowana firma” za spore pln i utlenienie tak samo szybkie, jak we wszystkich „renomowanych firmach”. I tak to leci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi