Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
Napisano
W dniu ‎2017‎-‎09‎-‎25 o 12:44, formoza58 napisał:

Wódz Naczelny, gen. Sosnkowski dekoruje żołnierzy 3 DSK. Na tę okazję na ramieniu generała naszyta naszywka dywizji.

3_kapac1.jpg&x=800

Fajna (ta wielkooczkowa) siatka na hełm. Nieczęsta. Amerykanie też ich czasami używali, pytanie tylko (bez odpowiedzi badaczy historii), czy poprzez oficjalne pozyskanie tych siatek, czy raczej ściąganie z commonwealthowskich rannych i zabitych, bo Amerykanom siatek brakowało na frontach MTO i ETO, w każdym razie ich dostawy były nierytmiczne.

Napisano
W dniu 19.10.2018 o 22:27, formoza58 napisał:

Strzelcy Karpaccy.

s_anders_karpac.jpg&x=800

Tutaj cała prawdopodobnie kompania honorowa Karpackiej z takimi siatkami. Moża bardziej używano ich w tej dywizji?

Napisano

Gdybyś tak upolował zdjęcia Polaków z jakimiś elementami amerykańskiego oporządzenia i/lub wyposażenia to byłbym wdzięczny. Takie rzeczy miały miejsce, tylko nikt już nie wie, skąd się to brało - czy z grabieży amerykańskich rannych lub zabitych, czy z „machniom”. Ale pewnie brało się to ze wszystkiego, co wymieniłem.

Napisano

Te dotychczasowe przejrzałem drobiazgowo, ale nic nie znalazłem. Widziałem jednak zdjęcia naszych z II Korpusu z masą amerykańskiego szpeju - manierki, łopatki M1910, chyba noże M3, jeśli dobrze pamiętam, wykrywacze min itp.

Napisano (edytowane)

Tak zamierzam robić :classic_smile: Właśnie dlatego tak pilnuję tego wątku. Miałem zasoby takich fajnych zdjęć z US szpejem na Polakach, ale jak to z rzeczami w komputerze bywa sfajczyły się. O ile pamiętam to chyba Polacy i ogólnie commowealhowcy używali też amerykańskich ładownic pistoletowych do .45, bo one do BHP też pasowały.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Nie ma sprawy, ogarnę się nieco i może się coś znajdzie. Ja dokumentację trzymam  kilkunastu  "maluśkich skrzyneczkach" i tam jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia lub zniszczenia. Chociaż, z użycia trafia się czasem smutny " hopel- mopel" i wtedy " smutek"...?

Napisano

Też miałem w maluśkich czarnych skrzyneczkach „renomowanej firmy”, której USB podobno się nie utleniają i nie zaprzestają kontaktowania. Po czym zaprzestały. To usłyszałem od „fachowca”, że „no kto kupuje dyski zewnętrzne tej firmy, dam panu takiej firmy, że nigdy w życiu styki się nie utlenią”. Kolejna „renomowana firma” za spore pln i utlenienie tak samo szybkie, jak we wszystkich „renomowanych firmach”. I tak to leci.