Skocz do zawartości
  • 0

czy to część fibuli?

jarekpokor

Pytanie

Napisano

Witam,wyskoczył taki oto przedmiot,długości 6,7cm,z metalu kolorowego-widać fragmenty zielonej patyny.Moje kombinacje biegną w stronę fibuli i proszę o pomoc kogoś zorientowanego w temacie.Szukałem w typologi,kulturze przeworskiej itp ale niczego podobnego nie widziałem(cały czas wierzę,że to nie wieszak kuchenny:-)Posiada żłobienie na tylej części dłuższego elementu.Jeśli to możliwe to proszę o opinie i info na temat jakiegoś kierunku poszukiwań.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
DZięki za odpowiedzi,rzeczywiście podobnej fibuli mimo wszystko nie znalazłem.Myślałem,że prostokątne wcięcie z widocznym otworem może być mocowaniem jakiegoś poprzecznego elementu a w otwór wchodził nawinięty drut.Zatem jeśli nie fibula to pozostaje moje pierwsze skojarzenie czyli haczyk/wieszak ale to dość dziwna konstrukcja na taki przedmiot tzn. wszystkie które znajdowałem były prostsze w wykonaniu i montażu.No i jeszcze ta ładna zielona patyna..Jeśli mogę Cię prosić sqr to napisz z czym Ci się to ewentualnie kojarzy.Pozdrawiam.
Napisano
Mi kojarzy się to z jakimś wygiętym zawiasem, np. takim od kufla z wieczkiem ...to tylko przypuszczenia, ale w tym kierunku bym szukał ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie