Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Każdy ma swój ulubiony okres. Ja również lubię opisy walk i wkładu załóg pociągów w walce o niepodległość i utrwalanie granic, ale z kolei dla mnie jest jednak okres międzywojnia, gdzie czytając opis budowy i wyposażenia pociągów tamtych czasów nie mogę się nieraz nadziwić. Wtedy kończyła się wojenna improwizacja", a zaczynały się wagony i składy z prawdziwego zdarzenia, wszystko ujęte w karby regulaminów i instrukcji. Tym bardziej chylę czoła nad Chłopakami z lat 1918- 1920, osłoniętymi czasami ścianką cienkiego betonu lub blachy, w wagonach towarowych lub węglarkach zaimprowizowanymi na wagonu bojowe.Tym bardziej, że mimo tego byli bardziej skuteczni od niejednego wrześniowego z krwi i kości profesjonalnego" pociągu pancernego...
Napisano
Kolego formoza58 pozwolę sobie zacytować Twoją wypowiedź Tym bardziej, że mimo tego byli bardziej skuteczni od niejednego wrześniowego " z krwi i kości profesjonalnego pociągu pancernego...".
Zgadzam się ale proszę zwrócić uwagę z jakim przeciwnikiem przyszło im się zmagać w pamiętnym wrześniu.
Napisano
Kolego Edmundo, pisząc to doskonale zdaję sobie sprawę, bowiem jest to oczywiste i bezdyskusyjne jak 1 plus 1 to 2" i nie jest warte zawiązywania dyskusji na temat oczywistej oczywistości". Nawet w głowie mi się nie rodziło, aby porównywać skuteczność.Podobnie jak licytacja i porównanko" jaki oddział, czy formacja była skuteczniejsza lub lepsza , była i jest mi obca.Na równi chylę głowę nad ofiarą Jednych i Drugich...