Skocz do zawartości
  • 0

Tasak 1831

michal891

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem.
Na głowni mogą być nabicia dwojakiego rodzaju.
# - nabicia/grawery producenckie - identyfikator producenta, nabicia własnych brakarzy, nabicia montażowe elementów.
# - nabicia odbiorów wojskowych/armijnych - inspektorów i/lub kontrolerów.
Mogą występować wspólnie, lub niezależnie.
Z tych zdjęć nie da rady odczytać, co to za nabicia, czy jedne czy drugie.
Przeanalizujmy jeszcze raz ten tasak.
Na rękojeści Mle. 1831 mamy widoczną puncę inspektora I klasy J.A. Bisch'a - czyli rękojeść była odbierana ze strony wojskowej w 1831 roku, lub po tym roku.
Ale, jest to tylko odbiór elementu, czyli rękojeści. Ta punca nie odnosi się do całości broni.
Na głowni Mle. 1816 mamy jakieś pozostałości nabić - nieczytelne.
Wnioski -
1. Nie ważne jakie nabicia są na głowni, czy tylko manufaktury, czy też odbiorów armijnych.
W takim złożeniu nie mogła zostać przyjęta przez inspektora odbioru i z kontraktem trafić do służby w pułku.
2. Manufakturze zostały w magazynie głownie Mle 1816 z odbiorami. Zamontowali rękojeść od nowszego Mle 1831 i sprzedali prywatnie.
Mogło się to zdarzyć po 1836 roku kiedy to Klingenthal stracił wszystkie kontrakty rządowe na rzecz Châtellerault, a zapas elementów na magazynie zalegał.
O pozostałych dwóch możliwościach już pisałem.
Tak czy inaczej ciężko będzie wydać kategoryczny werdykt.
Kto i kiedy składał ten tasak.

pzdr.
stani
Napisano
Wygląda na oryginał wyprodukowany we Francji przez Klingenthal, ale dość mocno zjechany zabiegami konserwatorskimi", w yniku których część oznaczeń zniknęła.
Napisano
Części mogą być oryginalne - z tych zdjęć ciężko kategorycznie rozstrzygnąć.
Jednocześnie jest to składak -
Rękojeść, jak najbardziej od tasaka piechoty Mle 1831
A głownia od tasaka artyleryjskiego Mle 1816
Kiedy to złożono - trudno powiedzieć.
Co do nabicia, to jest to raczej litera B" w tarczy herbowej (hiszpańsko-szwajcarskiej).
Punca inspektora I klasy J.A. Bisch'a w latach 1831-1834.
Jezeli była by to litera R" w takiej samej tarczy, to powinna mieć nad sobą gwiazdkę.
Punca dyrektora JB.V. Regnault'a w latach 1831-1832.
Oczywiście w grę wchodzi manufaktura w Klingenthal.

pzdr.
stani
Napisano

Tak podejrzewałem ze to składak. Faktycznie literka to B nad tarcza nie ma gwiazdki. Kupiłem go w takim stanie Zapłaciłem za niego 470zl pewnie przepłaciłem? Dziękuje za pomoc.

Napisano
Czołem viator01

....dość mocno zjechany zabiegami "konserwatorskimi, w yniku których część oznaczeń zniknęła".

Nie koniecznie takie oznaczenia musiały być na tej głowni.
Od 1825 roku rząd -armia- ograniczała zamówienia w Klingenthal, przenosząc produkcję do Châtellerault.
Co zmusiło Klingenthal do większej produkcji komercyjnej.
A zgodnie z zarządzeniem z 1823 roku broń produkowana komercyjnie, nie podlegała odbiorowi wojskowemu - przez co i nie nabijali punc.
Do tego dochodzi Rewolucja Lipcowa 1830 roku, kiedy to Ludwik Filip ierze rozwód" ze starą monarchią, co skutkuje zmianami w symbolice i oznaczeniach na broni.

Dla tego tasaka - tak złożonego - są trzy wersje
1. Złożony w manufakturze Klingenthal na zamówienie komercyjne.
2. Złożony w epoce przez lokalnego kowala.
3. Złożony w celach handlowych - obecnie.

Nie podejrzewam, że w takim stanie przeszedł kontrolę inspektorów i trafił na państwową służbę do armii.
Francuzi na tym punkcie byli bardzo wrażliwi.

pzdr.
stani
Napisano
Panowie, siwy włos zobowiązuje, szczególnie przy młodzieży :)
We wskazanym artykule, przy omawianym egzemplarzu poza opisem 'Garde Nationale' stoi dalej 'poignee 1831 lame 1816'. Staszek napisał to w drugim poście identyfikującym, a co do złorzenia to też już chyba więcej się nie wyciśnie

Pozdrawiam
Tomek
Napisano
W Gazette des Armes nr 440 mars 2012 i nr 441 avril 2012 są artykuły o tasakach tego typu i jest taki egzemplarz na zdjęciu opisany jako Garde Nationale, więcej trzeba by było zaczerpnąć zapoznając się z całą treścią.Więc zamiast uprawiania nic nie dających dywagacji proponuję zapoznać się z tym źródłem.Ja jestem za stary na sprawne poruszanie się w internecie i znajomość francuskiego ogranicza się tylko do kilku słów istotnych dla bronioznawstwa.
Tutaj link jeżeli da się otworzyć http://www.google.pl/search?q=sabres+de+l%27artillerie+1816&tbm=isch&tbs=rimg:CXGMgkaDifa3IjhOAobU-g4AuBum3EYnnyZgM5Ey2bDl62xgUNkJKINCDz87p7xXR3plSTvziCXwgaBxvjfGRP050yoSCU4ChtT6DgC4EaCR_1WuM5juuKhIJG6bcRiefJmARoJH9a4zmO64qEgkzkTLZsOXrbBFNYvT7AGDD7SoSCWBQ2Qkog0IPESefBW-xZJXZKhIJPzunvFdHemURFLs1Z_1Pvpz8qEglJO_1OIJfCBoBGgkf1rjOY7rioSCXG-N8ZE_1TnTEWY7aHDjA6op&tbo=u&sa=X&ved=0ahUKEwjIhNXY_rbVAhUFSJoKHbnyA54Q9C8IHA&biw=1600&bih=770&dpr=1#imgrc=leCALxZxR0pF9M:

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:03 02-08-2017
Napisano
Spotkałem wiele razy broń francuską z wymienionymi w epoce głowniami. Czy taka wersja opuściła fabrykę, czy zmiana dokonana została później> Trudno stwierdzić bez analizy źródeł francuskich. A w tym przypadku mam ten sam problem co Korabkow - słabą znajomość języka. W zasadzie tyle tylko, by wyszukać interesujące mnie materiały ikonograficzne i rozczytać podpisy :(
Napisano
Czołem.

Korabkow – po co te personalne wycieczki.
Sam się zapoznaj z tym źródłem. Jak nie ogarniasz francuskiego, to zanieś do tłumacza, a potem napisz coś konkretnego a nie wyjeżdżaj z „…uprawianiem nic nie dających dywagacji”
To już kolejne forum na którym przyczepiłeś się jak pijany tramwaju i udajesz jarząbka.
Ucz się języków, myśl, analizuj – a nie tylko podawaj strony gdzie co jest napisane. To wystarczy suflerowi.
Na współczesne bronioznastwo to za mało. Jak byś nie wiedział – ta nauka idzie do przodu.
Jeżeli dla Ciebie analiza jest dywagacją, to mnie przeraża. Lepiej było by dla bronioznastwa jak byś zamienił na ciepłe bamboszki i telewizor.
Albo wyluzuj i napisz coś na temat – merytorycznie – bez recenzji poprzedników. To zbyteczne.

Co ja napisałem we wcześniejszym wpisie –
„..1. Złożony w manufakturze Klingenthal na zamówienie komercyjne.

Z tekstu jasno wynika, że Gwardia Narodowa Ludwika Filipa uzbrojona i umundurowana była dosyć fantazyjnie. Z bronią mniej lub bardziej przypominającą istniejące ówcześnie oficjalne modele.
„…Mais ces glaives sont aussi plus ou moins proches des glaives existants, la fantaisie donnant une plus value au porteur.”
I w dalszej części jasno jest napisane, że Klingenthal maczał w tym palce, montując te składaki
dla „civils en uniforme” – jak nazywano gwardzistów. No i rzecz jasna upychał je komercyjnie.
Tekst podaje jeszcze rodzaje grawerów manufaktury na głowniach.

Co do następnych punktów, które wcześniej napisałem -
2. Złożony w epoce przez lokalnego kowala.
3. Złożony w celach handlowych - obecnie.
Spróbuj wydać kategoryczną opinię, że tak nie było – nie musisz - nie jesteś w stanie.
Wszyscy wiedzą, nawet mój wnuczek – że każda broń fantazyjna jest „najlepszym materiałem” dla kombinatorów, według sakramentalnej zasady, „…tak też mogło być”, która sankcjonuje współczesne składaki.

Pzdr.
Stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie