Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Chciałbym aby w tym wątku umieszczać info i fotki tylko i wyłącznie z okresu PRL-u.Wiadomo nam o ucieczkach pojedyńczych- samolotami aeroklubowymi jak i samolotami LOT-u. Proszę nie wklejać i kopiować już dobrze znanych materiałów o ucieczkach pilotów wojskowych jak np.podporucznika Franciszka Jareckiego..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Przy okazji badania losów powojennych podprucznika obserwatora i pilota Jana Konikowskiego okazało się,że brał on udział w słynnej ucieczce samolotem DC-3 Dakota PLL LOT-u na Bornholm.Możliwe,że ta historia nie jest aż tak znana... Moje pytanie dotyczy takiej kwestii-Czy aby na pewno był to samolot Dc-C 47A SP-LCF..jak podają wszystkie źródła??? Zdjęcia z prasy bornholmskiej z dnia wydarzenia tj.19 grudnia 1949 roku pokazuję fotkę Li-2 T SP-LBF....Czy ktoś może to wyjaśnić???Jestem w posiadaniu większości artykułów z lokalnej prasy z rego dnia....ale nigdzie nie podano rejestracji samolotu ani..nazwisk załogi jak i też...pasażerów.Wiadomo,że rodziny załogi i ppor.Jan Konikowski oraz pewien wysoki dygnitarz UB poprosili o azyl...Część pasażerów jednak wróciła z powrotem do kraju... Prosiłbym o komentarze i uzupełnienie tego wątku w kontekście osoby J.Konikowskiego...a może ktoś ma jego zdjęcia z okresu służby jako pilota wojskowego i komunikacyjnego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Zdjęcie prasowe załogi i ich rodzin po wylądowaniu.Może ktoś zna szwedzki i przetłumaczy artykuły...lub może rozpoznać osoby na fotce??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Kolejna wiadomość z lokalnej prasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Dakota C-47A SP-LCF...samolot którym uciekły rodziny kapitanów Tomaszewskiego,Sadowskiego oraz J.Konikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2017 SP-LCF....nie wiadomo kiedy i gdzie zrobiono to zdjęcia...a może ktoś wie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 25 Czerwiec 2017 Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Zobacz -> 184 202 05 SP-LBF Li-2T LOThttp://www.oldwings.nl/st/li2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 26 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2017 Dzięki Arku za namiar....a to ci jaja...z tego wynika,że jednak to był Lisunow Li-2T przekazany dla LOT-u,a nie C-47A.Może pozwolę zatem sobie na krótką charakterystykę...SP-LBF nr.seryjny 184-202-05 zarejestrowany w dn.08.01.1947 r. ....skreślony z rejestru 31.10.1964. Ciekawi mnie nadal los azylantów jak i kiedy samolot powrócił do kraju.O ile losy rodzin Sadowskich jak i Tomaszewskich są jasne(są bohaterami filmu) o tyle o J.Konikowskim tylko JEDEN RAZ wspomina się przy okazji wymieniania składu załogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 26 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2017 Kolejna fotka i artykuł o ...no właśnie o czym??? Może zna ktoś szwedzki to udostępnie artykuły w lepszej rozdzielczości i opublikujemy tłumaczenie w tym wątku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 27 Czerwiec 2017 Share Napisano 27 Czerwiec 2017 18 grudnia z Polski poleciała po porwany Li-2 załoga lotowska, a samolot, którym tam się udali była właśnie Dakota. Stąd w pewnym momencie na wyspie znalazły się dwa lotowskie samoloty - Li-2 i Dakota. Stąd, moim zdaniem, wynika pewne zamieszanie w ustaleniu typu, przynajmniej dla niektórych.Do Polski, Dakotą, wrócił jeden pasażer i jeden z członków załogi porwanego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 27 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2017 RWD-skąd masz te dane,że poleciała Dakota po pasażerów...no i skąd wiesz ilu ich powróciło..???SP-LBF porwano 19września....a piszesz,że 18 grudnia z Polski poleciała po porwany Li-2 załoga lotowska"...nie mylisz daty??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 27 Czerwiec 2017 Share Napisano 27 Czerwiec 2017 1. Coś mi się zdaje, że nie mi się pomyliło. December to jest raczej grudzień, a taki miesiąc jest na gazetach, które pokazujesz.2. Moje informacje pochodzą z książki Jerzego Ziółkowskiego pt. Na lotowskich szlakach", strona 121, rozdział Ucieczka szefa". Chodzi tu o Sadowskiego, który wówczas był szefem personelu latającego.3. W wykazie Aviation Safety znajduje się informacja o porwaniu 16 grudnia samolotu LOT na Ronne, choć bez identyfikacji typu i znaków.4. Nie wiem jakie znaki miała Dakota, która poleciała 18 grudnia po uciekinierów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 27 Czerwiec 2017 Share Napisano 27 Czerwiec 2017 Zdjęcia wszystkie polskiego samolotu prasy bornholmskiej są datowane 17 grudnia 1949 r.Ciekawi mnie data lotu tego Lisunowa, czy 17 czy ...16 grudnia? A może... inna była data?Na zdjęciu niemy koronny świadek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 27 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2017 Dzięki Rwd za wyczerpującą odpowiedż...Nie znam tej publikacji tj.książki p.Żółkowskiego-masz jąmoże w pdf-ie..??? lub można poprosić ciebie o skany dotyczące tylko tego epizodu??? No i ponawiam pytanie od Michała...kiedy to było-może uda nam się to ustalić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.