czarny12 Napisano 17 Czerwiec 2017 Autor Napisano 17 Czerwiec 2017 Witam ostatnio trafiłem skrzynkę niemiecka nie wiem do czego słuzyla za ifo dziekuje
rado3city Napisano 20 Czerwiec 2017 Napisano 20 Czerwiec 2017 Nie jestem pewien ale to mogło być coś w rodzaju współczesnego ojlera". Tzn. było to zamurowane w szamot w piecu kuchennym obok fajerek i służyło rzymania w środku" podgrzanej wody do higieny" lub przemysłu". Znam to rozwiązanie bo sam z niego korzystałem u Dziadków którzy po wojnie osiedlili sie w poniemieckim domu. Klapa licowała" z płytą wierzchnią kuchni.
Erih Napisano 20 Czerwiec 2017 Napisano 20 Czerwiec 2017 Nie będzież to jakaś większa wersja tzw szabaśnika" czyli wmurowywanej w piec kuchenny skrzyni, mającej za zadanie utrzymywać ciepło (potrawy dłużej w niej stygły).Skojarzenia nazwy z judaizmem jak najbardziej prawidłowe !Spotykałem takowe rozwiązanie na pograniczu Małopolski i Śląska kilkadziesiąt lat temu, choć skrzynka była raczej nie za duża - klapa miała 20x30 centymetrów maks.
Luckey13 Napisano 23 Czerwiec 2017 Napisano 23 Czerwiec 2017 Mi się kojarzy ze skrzynką na prasę, jakie współcześnie pod każdym kioskiem stoją, nie wiem jednak, czy kiedyś takie były stosowane, czy też jest to owinka" :)
atylla Napisano 20 Czerwiec 2017 Napisano 20 Czerwiec 2017 podobno skrzynię miał sąsiad trzymał w niej na polu akumulator do pastucha
Pytanie
czarny12
Witam
ostatnio trafiłem skrzynkę niemiecka nie wiem do czego słuzyla
za ifo dziekuje
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.