hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Witam.Chciałbym prosić szanownych kolegów o wszelkie informacje,spisy, zdjęcia itd odnośnie poległych w 1939 roku polskich piechociarzy i artylerzystów. Szczególnie ważne są dla mnie informacje dotyczące żołnierzy walczących w Armii Pomorze. Wszystko co ma jakąś wartość historyczną czy relacje, którymi możecie się podzielić. Pozdrawiam i czekam na nowe posty!
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Grób nieznanego polskiego żołnierza znajdujący się w niedalekiej okolicy mojego domu (Leśnictwo Wydry, powiat świecki, gmina Osie/Drzycim). Z relacji świadków wiem, że prawdopodobnie był to polski piechociarz z 9 lub 27 Dywizji Piechoty wycofujących się w kierunku południowym lub wschodnim. Zginął najprawdopodobniej od bomby lotniczej lub odłamków granatu (w rezultacie stracił rękę i przez to się wykrwawił).
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Tabliczka pamiątkowa zrobiona wraz z kuzynem w celu zachowania pamięci tutaj poległego żołnierza.
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Wydaje mi się, że każdy zrozumiał o co nam chodziło.W mojej okolicy był jeszcze kilka lat temu grób żołnierza Józefa Nowickiego, podobno z 35 pp, ale nie jest to potwierdzone info. Jeśli ma ktoś możliwość to prosiłbym o sprawdzenie.
hubimohi93 Napisano 7 Czerwiec 2017 Autor Napisano 7 Czerwiec 2017 Lista poległych sporządzona przez żołnierza 24 Pułku Piechoty podczas wojny 1939:1. ppor. Buyko Zbigniew poległ pod Iłowem 2. kpr. Cygan Michał poległ pod Inowrocławiem 3. plut. Dyby Leon spoczywa na cmentarzu w Trojanowie4. szer. Gałan poległ pod Tuszynami5. ppor. Góral Józef ?6. ppor. Grzelanowski ?7. ppor. Joniec Zygmunt ?8. szer. Harasym Antoni poległ w Borach Tucholskich 9. szer. Harasym Stanisław poległ w Borach Tucholskich 10. por. Kluch Stefan poległ pod Bydgoszczą 11. szer. Leroch Julian poległ w Borach Tucholskich 12. sierż. Ługin poległ w Bydgoszczy 13. szer. Matuski Władysław spoczywa na cmentarzu w Giżycach 14. ppor. Markowski poległ pod Nowym Młynem15. ppor. Merlewski Feliks poległ pod Nowym Młynem 16. szer. Murawski Jan spoczywa na cmentarzu w Trojanowie 17. ppor. Muszyński poległ w Borach Tucholskich 18. por. dr Nieć Julian ranny pod Dzwolą, zmarł w Szczebrzeszynie19. szer. Pawłowski Michał spoczywa na cmentarzu w Trojanowie 20. szer. Reguła poległ pod Tuszynami21. szer. Sierakowski Zbigniew poległ pod Tuszynami22. szer. Stepaniuk Jan poległ pod Suchowolą 23. plut. Stulik Edward poległ w Borach Tucholskich 24. pchor. Szarłaj poległ pod Bydgoszczą 25. szer. Trachańczyk Mikołaj spoczywa na cmentarzu w Trojanowie 26. ppor. Wasiak Tadeusz poległ w rejonie Świecia 27. ppor. Wiaźmin Jerzy poległ pod Nowym Młynem 28. ppor. Wojtkiewicz poległ w Bydgoszczy29. st. sierż. Żuk Michał poległ pod Tuszynami30. por. Żytnicki Stefan zamordowany w Dortmundzie.
hubimohi93 Napisano 14 Czerwiec 2017 Autor Napisano 14 Czerwiec 2017 Z relacji por. Annusiewicza Zenona, dcy 2 komp. ckm 23 pułku piechoty wyczytałem kilka nazwisk poległych z tej jednostki:1. Ppor. Choroszcza Jerzy, dca 6 komp (okolice Trzeciewca) 2. Plut. Galisz (umiera w drodze do szpitala)3. Por. Jezierski, dca 5 komp (okolice Nagodowa)4. Ppor. Brewka Stefan (okolice Brzozowa)5. Ppor. Zataj Stefan -''-6. Ppor. Kamiński Sylwester -''-7. Ppor. Malicki Edward -''-8. Pchor. Baltaziuk Jerzy -''-
formoza58 Napisano 1 Listopad 2019 Napisano 1 Listopad 2019 Cmentarz Wojenny w Laskach... Miejsce spoczynku min. Piechurów i Artylerzystów z Armii " Poznań" i " Pomorze"...
formoza58 Napisano 29 Maj 2020 Napisano 29 Maj 2020 Zakroczym. Polegli i zniesieni w jedno miejsce, czy rozstrzelani?
formoza58 Napisano 30 Maj 2020 Napisano 30 Maj 2020 Z ciekawości- po co takie pytanie? Jakaś ankieta?
formoza58 Napisano 2 Czerwiec 2020 Napisano 2 Czerwiec 2020 Żołnierska mogiła na Powązkach Wojskowych, w październiku 1946 roku.
formoza58 Napisano 20 Październik 2020 Napisano 20 Październik 2020 Prawdopodobnie Kwatera Wojenna w Kampinosie,
formoza58 Napisano 21 Październik 2020 Napisano 21 Październik 2020 Z archiwum Allegro. Rej. Andrzejewa...Zwłoki żołnierzy 18 DP, zebrane z pobojowisku, przed pochówkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.