Skocz do zawartości

bunkry w Polsce

Gość bat 21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To takie dziwne słówko które w sumie ma mało wspólnego z fortyfikacjami, więcej z różnego typami elewatorami zbożowymi itp. ;-)

Oparte jest zdaje się na potocznym i mylnym określeniu wszelkich fortów, kojców i ostrogów fortecznych :-)))

Co do tzw. grantu" (?) czyli owego opracowania, to jest coś takiego, i było w to włożone dość sporo pracy, choć zawsze może czegoś tam nie być. Dostałem kiedyś kawałek od dobrych ludzi i był to solidny kawałek roboty. Ale nie wszędzie mogą być tacy dobrzy ludzie. Szkoda że tego nie wydano, choć pewnie by sobie TPF słono za to policzył.
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W uzupełnieniu wątku głównego pozwolę sobie dodać, że po owym „grancie”, czyli kartograficznym udokumentowaniu zasobu fortyfikacji nowożytnych w Polsce TPF zaczął pracować nad Katalogiem Fortyfikacji w Polsce, i to zaczynając od najciekawszego IV tomu obejmującego wiek XX.
Meritum prac przeprowadzono w latach 2000-2001 i sprawa stanęła. Może jednak ruszy, czego serdecznie wszystkim miłośnikom fortyfikacji i sobie życzę.
jagmin
Napisano
Tak oftopikowo, to uznanie wieku XX za ajciekawszy" jest chyba tylko subiektywnym odczuciem ?? Zacząć powinno sie od tomu I, no, ale u nas wszystko zawsze na głowie postawione...

BTW - taka mapa ze skrótowym opisem być może ukarze sie w II poł. br. [drobna kryptoreklama :)))]
Napisano
Mam nadzieje ze bedzie tam spis wszystkich elementow pancernych,ktore nalezaloby przeniesc do muzeow.Nie mozna zostawiac zabytkow na pastwe wandali.W ten sposob nalezy szczegolnie chronic pancerze i wyposazenie z polskich schronow i umiescic je w jednym miejscu tworzac w ten sposob cos na ksztalt skansenu.Dzieki temu nasze dzieci i wnuki beda mogly podziwiac polska mysl techniczna w zakresie fortyfikacji.Mam pomysl utworzenia czegos w stylu niemieckiego panceratlasu.Latwiej jest upilnowac czegos w jednym miejscu niz rozsianego po roznych obiektach.
Napisano
Ostatnio byłem w Forcie Cybulice. Chyba tam byli Twoi koledzy, bo nie ma już kopuły obserwacyjnej, paru pancernych drzwi, i chyba jednej futryny. Zapewne zostały przeniesione muzeum ;-(
Napisano
Ci sami koledzy wyniesli do muzeum" takze komplet drzwi pancernych z dwoch prochowni w Modlinie. I ci sami tez opiekuja" sie tym co zostalo w cytadeli twierdzy... Z reszta tak sie teraz dzieje w calym kraju. W Toruniu zginelo w ciagu kilku miesiecy ponad 3/4 pancerza. Tamtejszy TPF stara sie ratowac to co jeszcze sie da... A ceny zlomu ciagle rosna, czas marwic sie o ogrodzenia wlasnych domow (te juz gina).
  • 2 weeks later...
Napisano
Nadal poszukuję informacji na temat wszelkich fortyfikacji w Polsce. Mapa wykonana przez TPF dotyczy tylko i wyłącznie schronów bojowych (nie ma np. informacji o schronach miedzypól w twierdzach pierścieniowych), jest w związku z tym niekompletna. Jeden egzemplarz tego opracowania widziałem w muzeum Twierdzy Boyen w Giżycku.
Napisano
O, to naprawdę wyzwanie przez Tobą. Proponuję najperw ponanosić na mapę wszelkie linię, twierdze, pozycje itp. a potem kupić większą mapę i czytać, szukać, jeździć :-) zabawa na dłuuuuuugie polarne noce.
Napisano
Sprawa beznadziejna:
- nie otrzymasz takich informacji, bo wiele osób nie czyta tego forum, wiele woli kisić je dla siebie, wiele schronów nie jest odkrytych,
- w Polsce jest kilkanascie tysięcy róźnych obiektów, to jest praca dla kilkudziesięciu osób w terenie, archiwach i potem przy komputerze.
vR
Napisano
Niestety znam tą sprawę i mam jej przykłady niemalze na każdym kroku. Ale nadal łudzę się nadzieją że znajdzie się ktoś kto zaoferuje mi swoją pomoc. W 1997 roku kiedy powstawało opracowanie kartograficzne fortyfikacji w Polsce byłem autorem 5 z 72 arkuszy map wchodzących w skład tego opracowania. Jeśli ktoś jednak zajrzy na to forum to naprawdę proszę o pomoc lub czekam na ofertę współpracy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie