Chudzin Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 To takie dziwne słówko które w sumie ma mało wspólnego z fortyfikacjami, więcej z różnego typami elewatorami zbożowymi itp. ;-)Oparte jest zdaje się na potocznym i mylnym określeniu wszelkich fortów, kojców i ostrogów fortecznych :-)))Co do tzw. grantu" (?) czyli owego opracowania, to jest coś takiego, i było w to włożone dość sporo pracy, choć zawsze może czegoś tam nie być. Dostałem kiedyś kawałek od dobrych ludzi i był to solidny kawałek roboty. Ale nie wszędzie mogą być tacy dobrzy ludzie. Szkoda że tego nie wydano, choć pewnie by sobie TPF słono za to policzył.
jagmin Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 W uzupełnieniu wątku głównego pozwolę sobie dodać, że po owym „grancie”, czyli kartograficznym udokumentowaniu zasobu fortyfikacji nowożytnych w Polsce TPF zaczął pracować nad Katalogiem Fortyfikacji w Polsce, i to zaczynając od najciekawszego IV tomu obejmującego wiek XX. Meritum prac przeprowadzono w latach 2000-2001 i sprawa stanęła. Może jednak ruszy, czego serdecznie wszystkim miłośnikom fortyfikacji i sobie życzę.jagmin
Forteca Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Tak oftopikowo, to uznanie wieku XX za ajciekawszy" jest chyba tylko subiektywnym odczuciem ?? Zacząć powinno sie od tomu I, no, ale u nas wszystko zawsze na głowie postawione...BTW - taka mapa ze skrótowym opisem być może ukarze sie w II poł. br. [drobna kryptoreklama :)))]
Chudzin Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 I będą tam wszystkie ringstandy, czy bardziej ogólnie? ;-)
Gość Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Mam nadzieje ze bedzie tam spis wszystkich elementow pancernych,ktore nalezaloby przeniesc do muzeow.Nie mozna zostawiac zabytkow na pastwe wandali.W ten sposob nalezy szczegolnie chronic pancerze i wyposazenie z polskich schronow i umiescic je w jednym miejscu tworzac w ten sposob cos na ksztalt skansenu.Dzieki temu nasze dzieci i wnuki beda mogly podziwiac polska mysl techniczna w zakresie fortyfikacji.Mam pomysl utworzenia czegos w stylu niemieckiego panceratlasu.Latwiej jest upilnowac czegos w jednym miejscu niz rozsianego po roznych obiektach.
Chudzin Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Ostatnio byłem w Forcie Cybulice. Chyba tam byli Twoi koledzy, bo nie ma już kopuły obserwacyjnej, paru pancernych drzwi, i chyba jednej futryny. Zapewne zostały przeniesione muzeum ;-(
witek Napisano 24 Kwiecień 2004 Napisano 24 Kwiecień 2004 Ci sami koledzy wyniesli do muzeum" takze komplet drzwi pancernych z dwoch prochowni w Modlinie. I ci sami tez opiekuja" sie tym co zostalo w cytadeli twierdzy... Z reszta tak sie teraz dzieje w calym kraju. W Toruniu zginelo w ciagu kilku miesiecy ponad 3/4 pancerza. Tamtejszy TPF stara sie ratowac to co jeszcze sie da... A ceny zlomu ciagle rosna, czas marwic sie o ogrodzenia wlasnych domow (te juz gina).
HUBERTUS 1656 Napisano 24 Kwiecień 2004 Napisano 24 Kwiecień 2004 Chudzin lecę na nasze schrony bo cholera wie czy mamy jeszcze kopułe.Fama o kopule z brązu dotarła już do Wiązownej i wzbudziła żywe reakcje tamtejszych mechaników"Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Maj 2004 Napisano 7 Maj 2004 Nadal poszukuję informacji na temat wszelkich fortyfikacji w Polsce. Mapa wykonana przez TPF dotyczy tylko i wyłącznie schronów bojowych (nie ma np. informacji o schronach miedzypól w twierdzach pierścieniowych), jest w związku z tym niekompletna. Jeden egzemplarz tego opracowania widziałem w muzeum Twierdzy Boyen w Giżycku.
Chudzin Napisano 7 Maj 2004 Napisano 7 Maj 2004 O, to naprawdę wyzwanie przez Tobą. Proponuję najperw ponanosić na mapę wszelkie linię, twierdze, pozycje itp. a potem kupić większą mapę i czytać, szukać, jeździć :-) zabawa na dłuuuuuugie polarne noce.
rfx Napisano 7 Maj 2004 Napisano 7 Maj 2004 Sprawa beznadziejna:- nie otrzymasz takich informacji, bo wiele osób nie czyta tego forum, wiele woli kisić je dla siebie, wiele schronów nie jest odkrytych,- w Polsce jest kilkanascie tysięcy róźnych obiektów, to jest praca dla kilkudziesięciu osób w terenie, archiwach i potem przy komputerze.vR
Gość Napisano 9 Maj 2004 Napisano 9 Maj 2004 Niestety znam tą sprawę i mam jej przykłady niemalze na każdym kroku. Ale nadal łudzę się nadzieją że znajdzie się ktoś kto zaoferuje mi swoją pomoc. W 1997 roku kiedy powstawało opracowanie kartograficzne fortyfikacji w Polsce byłem autorem 5 z 72 arkuszy map wchodzących w skład tego opracowania. Jeśli ktoś jednak zajrzy na to forum to naprawdę proszę o pomoc lub czekam na ofertę współpracy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.