Mariusz_Rostkowski Posted May 5, 2017 Author Posted May 5, 2017 Proszę o identyfikację munduru i formacji. Zdjęcie przedstawia Stanisława Rostkowskiego ur. 1909 syna HipolitaPozdrawiam Mariusz Rostkowski
Sedco Express Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Mundur wz. 19 Kurtka szeregowego - 5 guzików bez kieszeni górnych. Czapka rogata z daszkiem okutym blachą.Do 1922 r. czapki szeregowych miały usztywnienie (ale nie wszystkie) później bez usztywnienia do 1935 r.Szeregowy, piechoty (pułk ? nie sposób odczytać cyfry na naramienniku), zdj. 1922-25 (?)A czy wcześniej nie służył w Legionach ?
Edmundo Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Sedco Expres parę uwag do Twojej wypowiedzi. Mianowicie czapki szeregowychnie miały regulaminowego usztywnienia ponadto żołnierz z fotografii nie mógł służyć w Legionach gdyż urodził się w 1909 r. w związku z czym fotografia nie mogła być wykonana w latach 1922-25 a zapewne po 1930 r. za czym przemawia także obniżony (począwszy od 1928 r.) kołnierz kurtki wz. 19.
Mariusz_Rostkowski Posted May 5, 2017 Author Posted May 5, 2017 Na odwrocie zdjęcia jest pieczątka Fot. D. tu nieczytelne GRAJEWO
Sedco Express Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Edmundo - oczywiście masz rację, nie zwróciłem uwagi na datę urodzenia.:-)Odnośnie usztywnienia czapki to dyskusyjna sprawa - wg przepisów tak a praktyce różnie bywało (piszą o tym autorzy opracowań).Czyli tak jak napisałeś - zdj. po 1930 r.
Mariusz_Rostkowski Posted May 5, 2017 Author Posted May 5, 2017 Na pewno piechota? Mam informacje że służył w jeździe...
Edmundo Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Sedco_Express zgadzam się z Tobą co do usztywnienia czapek, widziałem foty wykonane w latach 1932-1933 na których są żołnierze 33 pp z pozaregulaminowo usztywnionymi czapkami.Co do rodzaju broni w której służył żołnierz z fotografii to po jej powiększeniu zdaje się że widać proporczyk na kołnierzu a więc być może kawaleria tak jak napisał Mariusz_Rostkowski, niestety znak (numer) na naramienniku nie wygląda na cyfrę 9 (czyli 9 Pułk Strzelców Konnych stacjonujący w Grajewie i częściowo w Osowcu), być możliwe że jest stylizowana litera P (od patrona pułku Kazimierza Pułaskiego) co także pasowałby do 9 psk a to w połączeniu z pieczątką na odwrocie fotografii układałoby się w logiczną całość.
Mariusz_Rostkowski Posted May 11, 2017 Author Posted May 11, 2017 Właśnie otrzymałem historię służby Stanisława Rostkowskiego z rozkazów dziennych 9 psk w Grajewie. Zasadnicza służba wojskowa w latach 1930-1932 i ćwiczenia wojskowe tamże w roku 1935. Szwadron ckm, Odznaka Strzelecka III klasy i dwa razy Odznaka Grenadierska.Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc i zawężenie poszukiwań.Sporo się też nauczyłem analizując powyższe posty.PozdrawiamMariusz Rostkowski
Question
Mariusz_Rostkowski
Proszę o identyfikację munduru i formacji. Zdjęcie przedstawia Stanisława Rostkowskiego ur. 1909 syna Hipolita
Pozdrawiam Mariusz Rostkowski
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.