Skocz do zawartości

Sylwetki Lotników II RP 1921- 1939.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
To nie jest takie proste znalezienie formuły aby założyć nowy temat. Bardzo ogólna nazwa wątku i wrzucanie fotografii jak lecą powoduje, że może się zrobić sie z tego groch z kapustą.
Zresztą i ten temat, czyli Sylwetki lotników II RP 1921-1939" warto byłoby, wzorem kawalerii, podzielić na tematy dotyczące poszczególnych pułków lotniczych. Ja np. mam samych fotografii portretowych lotników 1-go Pułku w ilości ok. 200 sztuk, po niewiele mniej z pozostalych pułków. Wrzucanie tego w jeden duży temat spowoduje tylko mieszaninę i bałagan. A co z fotografiami z manewrów, z codziennego życia w pułku? Sam Morski Dywizjon Lotniczy zasługuje na osobny temat nie mówiąc już o szkołach lotniczych.
Proponowałbym także Żałobną kartę" wydzielić jako osobny temat,na przykład Wypadki i katastrofy".
Biorąc pod uwagę lotników z okresu 1918-1920 zastanawiam się nad podziałem na przykład: Polskie oddziały lotnicze w Rosji 1917-19", Lotnicy z eskadr Armii Polskiej we Francji", lotnicy z armii rosyjskiej, niemieckiej czy austro-węgierskiej i inne.
Liczę też na inwencję i podpowiedż Kolegów.

Kolego Koloman, jak najbardziej jestem Za", aby powstały wątki pułkowe". Podobnie rozdzieliłem to w innym portalu historycznym. Wprowadzenie ich zajęło by 6 razy pułk plus np. Morski Dywizjon Lotniczy, lub choćby Eskadrę Flotylli Rzecznej... suma sumarum 15 minut. Ale sorki, nie tylko ja jestem w tym forum. I tak trochę mi głupio, że zarzucam strony wątkami, niekiedy przeszkadzając nijako innym Koleżankom i Kolegom. Bedąc, jak zauważyłeś, miłośnikiem Kawalerii ( a szczególnie Czternastki"), lubię również inne formacje II RP. Miło mi, że zachęciłem do działania Lotnicze Bratnie Dusze", ale nie mogę ogarnąć wszystkiego. Zawsze jestem rad na kolejne wątki lotnicze, bowiem to nasza Wspaniała Karta Historii. ..
A więc, do ataku ! Lotnicze Dysze" :-)