duszan Napisano 4 Kwiecień 2004 Autor Napisano 4 Kwiecień 2004 WitamDzisiaj na zajęciach z systemów politycznych państw europy środkowo-wschodniej dowiedziałem się, że 1945 roku niewiele brakowało żeby wybuchła wojna miedzy Polską a Czechosłowacją o kotlinę kłodzką. Podobno czeski pociąg pancerny wjechał do Kłodzka. Do konfliktu nie doszło tylko i wyłącznie w wyniku osobistej interwencji Stalina. I tu pytanie czy Szanownym Forumowiczom wiadomo coś więcej na ten temat. Za wszelkie informacje z góry dziękuje.PozdrawiamDuszan
past Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 niedawno w TVP było o tym w programie z cyklu Prawdziwy Koniec II wojny" . Kilka ciekawostek , między unnymi rosjanie nie uznawali Polaków jako władzy tylko czechów , Czesi dość ostro sobie poczynali , sprawa trwała kilka lat , do czasu aż Polacy stwierdzili że powtórzą aneksję" Śląska Cieszyńskiego.
zelig Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Tak, to b. ciekawe. Czech ewizjonista", który występował w tym progr. mówił, że przyłączenie Kotl. kłodzkiej nie ma żadnej racji historycznej - to zawsze były Czechy (podobno). Czesi mają nawet coś na kształt ziomkowstwa wypędzonych z rejonu Kłodzka :) Można gdzieś o tym poczytać?
past Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 jak będą u brata w Kotlinie to poszperam - coś wyszło na rynku regionalnym ,
Lawyer Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 A może zaatakujmy ich teraz i podbijmy. W przypadku sukcesu władza zyskałaby poparcie. Możemy to zrobić pod pretekstem interwencji przeciwko łamaniu praw człowieka. Czesi i Słowacy bardzo dokuczają cyganom, więc powinniśmy im pomóc. Myślę, że USA i UK mogłyby się przyłączyć, wtedy oddalibyśmy im jedną strefę do kontroli.;-)
Gość Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Granicą Śląska były Góry Bardzkie więc Kotlina Kłodzka w czasach historycznych nigdzy nie należała do Rzeczypospolitej. Z tego względu Czesi może i mają racje...
zelig Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Można jakieś okruszki znaleźć. Np. tutaj:http://www.dat.prosilesia.net/cms/debate/detail.php?nr=354&kategorie=debate (na dole str.) jest, z grubsza, to o czym mówił Past. Nieźle brzmi ta wizja niedoszłej wojny polsko-czechosłowackiej :)A tutaj to o czym mówił Krecio: http://www.ziemiaklodzka.pl/ziemia/main/hist/pihist_p.html - z małą poprawką - ziemia kłodzka przez 20 lat należała do Piastów :)Tutaj czeski rewizjonizm: http://www.republika.pl/cepolsite/politika/stosunki.htm
Grzechu Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 za kilka dni ich już będzie nasze a nasze ich"...Znaczy się, że wróci komunizm? ;) hehehe
Gość Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Zelig, ja stwierdziłem tylko, iż granicą Śląska były Góry Bardzkie, za nimi było i chyba nadal jest Hrabstwo Kłodzkie nigdy nie przynależne do Śląska. A swoją drogą (i proszę mi nie zarzucać ciągotek rewizjonistycznych)to w latach 1600 - 1601 Gibraltar był lennem polskim...
zelig Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Przecież się nie czepiałem :)afera z Piastami = afera z Gibraltarem. Mniej więcej podobny poziom wyjścia do roszczeń terytorialnych.
Gość Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Zeligu!!! Toż i ja sie bynajmniej nie czepiam. Pyskuje tu tylko i wyłacznie z uwago na to, iż w trakcie moich wieloletnich wędrówek po i grzebania o Śląsku mam niejakie przeświadczenie, że zbyt pochopnie zalicza się ten rejon do tej naszej, starej, piastowskiej krainy. Ot tak jakoś mi sie wydaje, że zaraz po wojnie mieliśmy farta albo jest to wynik uprawiania globusowej polityki". Tak czy owak ładny kawałek nam sie dostał. A co do zasadniczego wątku to mam rodzinę w stolicy Hrabstwa i opowiadano mi, że faktycznie czechici coś tam zaraz po wojnie kombinowali z karabinami ale mieli niefart bo akurat były tam wojska Świerczewskiego...
Radi Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 no cóż, Czesi próbowali różnych numerów, przeczytajcie też to: http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51816,1882239.htmlRadi (Księstwo Cieszyńskie)
zelig Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 W kontekście wczorajszych wydarzeń lepiej się módlmy, żeby Czechom się nie przypomniały te ieścisłości" terytorialne...
maxikasek Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Zemsta za Sudety ;-)I myślisz że jak przypomną sobie te roszczenia to też pokonaja naszą reprezentację. TO chyba nie jest zbyt trudne ;-))).
zelig Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Fakt. To nie jest zbyt trudne. W dodatku po przegranym meczu, Czesi zabiorą nam kawałek boiska. (patrząc z ich perspektywy - to odbiorą")
maxikasek Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Zawsze możemy podesłać im bombę psychologiczną w postaci pani E.G., która przed meczem wykona czeski hymn.
zelig Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 he he he... dobre.Chociaż myślę, że od śpiewania hymnu, to oni mają pana K. G. Wątpie żeby byli zainteresowani transferem tej pieśniarki... Szczególnie, że nie mogli by wtedy przed meczem powiedzieć: Gott mit uns".
grenadier Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 jak kogoś interesuje ten konflikt to niech pisze na majla ppalys@o2.pl - to autor książki o tym. A konflikt dotyczył nie tylko kotliny, ale także okolic Raciborza, gdzie nawet został skoncentrowany nasz 1 Korpus Pancerny z rozkazami ataku. Został on zażegnany po interwencji Moskwy.
zelig Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Dzięki za info i mejla! Ale, to znaczy, że ta książka istnieje tylko wirtualnie, czy może jest w normalnym obiegu? (Tytuł? Autor...?)
zelig Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Rozumiem.To w takim razie podwójne dzięki za mejla! Może ja też się załapię na pivvo.. :)
amust Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Niemałą rolę w konflikcie o Dolinę Kłodzka w czerwcu 1945r. odegrał pełnomocnik rządu RP na powiat Kładzko Tadeusz Musiał(zmarł 25.01.2008 w Kielcach) - mój ojciec.Pełnomocnikiem został ponieważ mianowany na tą funkcję płk.LWP odmówił tłumacząc,że to jest niebezpieczne.Na to dictum mój ojcieczdziwiony zapytał jak to możliwe żeby żołnierz tchórzył. Wówczas wojewoda Piasecki zapytał ojca czy się boi i po otrzymaniu odpowiedzi odmownej wręczył nominację ojcu.Wszystko to zostało pokazane w filmie dokumentalnym TVP Wrocław -Prawdziwy koniec wielkiej wojny" z 2003 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.