janko80 Napisano 10 Luty 2017 Autor Napisano 10 Luty 2017 Witam.Poszukuję informacji na temat mojego dziadka.Brał udział w 1 wojnie światowej 1914-1918.Został zaciągnięty do wojska austriacko-węgierskiego i wysłany na front na Bałkany. Walczył w Serbii, Chorwacji i we Włoszech. Uczestniczył w wojnie polsko-bolszewickiej 1918-1921. Brał udział w bitwie pod Kijowem i Bitwie Warszawskiej{tak ponoć wspomnał}. Posiadam jego polską książeczkę wojskową oraz zdjęcie w czasie kiedy był w armii Hallera, które dołączam. Poszukuję informacji dotyczących szlaku bojowego i odznaczeń wojskowych które otrzymał będąc żołnierzem armii austriacko-węgierskiej jak i polskiej. Caw we Wiedniu nie posiada żadnych dokumentów(ale potwierdziło ze jeden z medali na zdjęciu dostał od cesarza Franciszka Józefa za udział w bałkańskim konflikcie).Caw w polsce nie posiada zadnych dok.Mam jeszcze książeczkę wojskową i wbitą tam bitwę pod Kijowem.Jeśli jest ktos zainteresowany to fotki książeczki wojskowej wyślę{szkoda ze tylko jedno zdjęcie mogę dać na tym forum}Pozdrawiam i czekam na jakieś info!
Czlowieksniegu Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Jasiu...A nie przyszło Ci do głowy, że bez nazwiska, choćby, to takie nie bardzo?No, chyba, że miał Ułan na nazwisko- to ja przepraszam...A po drugie primo- możesz dać tyle zdjęć na Forum, ile serwer Odkrywcy wytrzyma.
Edmundo Napisano 12 Luty 2017 Napisano 12 Luty 2017 W książeczce w rubryce Służba a armiach obcych" jest napisane 7 Pułk Ułanów austr. natomiast na drugiej stronie w rubryce Pobyt na froncie" 2 p.strz.kon. czyli polski 2 Pułk Strzelców Konnych. A więc szukaj szlaku bojowego tychże oddziałów.
formoza58 Napisano 12 Luty 2017 Napisano 12 Luty 2017 To raczej czwórka niż siódemka...4 Galicyjsko Pułk Ułanów do 1912 bodajże stacjonował w Żółkwi, potem w podwiedeńskim Wiener Neustad., a jeden szwadron we Lwowie. Przed wojną służyło tam prawie 30 % Polaków.W czasie wojny pułk przez Bałkany walczył na froncie włoskim min. 10 września 1918 pod Meuterein, od 1 do 2 listopada pod Sieben Gemeiden i 3 listopada pod Trient.Moze dostał się podczas nich do niewoli. Drugi szwadron 1 Grupy 1 Pułku Szwoleżerów sformowano właśnie w obozie Santa Maria la Bruna we Włoszech.W kwietniu i w maju 1919 roku wrócił do kraju.Mógł walczyć w sformowanym ze szwoleżerów 4 Pułku Dragonów Konnych lub w szwadronie kawalerii dywizyjnej 1 dywizji Błękitnej Armii", w Wojsku Polskim po powrocie do kraju 13 DP WP.Myślę, że powinieneś iść tym torem...Min. drogą wojenną III dyonu 2 Pułku Strzelców Konnych.Pozdrawiam
janko80 Napisano 17 Luty 2017 Autor Napisano 17 Luty 2017 Piękne dzięki. Wiem że dziadek na pewno był we Włoszech bo Papierz zaprosił wszystkich polskich żołnierzy na uroczysty obiad we Watykanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.