reyer8 Napisano 5 Luty 2017 Autor Napisano 5 Luty 2017 Witambardzo prosze o idetyfikacje tego bagnetu? co to jest, jakie lata, pruski , niemiecki, oficerski, okladziny jakby dorabiane, sygnatura jakby orginalna...z góry Wszystkim Dziekuje
torba5 Napisano 5 Luty 2017 Napisano 5 Luty 2017 sygnatura tylko wzorowana nie oryginalna ,bert szanuję twoją wiedzę ,ale nazwanie tego bagnetem to już nie bardzo ,a dwa zabawka ? nie spotkałem się ,więcej info bym prosił ,mam bardzo podobną lipę z podobną lipną sygnaturą ,tyle że w wielkości M 71 ,no raczej do zabawek bym nie zaliczył ,była na forum jak co
reyer8 Napisano 5 Luty 2017 Autor Napisano 5 Luty 2017 tan ma dlugosc 47,5 cm a samo ostzre okolo 35cm
reyer8 Napisano 5 Luty 2017 Autor Napisano 5 Luty 2017 no dobra, nie bedziemy nad nim tracic czasu, skoo lipa to lipa, Dziekuje za opinie i Pozdrawiam
Erih Napisano 9 Luty 2017 Napisano 9 Luty 2017 Jak dla mnie wykonanie pasuje - taki tańszy kordzik do otwierania listów- być może nawet na pierwszowojennym, zeszlifowanym ostrzu. W międzywojniu takich tworów powstało bardzo dużo. Poszukałbym jeszcze sygnatur, zwłaszcza na jelcu.
torba5 Napisano 5 Luty 2017 Napisano 5 Luty 2017 dzięki przejrzałem ,nie spotkałem tego jeszcze na swej drodze :),ale nie mam przekonania że to jest to ,ale zapierał się nie będę pozdro
bert.F Napisano 11 Luty 2017 Napisano 11 Luty 2017 Zgadza się kol.Erihmógł wykorzystać markową klingę"tylko ta klinga powinna mieć prawidłowe oznaczenie producenta,tutaj brakuje pióropusza na hełmie, możliwe że się po prostu starł.Chciałbym jeszcze zwrucić uwage na mocowanie głowni do jelca (fot.9)i spasowanie elementów rękojeści.Okładziny(pomijając że wyglądają jak od prywatnego KSa) mają dolną krawędż wklęsłą a trzpień rękojeści na całej długości wypukłą
torba5 Napisano 11 Luty 2017 Napisano 11 Luty 2017 oj tam oj tamkolega Erih sie zaparł że to kord i koniec o sygnaturze pisałem już od początku tego wątku nie sądzę żeby się starł, po prostu jest lipne
bert.F Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Minimalne podobieństwo jest do prywatnego hirschfangera M1871,może ktoś się wzorował przy wykonaniu?Ale ja o czymś innym,logo z przedmiotu kol.reyer8 nawiązuje do znaku towarowego Ritter-Helm"zarejestrowanego w roku 1854 przez Carla Kirschbaum (firma C.R.Kirschbaum) a następnie bez wdawania się w koligacje rodzinne ity" na wyrobach firm Otto Kirschbaum"(firma handlowa),W.R.Kirschbaum",Weyersberg,Kirschbaum & Co.AG", WKC waffenfabrik GmbH" i WKC Stahl-und Metallwarenfabrik".Wszystkie te firmy korzystały z ochrony prawnej swojego loga" wynikającej z zarejestrowania znaku towarowego.Reasumując,uważam że żaden inny producent kordzików prywatnych" tudzież kordzików do otwierania listów"(swoją drogą 47,5 cm to dużo jak na nożyk do listów) nie skopiowałby czyjegoś znaku towarowego bojąc się odpowiedzialności karnej.Wniosek logo-lipa bagnet wydumka jak napisał kol.torba5 ,albo bagnet zabawka :)
viator01 Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Zabawkowe - przynajmniej szable - miały zwykle krótszą rękojeść - pasującą do dłoni dziecka. Ten tutaj okaz wydaje się dość duży i pełnowymiarowy. A może Chińczycy wcześniej już próbowali :)
Pytanie
reyer8
bardzo prosze o idetyfikacje tego bagnetu? co to jest, jakie lata, pruski , niemiecki, oficerski, okladziny jakby dorabiane, sygnatura jakby orginalna...
z góry Wszystkim Dziekuje
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.